Elevii nu vor mai avea transport redus pentru microbuzele și autobuzele private

Theodora Fintescu, redactor
Elevii care fac naveta, cei mai afectați
Transportatorii privați nu mai sunt obligați să acorde elevilor bilete sau abonamente la preț redus

Guvernul a adoptat marți, 25 iunie, o Ordonanță de Urgență care îi afectează puternic pe elevii care fac naveta pentru a ajunge la școală. Tinerii care călătoresc cu microbuze sau autobuze care aparțin companiilor private nu vor mai beneficia de reduceri sau tarife preferențiale.

Ordonanța de Urgență adoptată elimină transportul în traficul județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară astfel obligațiile transportatorilor de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi.

Zeci de mii de elevi, trimiși acasă

Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, susține că prin această decizie Guvernul ”trimite zeci de mii de elevi din clasele școlilor sau ale liceelor acasă. Zeci de mii de elevi sunt, începând cu ziua de azi, condamnați la a trăi o viață fără educație, fără ca aceștia să aibă șanse la a trăi o viață decentă”.

Deși legea Educației prevede că transportul elevilor este decontat de stat, au existat perioade în care, din cauza lipsei banilor, acest lucru nu s-a întâmplat. Reprezentanții elevilor se tem că se va întâmpla același lucru și de data aceasta. Concret, elevii vor cumpăra bilete și abonamente la preț întreg, pe care, teoretic, le vor deconta ulterior la școală.

Care sunt temerile elevilor

”Chiar dacă dreptul propriu-zis al elevilor va exista în continuare, el va fi imposibil de aplicat, din cauza tarifelor ridicate practicate de transportatori. În momentul de față, prin OUG nr. 69/2016 sunt stabilite tarife maximale pentru abonamentele elevilor, acestea fiind constituite ca obligații de serviciu public”, se arată într-un comunicat al Federației Elevilor din România.

În momentul dispariției tuturor obligațiilor de serviciu public (prin transferarea la regimul comercial), va dispărea și această obligație. Ca urmare, având în vedere că și în momentul de față există dificultăți privind decontarea navetei, considerăm că după aprobarea proiectului de ordonanță, acestea vor fi intensificate, din cauza faptului că Ministerul nu va avea fondurile necesare, așa cum s-a întâmplat între anii 2013 și 2016.”

Legea prevede în acest moment că elevii au dreptul la bilete și abonamente reduse pe mijloacele de transport public local, județean și național, precum și dreptul la decontarea navetei școală-casă de către unitatea de învățământ la care învață.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa