Marian Panait, lider ”Cercetașii României”: ”Învățarea se face prin acțiune”

TOTUL DESPRE MAME

Energie, distracție, cunoaștere, ieșiri în aer liber, dorința de a construi o lume mai bună, responsabilizare – acesta este, în câteva cuvinte, modul de viață al cercetașilor.

Despre ”Cercetașii României” am auzit multe, am crescut cu ei (unii dintre noi) și, la rândul lor, și copiii noștri pot crește așa. Aflăm mai multe despre cercetășie de la Marian Panait, City Manager al orașului Sinaia și lider cercetaș cu 20 de ani de experiență în educația nonformală. Marian practică pedagogia scout prin modul de viață și împărtășește cercetășia copiilor și tinerilor cu vârste între șase și 24 de ani. Crede în puterea ”binelui făcut zilnic, indiferent de cât de mică este fapta care îl produce” și face tot posibilul pentru a transforma mediile în care lucrează în zone de inovație..

TOTUL DESPRE MAME: A fost un moment în care ai fost ”viral”. Fotografia cu tine stând jos, pe trepte, în fața copiilor, la deschiderea anului școlar, în Sinaia ,,în colaj cu poza unui om politic urcat pe catedră, în Voluntari, a făcut valuri pe Facebook în toamna anului trecut. Trebuie să spunem că esti, pe lângă lider al cercetașilor, și city manager al orașului Sinaia, deci funcția ți-ar fi permis și ție să le vorbești elevilor ”de sus”, dar nu ai făcut-o. De ce?

Marian Panait: Vinovată pentru acel moment este educația nonformală pe care o trăiesc. În acele clipe, mi-au trecut prin minte deschiderile de an școlar la care am luat parte ca elev. Am avut un sentiment de „timp pierdut” – o buclă temporală în care nimic nu se schimbase. Un sentiment fals, deoarece aveam în față o generație total diferită, dar căreia i se adresau aceleași mesaje și i se cereau aceleași lucruri: ascultare și înțelegere. Mesajul meu nu avea cum să fie auzit. Am egalizat planurile discuției și am rupt bucla. Le-am cerut și liceenilor să ia și ei loc pe jos și să vedem ce ne leagă și cum această legatură le va oferi încrederea că noul an școlar le va schimba viața.

Educația cere coborârea adultului la nivelul elevului și parcurgerea drumului în tandem până în vârf. Varianta aruncării mesajelor de sus în speranța ancorării mi se pare depășită. A fost un moment de normalitate pentru mine, iar pentru ei, o schimbare de perspectivă.

TOTUL DESPRE MAME: Ești lider cercetaș. Ai interacționat, de-a lungul timpul, cu mulți copii. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat din interacțiunea cu ei?

Marian Panait: Ascultă, învață și experimentează! Ascultă-le trăirile, învață cu ei și experimentează-le viața.

TOTUL DESPRE MAME: Să zicem că vin astăzi cu fiul meu la cercetași și ți-l prezint ca fiind ”energic”, ce imagini îți trec prin cap? Ce înseamnă pentru tine un copil energic?

Marian Panait: Nu ai fi prima mamă care spune asta. Ca imagine, îl văd pe Mowgli sărind din copac în copac și alergând puii de lup. Un copil energic, pentru mine, este acela care nu și-a găsit partenerii care să-i consume trăirile. Aici intervine spiritul liderului cercetaș: cum să oferi un program adaptat nevoilor noului cercetaș.

TOTUL DESPRE MAME: Dar dacă aș spune că e ”sensibil”?

Marian Panait: Primul gând m-ar duce la o apăsare. Aș suspecta transpunerea vieții unui adult care îl are în grijă pe umerii săi. Se întâmplă, adesea, ca adulții să-i „folosească” drept mijloc de descărcare emoțională, iar ei să absoarbă acele trăiri care îi duc la un consum emoțional crescut.

TOTUL DESPRE MAME: Știi ce fac etichetele puse copiilor? Cum privești, ca om care lucrează și interacționează cu copiii, acest lucru?

Marian Panait: Este unul din fenomenele de care mă lovesc constant. Nu le ”privesc”, le anulez și redau șansa egalității copiilor. Este o muncă grea să dezlipești „valori și sentimente”. Cel mai adesea, găsesc calea prin care acea etichetă să devină un plus. Dau exemplul personal: sunt bâlbâit, dar am fost învățat că pot folosi asta pentru a capta atenția celor care mă ascultă.

Îmi vine în minte acum primul camp de cercetași: un experiment făcut de Lordul Baden Powell pe insula Brown Sea. A vrut să arate, acum 110 ani, cum oamenii se nasc egali. A adus copii din toate regiuniile geografice, le-a facut un program zilnic și i-a îmbrăcat la fel. Experimentul a reușit și așa a luat naștere cercetășia.

TOTUL DESPRE MAME: Din experiența ta, cât de ușor este să lucrezi cu copii ”energici”, ”timizi” sau ”sensibili”? Trebuie ei abordați diferit?

Marian Panait: Este frumos, plăcut și înălțător să lucrezi cu copiii. ”Ușor” nu are ce căuta aici! Ca în orice activitate, de altfel, cine caută „ușorul” în viață, să aibă spor la căutat. Abordarea diferită este evidentă, dar numai când ești sigur că ai descoperit cauza. Altfel, riscăm adâncirea efectului vizibil.

TOTUL DESPRE MAME: Le este greu copiilor să se adapteze la regulile cercetașilor? Preferați un anumit tip de copii?

Marian Panait: Nu avem reguli, ci un mod de viață. Un set de valori la care orice copil se poate adapta. Pedagogia scout este recunoscută de peste 100 de ani pentru modul ei de a creea lideri și adulți independenți.

TOTUL DESPRE MAME: Lideri energici – copii energici? Lideri sensibili – copii sensibili sau cum facem potrivirea?

Marian Panait: Cel mai adesea și firesc, se aplică principiul ”Copilul își alege liderul”. Sistemul pedagocic este același, rezultatul final îl știm, ne rămâne ca modul prin care se face învățarea să fie unul compatibil și aici ține de lider să arate empatia necesară care să creeze legătura.

TOTUL DESPRE MAME: Marian Panait a fost un copil…

Marian Panait: …iubit și independent, bâlbâit și rebel cu părul lung, grăsuț și jucăuș.

TOTUL DESPRE MAME: Cât de mult te-a ajutat cercetășia în carieră?

Marian Panait: Sunt rezultatul cercetășiei. Viața de cercetaș mi-a oferit încrederea de a trăi. Aplic valorile învățate în munca de zi cu zi. Cariera mea a început prin a fi cercetaș. La noi, se spune așa „Once a scout, always a scout”.

TOTUL DESPRE MAME: Ce le-ai spune unor părinti care nu vor să-și lase copilul la Cercetași? Ai încerca să-i convingi? Care ar fi argumentele?

Marian Panait: Statistic, există două mari categorii de părinți care nu își dau copilul la cercetași. În prima categorie sunt cei care au informații greșite și aici, cel mai simplu, le dau exemplul personal. Apoi, urmează cei care au siguranța că au un copil care „nu e făcut pentru asta!”.  Aceștia sunt cei care pică în prăpastia părintelui deținător de adevăr suprem pentru viața celui mic. Pe aceștia îi provoc să fie lideri, să parcurgă stagiile de formare și apoi să își aducă și copilul.

TOTUL DESPRE MAME: Spune-ne cinci lucruri despre cercetași/cercetășie pe care îți dorești ca toată lumea să le știe.

Marian Panait: Aș vrea ca toată lumea să știe că învățarea se face prin acțiune – tot ce facem se aplică pentru a fi învățat. Apoi, avem un sistem de valori și o lege – un cod de conduită civică și un legământ față de sine. Mi-aș mai dori să se știe că cei mai mari lideri din ultimul secol au fost sau sunt cercetași, că adulții sunt implicați în comunitatea în care trăiesc și, foarte important, că un cercetaș lasă zilnic lumea mai bună decât a găsit-o.

Îți recomandăm și cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, din care poți descărca acum, GRATUIT, capitolul ”Crizele de furie”, de aici. Cartea o puteți achiziționa de pe shop.totuldespremame.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa