La ce vârstă încep copiii școala în Italia și cum este sistemul de învățământ italian

Theodora Fintescu, redactor
Școala în Italia este destul de asemănătoare cu cea din România, cel puțin în ceea ce privește structura ciclurilor de învățământ, ceea ce face ca integrarea copiilor români să se facă destul de ușor. La ora actuală, în grădinițele și școlile publice italiene sunt înscriși peste 60.000 de copii români. 
Pentru integrarea copiilor nou veniți, școlile asigură ore suplimentare de limba italiană și diverse activități care să-i ajute să se acomodeze.

Creșa în Italia

Copiii pot merge la creșă în perioada 3 luni- 3 ani, în sistem public sau privat, cu program scurt (până la prânz) sau cu program prelungit. Accesul la o creșă publică nu este întotdeauna foarte facil, iar la ”admitere” pot fi luate în considerare aspecte ca: ambii părinți fac dovada că sunt angajați, venitul, distanța de casă, probleme de sănătate în familie.

Grădinița în Italia

Începând cu trei ani, copiii merg la grădiniță, însă aceasta nu este obligatorie. Pentru grădiniță se achită o taxă care variază în funcție de veniturile părinților: cu cât veniturile sunt mai mari, cu atât crește și valoarea acesteia.

Școala în Italia

Învățământul obligatoriu începe la șase ani, cu clasa I, și se încheie la 16 ani, deci cuprinde cei opt ani din primul ciclu școlar și primii doi ani din al doilea ciclu. După încheierea primului ciclu școlar, ultimii doi ani obligatorii (segmentul de vârstă 14-16 ani) pot fi urmați în școlile secundare de competență statală ori în cadrul unităților de formare profesională de competență regională. Tinerii cu vârsta de 15 ani pot parcurge ultimul an de obligativitate școlară într-un context de lucru, pe baza unui contract de ucenicie.

Structura sistemul italian de învățământ preuniversitar:

  • Nivelul preșcolar: 3-6 ani;
  • Primul ciclu școlar: cu o durată de opt ani, structurat astfel:
    • Școala primară (5 ani), pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani;
    • Școala gimnazială (3 ani), pentru elevii cu vârste între 11 și 14 ani;
  • Al doilea ciclu școlar:, cuprinzând două tipologii de instituții:
    • Școlile secundare de competență națională (5 ani), pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Aparțin acestei categorii liceele, institutele tehnice și profesionale;
    • Unități de formare profesională (3/4 ani), de competență regională, destinate tinerilor care au terminat primul ciclu școlar.

Ce materii se studiază la școală în Italia

Programa şcolară pentru primul ciclu școlar îi familiarizează pe copii cu noțiuni din următoarele discipline: italiană, engleză, matematică, ştiinţele naturii, istorie, geografie, ştiinţe sociale, educaţie fizică şi artă. Nivelul superior de educaţie durează opt ani şi este împărţit în gimnaziu (scuola secondaria di primo grado sau scuola media) pentru copiii între 11 şi 13 ani şi liceu (scuola secondaria di secondo grado sau scuola superiore) pentru adolescenţii între 14 şi 19 ani. La finalul ciclului, elevii susţin un examen (esame di maturita), pe baza căruia au acces la facultate.

Nemulțumirile părinților: după ciclul primar, manualele se plătesc

Părinții din Italia se plâng de cantitatea mare de cărți pe care copiii trebuie să le care în ghiozdan, de faptul că manualele se schimbă de la an la an, în funcție de opțiunile profesorilor, și nu pot fi folosite de mai multe generații. De asemenea, se mai plâng de faptul că, deși materia vizează destul de mult partea practică, uneori e greoaie, iar temele le pun probleme chiar și adulților. Manualele sunt gratuite doar în ciclul primar, iar din gimnaziu ele sunt contra cost și prețurile ajung la 300- 600 de euro/ an. O altă nemulțumire este legată de faptul că se fac doar două ore pe sport pe săptămână la care profesorii nu țin însă foarte tare și uneori se sare peste ele.

Numărul de elevi în clase și cum se face notarea

În școala primară, clasele au maximum 28 de elevi, iar dacă există copii cu nevoi speciale, numărul este mai mic. Pentru acești copii există și profesor de sprijin. Notarea se face cu calificative, de la A la E, iar în gimnaziu se trece la sistemul de notare 1-10. Elevii nu sunt ascultați zilnic, ci după o anumită perioadă de predare, iar fiecare știe când îi vine rândul să fie ascultat. Structura anului școlar în Italia diferă în funcție de regiune, chiar și zilele libere sunt diferite, la fel și datele de începere a noului an școlar. În principiu, școala începe la mijlocul lunii septembrie și se încheie la mijlocul lunii iunie.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa