Înscrierea la clasa pregătitoare 2019. Cum afli care e școala de care aparții și cum îți poți înscrie copilul la altă școală

Theodora Fintescu, redactor

Înscrierea în clasa pregătitoare 2019 va începe, cel mai probabil, în luna martie, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, după un program pe care Ministerul Educației urmează să îl anunțe. Conform legii, copiii trebuie înscriși la școala de circumscripție sau, în situații speciale, la o altă școală aleasă de părinți, în limita locurilor și pe baza anumitor criterii. 

În clasa pregătitoare 2019 vor fi înscriși copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2019 sau, la cererea părinților, și cei care împlinesc 6 ani până în 31 decembrie 2019. Aceștia din urmă trebuie să participe la o testare psihosomatică, pentru ca specialiștii să stabilească dacă cel mic este pregătit pentru școală. Datele la care au loc aceste testări vor fi publicate în luna februarie, odată cu metodologia de înscriere la clasa pregătitoare 2019-2020. La începutul lunii martie, cel târziu, școlile vor organiza și Ziua Porților Deschise, când părinții pot vizita unitățile de învățământ și se pot întâlni cu învățătoarele care vor lua clasele pregătitoare în anul școlar 2019-2020.

Care sunt școlile de circumscripție

Pentru a afla care este școala de care aparțineți, puteți accesa siteul Inspectoratului Școlar Județean din județul în care locuiți. Găsiți AICI lista cu inspectoratele școlare și siteurile lor. Circumscripțiile școlare pentru anul școlar 2019- 2020 se vor afișa cel târziu la începutul lunii martie, însă, orientativ, le puteți studia pe cele de anul anterior pentru că nu vor exista schimbări semnificative. Pentru București, găsiți circumscripțiile AICI.

Înscrierea la clasa pregătitoare 2019 se face în două etape: în prima etapă vor fi înscriși copiii din școlile de circumscripție, iar în cea de-a doua, în limita locurilor disponibile, cei din afara circumscripției. Departajările, acolo unde cererea de locuri depășește oferta, se vor face în funcție de două criterii: unele generale (impuse de Ministerul Educației) și altele specifice (la alegerea școlilor).

Care sunt criteriile de departajare la înscrierea în clasa pregătitoare 2019

Criteriile generale, care permit înscrierea în alte școli decât cele de circumscripție dacă mai există locuri libere, sunt următoarele:

  • Copii cu certificat de handicap
  • Copii orfani de ambii părinți
  • Copii orfani de un părinte
  • Copii care au un frate înscris în școala respectivă

Criteriile specifice sunt propuse de școală și aprobate de Inspectoratul Școlar, iar ele pot fi următoarele: locul de muncă al părinților, bunici sau alte rude care locuiesc în apropiere, părinți care au fost elevi ai școlii etc.

Acte necesare la înscrierea în clasa pregătitoare 2019

Dosarul de înscriere pentru clasa pregătitoare 2019 trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • Cerere-tip de înscriere
  • Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțaţi depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
  • Copie și original- certificatului de naștere al copilului
  • Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (dacă este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (dacă este cazul).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa