O echipă de români a inventat roboțelul care îi ajută pe copii să învețe

TOTUL DESPRE MAME
woogie

Una dintre provocările pe care tehnologia le-a lansat-o părinților moderni este de a fi suficient de intuitivi astfel încât să folosească acest tăvăluc de informație și mai ales de gadgeturi în favoarea copiilor lor. Încă de la vârste foarte mici, aceștia sunt atrași de tot ce este nou pe piața IT, ceea ce nu ar fi tocmai un lucru rău dacă ar și ști să-l folosească în favoarea lor. De altfel, se pare că acesta este marea problemă: copiii români iubesc gadgeturile pe care le întrebuințează mai degrabă ca mijloc de comunicare, socializare, camere foto/video sau dispozitive de redare muzicală decât pentru un plus de achiziții cognitive. Pentru că învățatul se poate transforma și într-un demers atractiv, mai ales dacă ai instrumentele necesare.

În acest context, Bogdan Coman, un antreprenor român, tată a doi copii, a găsit o un răspuns la întrebarea: ”Cum să fac să învețe copiii mai ușor și într-un mod mai amuzant?” Așa s-a născut ideea din spatele lui Woogie, un dispozitiv, mai degrabă un roboțel care interacționează direct cu prietenul său, copilul.

Prin experiența acumulată de-a lungul anilor în domeniile IT, software și al distribuției, unde a activat, Bogdan Coman a reușit să motiveze mai mulți „extratereștri” ambițioși care i s-au alăturat și care cred cu tărie în potențialul lui Woogie. Ei sunt: Oana Korda (Product Manager & Crowdfunding Star), Andrei Voinescu (CTO), Dorinel Duma (inginer hardware), Joe Popov (scriitoarea și creatoare poveștii și a personajului Woogie), Cosmin Rudeanu (Gamification Designer), Octavian Cioacă (Front-End Developer), Adriana Iacob (Research & Operations) și Andreea Achim (Community Manager).

Așa a apărut Woogie, roboțelul asistent personal, conceput ca un partener de învățare al copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, care au cunoștințe de limba engleză – roboțelul va avea și varianta în limba română, după lansarea celei în engleză. TOTUL DESPRE MAME a vorbit cu echipa care l-a creat pe Woogie pentru a afla cât mai multe despre roboțelul care poate transforma orele de învățare ale copiilor în momente atractive.

TDM: Îl numiți ”asistent personal”. Ce presupune asistența pe care o oferă Woogie unui copil?
ECHIPA WOOGIE: Woogie este un asistent personal pentru că îl asistă pe copil în timpul de după școală. Este prietenul, companionul lui care îl poate ajuta la teme, îi răspunde la întrebări, dar care îl și invită pe copil la conversații.

Woogie

De ce ar avea nevoie copiii de o astfel de jucărie- profesor?
Pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare în timp ce interacționează cu tehnologia. Pentru a afla lucruri noi și pentru a-și exersa pronunția în limba engleză. Woogie nu este un profesor, este un companion deștept și amuzant care îl poate învăța multe lucruri pe copil și care, la rândul său, va învăța lucruri despre copil (vârsta, genul, preferințele, notele de la școală etc.) și, ulterior, va livra conținut în funcție de aceste date.

Cum funcționează, practic, roboțelul Woogie?
Woogie este un dispozitiv hardware bazat pe inteligență artificială și algoritmi de învățare. El înregistrează mesajul auzit și îl transformă în text (speech to text), după intepretarea textului caută imediat (pe server)  răspunsul optim și îl transformă la loc în discurs (text to speech).

De ce are nevoie un copil – în afara de cunoasterea limbii engleze – pentru ca prietenia cu Woogie sa fie de succes?
În primul rând trebuie să aibă mai mult de 6 ani. Trebuie să vorbească fluent limba engleză și să aibă „puțintică” răbdare. Mulți copii se plictisesc repede și nici nu așteaptă răspunsul întrebării că trec repede la următoarea. Este debusolant și pentru oameni, darămite pentru roboți. Apoi, e necesară o curiozitate aparte pe care sperăm să o putem stârni în rândul copiilor din toată lumea. Pe scurt, e nevoie de răbdare, curiozitate și îndrăzneală.

Ce le-ați spune părinților care s-ar teme că prietenia dintre copilul lor și Woogie ar fi o pierdere de timp sau i-ar face mult prea legați de tehnologie?
Știm că părinții se luptă cu această problemă contemporană. Pe de o parte cu accesul infinit al copiilor la informații și la tehnologia de mâine și, pe de altă parte, cu o copilărie devorată de tot felul de dispozitive (telefoane, tablete). Iar Woogie vine în întâmpinarea acestor părinți îngrijorați. Woogie nu este o jucărie și nici o „altă piesă de tehnologie” din viața copiilor. Cu Woogie poți interacționa prin cel mai uman mod: prin voce, învățând astfel lucruri noi.

Există un timp recomandat pe care un copil să îl petreacă zilnic în compania lui Woogie?Nu există un timp recomandat, dar nu încurajăm nicidecum copiii să petreacă cât mai mult timp în casă, cu Woogie. Să zicem că două ore pe zi în compania lui Woogie reprezintă un interval optim astfel încât copilul să își poată desfășura restul activităților.

woogie_2

În ce condiții poate roboțelul să țină locul părintelui?
Woogie nu înlocuiește nici părintele, nici custodele, nici profesorul. Este un companion amuzant și deștept, dar nu poate lua locul unei ființe umane. Poate, totuși, să răspundă la întrebări, să detecteze când copilul intră în cameră, să inițieze conversații și să transmit părinților mesaje (prin intermediul unei aplicații).

Cum poate să îi ajute roboțelul la nivel emoțional?
Woogie poate transmite stări și emoții prin intermediul glumelor sau al poveștilor, dar și prin răspunsuri spontane la întrebări libere.

 Ce fel de glume face? Cateva exemple…
Glumele sunt în special glume pentru copii, dar nu este o regulă. Sunt multe glume evidente dar și unele care te lasă puțin să te gândești. De exemplu,  „4 thirds of people don’t understand fractions”.Sau, un alt exemplu: „Knock, knock.Who’s there? To.To who? No, to whom.”

Ce îți răspunde Woogie dacă îi spui că ești trist?
Nu are un răspuns standard. Întreabă motivul pentru care ești trist iar apoi răspunsurile pot să difere de la caz la caz.

Există anumite arii tematice pe care le acoperă acest roboțel? De exemplu știință, matematică…
În momentul de față are acces la multe dicționare enciclopedice și poate răspunde la întrebări din diferite arii tematice: știință, matematică, istorie, geografie, biologie etc.

Pe când o versiune și în limba română?
Dacă toate lucrurile merg așa cum ne-am propus, după lansarea lui Woogie (în 2017) vom avea în vedere și dezvoltarea sa în limba română.

La cât se ridică investiția financiară pentru crearea acestui prototip?
Sunt mulți factori care intră în calcul, iar banii poate nu sunt cel mai important lucru când discutăm despre faza de prototip. Putem spune că producția efectivă se va finanța printr-o campanie de crowdfunding și, cel mai probabil, până când Woogie va putea fi achiziționat din magazine, investiția se va ridica la aproximativ jumătate de milion de euro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa