Prea mic pentru bani de buzunar?

 

Când începe educația financiară a copiilor?

Noua, ca adulti, ni se pare deseori ca subiectul banilor este unul “murdar” si care trebuie tinut departe de lumea inocenta a copiilor. Realitatea este insa ca cei mici ne aud si ne vad umbland zilnic cu bani. Fie ca vorbim de bancomate prezente la tot pasul, fie ca le raspundem la repezeala Nu are mama bani acum sa iti poata cumpara jucaria asta, copiii sunt constienti inca de foarte mici ca banii reprezinta ceva  important si mai ales ca de ei depind multe dintre lucrurile pe care ei le au ori si le doresc.

Vreau sau am nevoie?

Copiii pot avea primii lor bani  de buzunar, in opinia specialistilor, incepand cu varsta de cinci ani. Acesta ar fi momentul propice pentru primii pasi in vederea unei bune educatii financiare care ii va ajuta de-a lungul vietii. Daca nu vor avea in grija mici sume de bani pana la varsta adolescentei, cu siguranta atunci nu vor sti cum sa administreze in mod intelept venituri substantiale. La fel ca in orice alt domeniu, exemplul pe care copiii il vad in familie este cel mai bun mod prin care invata.

Un studiu efectuat in SUA releva ca aproximativ 60 % dintre copii invata managementul banilor in familie, comparativ cu cei care deprind aceste cunostinte la scoala. Povestiti-le ce faceti la servici, ajutandu-i sa inteleaga cum se castiga banii necesari familiei. Vorbiti-le de asemenea si despre alte meserii. Cel mic trebuie sa invete ca folosim banii pentru a putea cumpara ceea ce avem nevoie si ceea ce vrem. Diferenta dintre vreau si am nevoie nu este ceva foarte usor de acceptat de catre copii. Ea se deprinde in timp si cu multa rabdare  iar un bun exercitiu, dar si unul al nervilor tari, sunt cumparaturile facute impreuna. Copiii invata la fata locului sa faca alegeri in functie de calitate sau pret, necesitate sau placere. De asemenea, va puteti juca in casa de-a magazinul, vanzand si cumparand diverse jucarii.

Copiii pot avea “salariu”?

Nu va folositi de bani pentru a disciplina. Ajutorul dat in casa nu trebuie rasplatit financiar. Treburile casnice trebuie sa ii intareasca sentimentul de apartenenta la familie si mandria unui lucru folositor facut cu manutele sale. In schimb il puteti ruga sa va ajute, in schimbul unei mici sume, la treburi pentru care in mod obisnuit ati plati pe cineva, de la spalatul masinii pana la vopsitul unui perete, de exemplu. In felul acesta copilul se simte de folos iar banii raman in casa. Astfel de activitati sunt un bun prilej de a-l invata sa negocieze, o abilitate atat de folositoare in viata.

Nu este un lucru gresit pentru un copil sa isi doreasca bani, atata timp cat stie ca cel mai bun mod de a-i obtine este munca. Ca si parintii, el trebuie sa gaseasca resurse pentru a-si spori veniturile. Poate strange, spre exemplu, materiale reciclabile, pe care le poate duce la centrele de colectare, in schimbul unei sume de bani.

Cele trei pusculite

Invatati-l cum sa foloseasca banii pe care ii are. O solutie foarte buna este sa ii oferiti trei pusculite: Pentru mine – Pentru tine – Pentru mai tarziu.

Pentru mine – explicati-i cu blandete ce inseamna valoarea. Incurajati-l sa astepte pana va mai aduna bani in plus pentru a-si putea cumpara o jucarie mai buna sau mai frumoasa, dar care costa mai mult. Ii puteti vorbi, folosindu-va de aceasta ocazie, si despre lucrurile care pentru el au o valoare foarte mare, dar pe care nu le poate cumpara cu bani: prietenia, o plimbare cu bicicleta cu tati, o sesiune ultra-vesela de gadilat cu mami. De asemenea invatati-l valoarea fiecarei monede si exersati, daca merge la scoala deja, cum sa calculeze cat rest trebuie sa primeasca.

Pentru tine – este borcanul in care va tine banii destinati donatiilor. Copiii trebuie, si mai ales au capacitatea, de a fi empatici cu cei aflati in nevoie. Pentru primele dati sugerati-i chiar voi ce poate face, dar cu siguranta si copilul va veni cu propuneri pe viitor. Va puteti orienta catre o fundatie umanitara sau chiar in apropiere, printre cunoscuti.

 

Pentru mai tarziu – este foarte important pentru copii, ca si pentru adulti, sa invete cum sa isi gestioneze banii pe o perioada mai mare de timp. Daca va dispune de toata suma dintr-o data, nu va dobandi un mod responsabil de a-si gestiona cheltuielile in timp.

 

Va invitam pe data de 24 mai, ora 11 la City Park Mall sa ne intalnim cu Carmen Iorgulescu, antreprenor, consultant resurse umane, coordonator si trainer in KEN Academy, ca sa aflam cum il poti ajuta pe copilul tau sa inteleaga de mic ca banii nu „cresc in copaci”, ca ei nu sunt resurse inepuizabile si ca trebuie sa ia decizii inteligente in ceea ce priveste gestionarea lor.

Detalii și încrieri: https://www.facebook.com/events/1613404675563505/

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație