Sisteme alternative de învăţământ în România: Step by step, Waldorf, Montessori, homeschooling

invatamant alternativ

În ultima vreme se discută mai mult ca niciodată despre sisteme alternative de învățământ de la noi şi din lumea largă. Facem o scurtă trecere în revistă a celor mai importante dintre ele.

Bloggerii de ieri au devenit părinţi şi scriu intens pe acest subiect. Pentru prima dată de când sunt mama, adică de vreo nouă ani, am auzit discuţii foarte serioase pe această temă şi în parc, în locul banalelor “şi al tău ce a mai mâncat?” Cu doar câţiva ani în urmă, astfel de discuţii erau ceva rar, opțiunile atât de limitate pentru alternative la sistemul de predare atât de împământenit la noi anulând aprioric dezbaterile şi controversele.

Generaţia noastră de părinţi este alcătuită din foşti elevi realmente marcaţi psihic de metodele de educaţie şi de predare de dinainte de ’89, dar şi din experimentalii şi dezechilibraţii ani ’90. Avem experienţa mai plăcută şi mai mulţumitoare a grădiniţelor particulare în care ne-am înscris copiii în ultimii ani. Grădiniţe în care se practică un sistem de învăţământ deschis şi modern, o alternativă, până la urmă, la sistemul de predare din instituţiile de stat, care, din nefericire, face încă subiectul ştirilor de groază mult mai des decât “limita admisă” într-o ţară civilizată.

Nu e de mirare că toate aceste lucruri aduc părinții în situația de a lua în discuţie un sistem de învăţământ alternativ înaintea înscrierii copilului la clasa zero. Părinţii nu vor ca micuţii lor să aibă parte de aceleaşi metode de educaţie învechită de care au avut ei parte şi care încă se practică. Vor şcoli în care copiii lor să se simtă la fel de bine ca în grădiniţele particulare (plătite cu greu, ca să fim sinceri). Vor şcoli de stat în care copiii să se simtă liberi, să meargă fără teamă, să aibă timp să se joace după şcoală şi nu să stea cocoşaţi deasupra temelor timp de patru, cinci ore, vor că abilităţile şi pasiunile copiilor să fie încurajate în cadrul orelor de curs, vor o şcoală care să îi pregătească cu adevărat pentru lumea cea mare, nu una care le îndeasă cu de-a sila informaţii în cap.

Iată care sunt sistemele alternative de învăţământ disponibile în România, în sistem public sau privat:

1
2
3
4
5
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație