Cum îți pregătești copilul pentru școală? 6 sfaturi ca să îl sprijini cât mai bine

pregătești copilul pentru școală

La școală lucrurile stau puțin diferit față de ceea ce se întâmplă la grădiniță. Copiii așteaptă cu nerăbdare, emoție dau și cu teamă momentul începerii școlii deoarece este o necunoscută care nu se știe ce valențe va îmbrăca. Pentru a face tranziția mai ușoară, noi părinții vom juca un rol extrem de important.

Sunt fericita mamă posesoare a unui copil merge la școală prima dată. Ca toate celelalte mame în situația mea mi-am petrecut ultimele zile alergând de colo colo, văzând școli și completând cereri. Evident că nu sunt împăcată cu alegerea făcută, evident că mi se pare că aș fi putut să aleg mai bine și cred că am mai multe emoții decât copilul legate de momentul începerii școlii. Încerc să mă consolez cu gândul că nu merge la facultate copilul și dacă școala aleasă nu va fi potrivită pentru copilul meu, atunci voi avea posibilitatea să fac o altă alegere.

În tot acest timp, copilul m-a privit de la distanță, neputând să se implice și să mă ajute în luarea deciziei și la un moment dat am avut senzația că se simte ca și cum toată povestea asta nu ar fi despre el. Pe el nu-l întreabă nimeni deși poate este mai copleșit de emoții ca oricare dintre noi. Până la urmă, toată povestea cu școala este despre el. Astfel am realizat că este momentul să încep să-l pregătesc pentru marea aventură ce îl așteaptă și am început să caut sfaturi care mai de care mai de încredere și mai avizate.

Cele câteva sfaturi importante în pregătirea copilului pentru școală oferite de www.multiplemayhemmamma.com, mi s-au părut cele mai complete și realiste, așa că le voi împărtăși cu voi.

1.     Vorbiți cât mai mult despre școală!

Nimănui nu-i plac surprizele, cu atât mai puțin copiilor. Vorbește cu copilul tău și explică-i ce urmează să se întâmple atunci când va merge la școală pentru prima dată. Explică-i care va fi programul unei zile, ce activități va face și cum va arăta viitorul lui.

2.       Vizitați școala împreună!

Dacă se va familiariza cu locul în care urmează să-și petreacă o mare parte din timp, va face o diferență uriașă pentru perspectivele copilului. Mergeți și vedeți clasa, curtea școlii, locul de joacă, chiar și sala de sport și pentru fiecare dintre aceste locuri asociază activitățile potrivite.

3.       Fii disponibilă pentru el!

În prima zi de școală, dacă copilul are nevoie de tine să stai cu el până sună clopoțelul de intrare sau pentru a-l conduce în clasă, fii acolo pentru el. De asemenea, fii disponibilă pentru orice întrebare are să-ți adreseze și răspunde-i cu calm, căci el are o mulțime de preocupări acum cărora trebuie să le facă față.

4.       Dă-i toate asigurările posibile

Copiii au nevoie ca părinții să-i asigure și reasigure că totul va fi bine, că vor fi alături de ei în prima zi de școală și că se pot bizui pe ei în orice condiții. Având acest sentiment de siguranță, chiar și atunci când nu ești acolo, va conta foarte mult pentru viitoare experiență școlară a copilului.

5.       Are nevoie să se simtă în siguranță și la școală

Copilul poate lua cu el o jucărie preferată, o fotografie sau ceva foarte drag lui ce îl va ajuta să se simtă în siguranță în noul mediu. Atunci când îi pregătești rucsacul pentru școală, strecoară-i ceva care să-i amintească de tine. Acest lucru va face diferența dintre o experiență ok și una extraordinară pentru copilul tău în prima zi de școală.

6.       Fă-ți un plan!

Gândește-te la toate reacțiile pe care copilul ar putea să le aibă în prima zi de școală și fă-ți un plan de rezervă pentru oricare dintre ele. Fii pregătită să mai stai la școală cu el dacă este nevoie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație