50% dintre dascăli vor dictatură și mai mult de un sfert cred că părinții își pot bate copiii

Theodora Fintescu, redactor
profesor copil cearta

Un studiu realizat recent de patru cercetători de la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj Napoca scoate la iveală un profil surprinzător al profesorilor din România. Astfel, conform cercetării, mai mult de jumătate dintre dascăli și-ar dori ca țara să fie condusă de un dictator, un procent ridicat se arată împotriva comunității LGTB și a avorturilor și consideră că mareșalul Antonescu a făcut bine României. O mare parte dintre ei cred că partenera de viață merită să fie bătută în anumite situații, copiii pot fi altoiți de părinți, iar elevii romi ar trebui să învețe în clase separate.

Sudiul aparține Fundaţiei Friedrich Stiftung și are ca punct de plecare ideea că educația primită la școală influențează cultura politică a tinerilor, iar credințele și valorile dascălilor determină educarea elevilor pentru democrație.

40% sunt de acord cu pedeapsa cu moartea

Au fost intervievați peste 1.400 de profesori din 140 de școli din țară, iar concluziile sunt următoarele:

  • Profesorii au cel mai ridicat grad de încredere în armată (79%), biserica (62%) şi poliţia (59%).
  • Profesorii resping cel mai frecvent următoarele categorii: consumatorii de droguri (58,7%), persoanele dependente de alcool (53,6%), romii (42,5%), persoanele LGBT (38,3%), cei care vorbesc o altă limbă (33,7%), cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%).
  • Aproape 40% din profesori consideră că homosexualitatea nu poate fi acceptată, iar 27% spun acelaşi lucru despre avorturi. 40% dintre ei ar fi de acord cu pedeapsa cu moartea în anumite situaţii.
  • 14,4% dintre respondenţi cred că bătaia femeii de către partener poate fi uneori justificată, iar 31,6% cred că uneori părinţii sunt îndreptăţiţi să-şi bată copiii.
  • Peste 13% dintre profesorii respondenţi cred că elevii romi ar trebui să înveţe în clase separate.
  • Peste 45% dintre profesori cred că ar fi bine sau foarte bine ca România să fie condusă de un conducător puternic, care nu își bate capul cu Parlamentul și alegerile. 14% dintre dascălii chestionați ar fi de acord cu o conducere autoritar- militară. Deși majoritate afirmă că nu au suficiente informații despre mareșalul Antonescu, o mare parte dintre ei sunt de părere că, per ansamblu, ceea ce a făcut pentru țară a fost bine sau foarte bine (22%, față de 14% care consideră că ceea ce a făcut Antonescu a fost rău sau foarte rău).

Dezamăgiți de partide, încrezători în Armată și Biserică

 

Autorii studiului notează că obiecțiile majore pe care le au profesorii față de funcționarea actuală a democrației în România sunt legate de percepția unei distanțe foarte mari între clasa politică și cetățeni, precum și de lipsa mecanismelor de verificare și penalizare a politicienilor care încalcă reguli și care nu își îndeplinesc promisiunile. “Doar 8% dintre respondenți au nivel ridicat de încredere în partide, 15% în Parlament și 19 % în Guvern. Pe de altă parte, instituțiile în care profesorii au multă încredere sunt armata (79%), biserica (62%) și poliția (59%). Merită notat și faptul că peste două treimi dintre respondenți declară nivele modeste de interes pentru politică”, conform autorilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa