Povești uitate ale femeilor remarcabile din România, readuse la viață într-o expoziție-eveniment

TOTUL DESPRE MAME
Elena Caragiani Stoenescu, prima femeie pilot din Romania - expoziție

Într-una dintre cele mai frumoase clădiri proiectate de prima femeie arhitect din România, Virginia Andreescu Haret, loc unde acum are sediul Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, se va desfășura pe 29 octombrie, între orele 11.00 și 18.00, expoziția eveniment interactivă „(C)ELE (care) Au schimbat lumea – Românce de istorie”. Evenimentul are ca scop readucerea în prim-plan a româncelor care, de-a lungul timpului, și-au pus amprenta asupra istoriei economice sau sociale a acestei țări.

Gazde ale evenimentului vor fi Aurora Gruescu, Cecilia Cuțescu Stork, Elena Văcărescu și Elvira Popescu , care vă vor ghida prin galeria de portrete fotografice ale româncelor deschizătoare de drumuri în secolele XIX și XX: prima femeie ministru al sănătății, prima femeie neurochirurg din Europa de est, prima femeie parașutist, prima femeie pilot, prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa și multe altele.

Pe tot parcursul evenimentului veți putea viziona filme documentare, interviuri și imagini de arhivă cu femei care au înfruntat prejudecățile vremii și au profesat în domenii provocatoare chiar și pentru bărbații zilelor noastre. Timp de o oră, vom întoarce pagina istoriei masculine și vom povesti în tihnă despre începuturile femeilor în domenii tehnice, artă și politică și despre acele timpuri boeme și dure în care parașutele era confecționate din mătase iar operațiile pe creier se efectuau pornind de la radiografii.

Evenimentul (C)ELE (care) Au schimbat lumea – Românce deschizătoare de drumuri, marchează finalul proiectului „TraseELE Culturale din Bucureşti”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în cadrul căruia peste 800 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au avut ocazia să parcurgă mai multe trasee pietonale în Capitală, cu scopul de a face cunoscute clădirile, monumentele și muzeele asociate modelelor feminine remarcabile din trecutul României și al lumii.

Evenimentul (C)ELE (care) Au schimbat lumea – Românce de istorie” se va desfășura sâmbătă, 29 octombrie, între orele 11.00 și 18.00, la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, (Schitu Magureanu, nr.4, Bucureşti, lângă Teatrul Bulandra, sala Izvor).

Intrarea este liberă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa