Jocuri şi activităţi care îi pregătesc pe copii pentru clasa 0

Mihaela Călin
Colajul este una dintre cele mai îndrăgite activități creative pentru copii

Iată o serie de activități distractive care îi pregătesc pe copii pentru clasa 0

Primul an de şcoală este cel mai greu, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Mai jos ţi-am pregătit câteva recomandări de jocuri şi activităţi pe care le poţi face acasă împreună cu copilul, astfel încât să-i fie cât mai ușor în primul an de școală, adică în clasa 0.

Distraţi-vă împreună alegând cu bună ştiinţă acele jocuri care să-i dezvolte capacităţile de sinteză şi analiză şi abilităţile auditive şi vizuale, necesare atunci când copilul învaţă să scrie şi să citească.

Iată câteva exemple de jocuri care îi vor îmbunătăţi gândirea, spiritul de observaţie, îndemânarea şi rapiditatea:

– Să urmărească cuvintele dintr-o carte şi să vadă cu ce literă încep.

– Să recunoască sunetele din mediul înconjurător.

– Să fie atent la detalii şi să găsească diferenţele în două imagini asemănătoare.

– Jocuri în care trebuie să găsească jumătatea lipsă a unor obiecte.

– Jocuri în care trebuie să găsească obiectul care apare cel mai des pe o planşă.

– Faceţi împreună puzzle-uri şi jocuri în care să urmăriţi labirinturi.

Ce să faci ca să nu mai încurce stânga cu dreapta

Susţine-l pe cel mic în ceea ce priveşte înţelegerea relaţiilor spaţiale cum ar fi „peste”, „sub”, „înainte”, „după”, „deasupra” şi distincţia între stânga şi dreapta. Aranjaţi împreună cărţi, fotografii sau cuburi, folosind relaţiile spaţiale.

Asigură-te că la masă îi aşezi întotdeauna lingura şi furculiţa pe partea dreaptă – nu uita să-i precizezi acest lucru. În cazul în care copilul are probleme în a identifica dreapta şi stânga, învaţă-l să se ghideze după inimă. Sau până învaţă care este stânga şi care este dreapta, poţi să-i pui o brăţară la mâna dreaptă.

Distrează-te cu copilul implicându-l în tot felul de jocuri de explorare şi căutare. De exemplu ascunde undeva în casă un obiect pe care cel mic trebuie să-l găsească. Apoi foloseşte indicaţii de genul: „doi paşi la stânga, trei în faţă, unul la dreapta”.

Pregătirea pentru şcoală înseamnă, de asemenea pregătirea pentru scris. Coloraţi împreună, acordând atenţie modului în care copilul ţine creionul în mână – ar trebui să folosească trei degete. De asemenea, faceţi împreună tot felul de activităţi artistice ce implică folosirea degetelor: pictură cu degetele, înşirare de mărgele, să introducă şireturi în diverse găuri, modelaj cu lut, forme cu plastilina, desen, decupaje, ştanţare etc.

Nu uita de abilităţile de comunicare necesare în primul an de școală!

Discută cu copilul în fiecare zi: întreabă-l despre sentimentele lui, despre ce-l pasionează, despre cum a fost ziua la grădiniţă. Încurajează-l să povestească şi ascultă cu atenţie ceea ce are de spus copilul tău. Citeşte-i în fiecare zi copilului tău.

Pregătirea pentru şcoală va ajuta copilul în procesul de autorezolvare a anumitor probleme, determinându-l să caute soluţii şi să-şi planifice următorii paşi. Nu-i da copilului soluţiile de-a gata. Întrebă-l ce părere are şi ce ar trebui să facă într-o situaţie dată.

Responsabilizează-l pe cel mic, încredinţându-i diverse sarcini, de exemplu să ude florile, să-şi pregătească rucsacul pentru grădiniţă, să aranjeze masa sau să ducă la baie hainele murdare. În cazul în care copilul devine plictisit, enervat sau obosit, ia o pauză de la sarcini. Spune-i că apreciezi efortul pe care l-a depus şi cădeţi de acord asupra momentului când va relua activitatea pentru a-şi îndeplini sarcina.

6 întrebări pentru a te asigura că ai un copil gata de școală

Când îţi pregăteşti copilul pentru şcoală, ia și următoarele aspecte în calcul:

1. Vede şi aude bine?

2. Este capabil să stea liniştit într-o anumită poziţie pentru mai mult timp?

3. Este capabil să se îmbrace singur şi să folosească toaleta?

4. Pronunţă corect toate literele?

5.  Oboseşte mai repede decât colegii săi?

6. Este dornic să participe la jocuri şi să facă mişcare?

Dacă răspunsul este „nu” la mai mult de o întrebare stai de vorbă cu viitoarea învățătoare a copilului și faceți împreună un plan pentru a-l ajuta pe cel mic să își depășească punctele slabe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa