Drepturile și obligațiile părinților de școlari. Ce amenzi riscă părinții

Theodora Fintescu, redactor

Odată ce copilul începe școala, între părinți și instituția de învățământ se încheie un contract în cadrul căreia sunt precizate, printre altele, drepturile și obligațiile părinților. Acestea se regăsesc și în Legea Educației Naționale. Părinții au dreptul să știe despre situația școlară a copiilor, să ia decizii legate de școală și să afle despre situația școlară a copiilor. Nu au însă dreptul să intre în școală când vor ei și nici să-și înscrie copiii la orice instituție de învățământ.

Prima obligație pe care o au părinții este aceea de a le asigura copiilor educație școlară începând de la vârsta de 6 ani. Astfel, dacă cel mic împlinește 6 ani până în data de 31 august, părintele e obligat să îl înscrie la școală în anul respectiv. Dacă cel mic împlinește 6 ani după data de 31 august, dar înainte de 31 decembrie, părintele poate alege dacă îl înscrie sau nu la școală în acel an. În această situație, copilul va trebui să participe la o examinare psihosomatică, iar dacă specialiștii constată că este pregătit pentru școală, va putea fi înscris.

Amendă de 1.000 de lei

Deocamdată, învățământul obligatoriu începe la șase ani, însă lucrurile s-ar putea schimba începând cu anul 2020, când învățământul va deveni obligatoriu din momentul în care copilul va împlini 5 ani. Din 2023 obligativitatea se va extinde și la grupa mijlocie, iar din 2030 la cea mică.

Părinții care nu îi înscriu pe copii la școală conform legii riscă amenzi între 100 și 1.000 de lei, precum și muncă în folosul comunității. În situația în care părinții aleg să facă homeschooling fără ca cel mic să aibă probleme medicale care impun această măsură, lucrurile se complică, pentru că legea românească nu prevede această formă de învățământ. Totuși, există câteva sute de copii în România care sunt școliți acasă, dar înscriși la școli din străinătate care au licențe internaționale pentru învățământul la distanță, online sau prin corespondență.

Dreptul și obligația de a se interesa de situația școlară

O altă obligație a părinților este aceea de a se asigura că elevii frecventează orele de curs. În cazul copiilor mici, părinții sunt obligați să îi însoțească până la intrarea în școală și să îi preia la finalizarea orelor. Părinții care nu pot face acest lucru trebuie să împuternicească un alt membru al familiei sau o altă persoană de încredere pentru a duce și a lua copilul la/ de la școală.

În privința dreptului de a alege instituția de învățământ la care va studia copilul, acesta este limitat. Conform legii, copilul trebuie înscris la școala din circumscripție, dar, în limita locurilor disponibile și în urma aplicării mai multor criterii, părintele ar putea alege o școală aflată în drumul spre serviciul lui sau într-o altă zonă.

Un drept al părinților care este, totodată, și obligație, este acela de a se interesa periodic de situația școlară. Pentru aceasta, el nu poate pur și simplu să se prezinte la școală pentru că, teoretic, accesul în clădire este interzis, cu excepția următoarelor situații: dacă a fost chemat de profesor sau director, dacă a fost invitat la anumite activități, dacă are o întâlnire stabilită cu un profesor sau la ședințele cu părinții.

Părinții nu sunt obligați să le facă analize copiilor

Pentru a lua decizii ce țin de școală, părinții au dreptul să se asocieze atât la nivel de clasă, cât și la nivel de școală. Asociațiile de părinți pot propune activități la nivelul școlii, pot atrage finanțări, pot gândi și implementa diverse proiecte etc.

Deși la început de an școlar o serie de instituții solicită părinților analizele medicale ale copiilor, acestea nu sunt obligatorii, iar părinții pot sesiza inspectoratele școlare cu privire la acest abuz. Singurele documente necesare la intrarea/ reintrarea în colectivitate sunt o adeverință de la medicul de familie (pentru care nu sunt necesare analize decât dacă medicul suspectează o boală) și avizul epidemiologic, tot de la medicul de familie.

Vă recomandăm să citiți și care sunt drepturile și obligațiile cadrelor didactice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa