De ce devine obligatorie grădinița de la 3 ani și care este legătura între educația timpurie și pensia noastră?

În ultimii ani, România încearcă, timid deocamdată, să identifice soluții pentru criza în care vom intra în câțiva ani din cauza migrației masive de forță de muncă tânără și a faptului că se nasc din ce în ce mai puțini copii. Concret, nu se știe cine și în ce fel va susține pensiile celor care vor ieși în 20 de ani din câmpul muncii.  Una dintre soluții este educația timpurie, care, teoretic, ar fi premisa unui start bun în viață pentru cei mici și pregătirea, din timp, pentru școlarizare și muncă.  

Conform unei legi nou votate și publicată deja în Monitorul Oficial, până în 2030 educația va deveni obligatorie începând cu vârsta de 3 ani, după cum urmează:  grupa mare- obligatorie din 2020, grupa mijlocie- din 2023, grupa mică- din 2030. Măsura aceasta este doar un pas spre investiția în educația timpurie.

Meseriile copiilor noștri, încă neinventate

“Copiii care merg acum la creșe și la grădinițe vor avea meserii încă neinventate, dar știm sigur că angajatorii caută profesioniști care știu să comunice, să lucreze în echipă, să rezolve conflicte, să se adapteze, să găsească soluții. Bazele tuturor acestor abilități se pun prin educație timpurie. De aceea, trebuie să investim strategic în educația timpurie și în îngrijirea copiilor și trebuie să comunicăm constant despre importanța primelor 1.000 de zile din viața copiilor”, a spus  Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat în Ministerul Educației, în cadrul evenimentului ”Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani- Educația timpurie și profesioniștii viitorului.

Evenimentul a fost organizat de Unicef, ReadyNationRo, Centrul pentru Educație Step by Step și Aspen Institute.

Creșă/ grădiniță la locul de muncă

O inițiativă legislativă care a fost deocamdată blocată de Guvern presupune acordarea de credit fiscal pentru angajatorii care vor să investească în educația timpurie. Concret, companiile ar putea fi susținute, prin scutiri parțiale de taxe, să finanțeze grădinițele la care se află copiii angajaților sau chiar să organizeze propriile grădinițe sau creșe pentru copiii celor angajați. ”Un ajutor care ar prinde bine familiilor tinere care lucrează și care ar stimula natalitatea, pentru că tinerii tot amână, din cauza carierei, momentul la care fac copiii”, susține Gabriel Biriș, vicepreședinte ReadyNation RO.

Biriș atenționează asupra faptului că scăderea natalității, migrația, distribuția vârstelor și criza în care se află educația sunt semnale de alarmă care trebuie să facă din educația timpurie o prioritate. ”Cel mai important segment din populație, decrețeii, încep pensionarea după 2030, iar dedesubt nu există o bază care să susțină acest lucru. Va fi o presiune extraordinară pe sistemul de pensii și pe cel bugetar, în general.”

Întrebarea ridicată de el este în ce măsură vor fi pregătiți să susțină tinerii piața muncii în condițiile în care, în mod oficial, 40% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeți funcționali, adică știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce citesc.

53.000 de copii, la mila statului

O altă problemă stringentă este cea a copiilor instituționalizați, în medii total nepotrivite pentru dezvoltarea lor, și care se află exclusiv la mila statului: peste 53.000 de copii figurează în sistemul de protecție, iar unii trăiesc în centre rezidențiale mari pe care România s-a angajat că le va elimina complet până în 2020, înlocuindu-le cu centre mici, care funcționează aproape ca modelul familial.

Începând cu 2019, se interzice plasarea copiilor mai mici de 7 ani în centre rezidențiale mari. ”Inteligența emoțională și cea cognitivă se dezvoltă până la 5 ani, apoi se sedimentează. Este esențial ca în această perioadă să le oferim șansa de a se dezvolta în medii cât mai apropiate de cel familial”, a spus deputatul Oana Bîzgan- Gayral în cadrul evenimentului.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()