Când începem educația financiară a copiilor?

TOTUL DESPRE MAME

Când începe educația financiară a copiilor?

Nouă, ca adulți, ni se pare deseori că subiectul banilor este unul “murdar” și care trebuie ținut departe de lumea inocentă a copiilor. Realitatea este însă că cei mici ne aud și ne văd umblând zilnic cu bani. Fie că vorbim de bancomate prezente la tot pasul, fie că le răspundem la repezeală Nu are mama bani acum să îți poată cumpără jucăria asta, copiii sunt conștienți încă de foarte mici că banii reprezintă ceva important. Și că de ei depind multe dintre lucrurile pe care ei le au ori și le doresc.

Despre educația financiară a copiilor vorbește, pe scurt, în cartea sa Părinți liniștiți, copii fericițiLaura Markham.

Vreau sau am nevoie?

Copiii pot avea primii lor bani de buzunar, în opinia specialiștilor, începând cu vârstă de cinci ani. Acesta ar fi momentul propice pentru primii pași pentru educația financiară a copiilor. Dacă nu vor avea în grijă mici sume de bani până la vârstă adolescenței, cu siguranță atunci nu vor ști cum să administreze în mod înțelept venituri substanțiale. La fel că în orice alt domeniu, exemplul pe care copiii îl văd în familie este cel mai bun mod prin care învață.

Educația financiară a copiilor începe…acasă

Un studiu efectuat în SUA relevă că aproximativ 60 % dintre copii învață managementul banilor în familie, comparativ cu cei care deprind aceste cunoștințe la școală. Povestiți-le ce faceți la servici. Îi ajutați să înțeleagă cum se câștigă banii necesari familiei. Vorbiți-le de asemenea și despre alte meserii. Cel mic trebuie să învețe că folosim banii pentru a putea cumpără ceea ce avem nevoie și ceea ce vremDiferența dintre vreau și am nevoie nu este ceva foarte ușor de acceptat de către copii. Ea se deprinde în timp și cu multă răbdare. Un bun exercițiu, dar și unul al nervilor țări, sunt cumpărăturile făcute împreună. Copiii învață la față locului să facă alegeri în funcție de calitate sau preț, necesitate sau plăcere. De asemenea, vă puteți juca în casă de-a magazinul, vânzând și cumpărând diverse jucării.

Copiii pot avea “salariu”?

Nu va folosiți de bani pentru a disciplina. Ajutorul dat în casă nu trebuie răsplătit financiar. Treburile casnice trebuie să îi întărească sentimentul de apartenența la familie și mândria unui lucru folositor făcut cu mânuțele sale. În schimb îl puteți ruga să va ajute când e ceva de făcut pentru care ați plăti oricum pe cineva. În schimbul unei mici sume, la treburi pentru care în mod obișnuit ați plăti pe cineva, de la spălatul mașinii până la vopsitul unui perete, de exemplu. În felul acesta copilul se simte de folos iar banii rămân în casă. Astfel de activități sunt un bun prilej de a-l învață să negocieze, o abilitate atât de folositoare în viață.

Nu este un lucru greșit pentru un copil să își dorească bani, atâta timp cât știe că cel mai bun mod de a-i obține este muncă. Că și părinții, el trebuie să găsească resurse pentru a-și spori veniturile. Poate strânge, spre exemplu, materiale reciclabile, pe care le poate duce la centrele de colectare, în schimbul unei sume de bani.

Cele trei pușculițe

Învățați-l cum să folosească banii pe care îi are. Puneți astfe bazele pentru educația financiară a copiilor. O soluție foarte bună este să îi oferiți trei pusculite: Pentru mine – Pentru tine – Pentru mai târziu.

Pentru mine – explicați-i cu blândețe ce înseamnă valoarea. Încurajați-l să aștepte până va mai aduna bani în plus pentru a-și putea cumpără o jucărie mai bună sau mai frumoasă, dar care costă mai mult. Îi puteți vorbi, folosindu-vă de această ocazie, și despre lucrurile care pentru el au o valoare foarte mare, dar pe care nu le poate cumpără cu bani: prietenia, o plimbare cu bicicletă cu tati, o sesiune ultra-veselă de gâdilat cu mami. De asemenea învățați-l valoarea fiecărei monede și exersați, dacă merge la școală deja, cum să calculeze cât rest trebuie să primească.

Pentru tine – este borcanul în care va ține banii destinați donațiilor. Copiii trebuie, și mai ales au capacitatea, de a fi empatici cu cei aflați în nevoie. Pentru primele dăți sugerați-i chiar voi ce poate face, dar cu siguranță și copilul va veni cu propuneri pe viitor. Vă puteți orienta către o fundație umanitară sau chiar în apropiere, printre cunoscuți.

Pentru mai târziu – este foarte important pentru copii, ca și pentru adulți, să învețe cum să își gestioneze banii pe o perioada mai mare de timp. Dacă va dispune de toată suma dintr-o dată, nu va dobândi un mod responsabil de a-și gestiona cheltuielile în timp.

Despre educația financiară a copiilor vorbește, pe scurt, în cartea sa Părinți liniștiți, copii fericițiLaura Markham.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa