Primăria București a decis: transport de suprafață gratuit pentru toți elevii din București

Toți elevii înscriși în învățământul preuniversitar din Capitală vor beneficia de gratuitate la transportul în comun cu autobuze, troleibuze și tramvaie. Cei care circulă cu metroul vor achita, la fel ca până acum, 50% din valoarea abonamentelor. 

Măsura întră în vigoare în 60 de zile de la data adoptării, adică din luna februarie 2019.

Gratuitatea se aplică atât copiilor înscriși în învățământul obligatoriu (clasa pregătitoare- clasa a X-a), cât și celor aflați în clasele a XI-a și a XII-a. De aceeași facilitate beneficiază și elevii din Brașov și Cluj, iar în restul orașelor, dacă autoritățile locale nu au decis altfel, elevii plătesc jumătate din valoarea unui abonament pentru transportul în comun. Conform Legii Educației, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Până acum, legea prevedea gratuitate pentru elevii orfani, cei cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru cei care s-a stabilit o măsură de protecție specială sau tutelă.

Transportul cu metroul și autobuzul: 720 de lei, anual

Într-un comunicat al Asociației Elevilor din București și Ilfov se arată că părinții elevilor care circulă atât cu autobuzul/ tramvaiul sau troleibuzul, cât și cu metroul, plătesc anual 720 de lei pentru transportul copiilor. ”Deși Constituția României consacrează la art. 32, alin. (4) principiul fundamental al gratuității învățământului de stat, părinții elevilor care folosesc atât metroul, cât și transportul public local pentru a ajunge la școală plătesc 720 lei. Făcând un exercițiu de imaginație, diferența între costurile de transport pentru un elev din municipiul București și alocația pe care acesta o primește este de 264 de lei pe an. De aceea, după ce am achitat abonamentele, rămânem cu 264 lei care ar trebui să fie suficienți pentru mâncare, îmbrăcăminte, cărți, caiete etc”, arată reprezentanții elevilor.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()