S-a schimbat legea! Profesorii, sancționați mult mai ușor ca până acum

Theodora Fintescu, redactor
cum pot fi pedepsiți profesorii
Profesorii pot fi pedepsiți chiar dacă faptele lor au fost făcute fără intenție.

Începând cu anul 2020, profesorii pot fi trași la răspundere mult mai ușor ca până acum. Legea Educației Naționale s-a modificat, permițând ca profesorii din învățământul preuniversitar să răspundă disciplinar mult mai strict pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu.

Astfel, dacă până acum profesorul răspundea disciplinar doar dacă își încălca atribuțiile cu intenție sau din culpă, acum este suficient să își încalce atribuțiile pur și simplu, conform avocat.net.

Cum pot fi pedepsiți profesorii. Răspunderea  disciplinară

Practic, legea introduce concepul de ”răspundere obiectivă” și se aplică începând din 2 ianuarie 2020. Astfel, profesorii răspund disciplinar mult mai ușor ca înainte pentru:

  • încălcarea îndatoririlor ce le revin;
  • încălcarea fișei anuale a postului ocupat, potrivit contractului individual de muncă;
  • încălcarea normelor de comportament care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității instituției.

Sancționarea comportamentelor care dăunează învățământului

Conform avocat.net, extinderea răspunderii ar putea să se dovedescă problematică în condițiile ultimului tip de încălcare, menționat anterior. Ce „dăunează interesului învățământului și prestigiului unității instituției” nu este ceva fix și absolut previzibil, ceea ce ar putea pune profesorul într-o situație care i-ar afecta abilitatea de a-și îndeplini atribuțiile.

Practic, un profesor ar putea ajunge în situația absurdă în care ar putea să răspundă obiectiv pentru niște obligații ale căror întindere nu le cunoștea cu exactitate, din cauza flexibilității conceptelor de „interes al învățământului” sau de „prestigiu al unității de învățământ”.

Trebuie, de asemenea, menționat că acesta nu este singurul tip de răspundere obiectivă (aplicabilă și în lipsa vinovăției) a profesorului. Conform Codului civil, profesorul va răspunde și pentru prejudiciile cauzate de elevii care se află sub supravegherea sa. Diferența dintre acest tip de răspundere și cea disciplinară se referă la faptul că primul vizează o răspundere civilă delictuală, care se referă la prejudiciile produse de elevi care trebuiau supravegheați de către profesori și doar atunci când o persoană suferă astfel de prejudicii.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre sancționarea profesorilor, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa