Ce trebuie să facă un copil în situații de urgență

Anca Vlad
urgență

Ca părinte, cauți mereu modalități de a analiza, minimaliza și cosmetiza riscurile din viața copilului tău. Eforturile sunt de apreciat, dar tot vor exista situații care-ți scapă de sub control: dezastrele naturale, cele provocate de om, urgențele medicale. Ideea este ca micuțul trebuie să fie instruit și să știe cum să reacționeze în caz de urgență, ce e bine să facă și ce nu, care e planul familiei pentru o anumită situație.

Doctor Sanam Hafeez, psiholog din New York, specializat în terapia cu copiii și părinții lor, vă oferă câteva sfaturi folositoare în situații de urgență.

Urgență…un termen relativ

Aceasta este o lecție foarte importantă: nu orice lucru grav este și o urgență. Doctor Hafeez spune că primul pas e să înveți copilul să facă diferența dintre urgențele reale și cele închipuite.

„Copilul ar putea fi cu adevărat în pericol și să nu realizeze”, subliniază acesta, povestind propria experiență. „Când aveam opt ani, casa noastră a luat foc. Eu eram în dormitor, citeam, neavând habar de ce se întâmplă. Sora mea a venit în grabă să mă scoată din casă. Pentru că nu știam se ce întâmplă și deoarece nimeni din familie nu ne-a explicat, am crezut că ieșim la joacă și am întrebat-o dacă pot să-mi iau bicicleta. Eram un copil inteligent și părinții s-au ocupat de noi, dar această întâmplare arată cu un copil nu realizează că incendiul este un pericol”.

Pe această linie – nu orice criză este o urgență reală. De exemplu: lipsește piciorul soldatului de plastic – nu este o urgență; ți-ai prins piciorul în ceva – e o urgență! Sfatul doctorului Hafeez e să-i explici așa: „O urgență e ceva foarte serios sau periculos – mami sau tati se simt foarte rău și nu pot suna la Salvare, sau tu ești singur acasă și nu are cine să te ajute, sau cineva încearcă să intre prin efracție, sau în casă au pătruns oameni răi”. Continuați, prezentându-le diferite scenarii, fără să-i înspăimântați.

Numărul de urgență nu e o glumă

Următorul pas după diferențierea genurilor de urgențe este să te asiguri că micuțul știe să formeze 112. S-ar putea ca în era iPhone-ului să nu fie nevoie, dar e bine să memoreze acest număr în caz că sună dela un vecin sau un telefon public. Doctor Hafeez consideră necesar să-l înveți ce trebuie să facă.

  1. Să spună unde se află
  2. Cu cine e
  3. Ce se întâmplă.

E important să rețină că trebuie să urmeze instrucțiunile operatorului.

Dă-i instrucțiuni detaliate

Poate că la cinci ani e o soluție să-și acoperi ochii cu palmele, dar acum știi că de fapt nu ești invizibil. „Copilul nu știe ce înseamnă să se adăpostească într-un loc sigur, așa că trebuie să-i dai instrucțiuni clare, cu exemple în funcție în mediul în care se află. La școală, trebuie să găsească un profesor sau să se ascundă sub bancă. În timpul unui cutremur, trebuie să găsească un colț ferit. În cazul unui incendiu, trebuie să știe dinainte care sunt ieșirile de siguranță”, explică doctor Hafeez.

Urmații diferite scenarii

E bine să faci diferite scenarii și să provoci copilul să găsească soluții. În acest fel te asiguri că, într-o situație reală, va ști ce are de făcut. „Dacă izbucnește un foc în această cameră, ce faci? De ce probleme te poți lovi? Dacă nu o găsești pe mama la care vecin te duci?”  – sunt câteva exemple sugerate de doctor Hafeez.

Nu-i înspăimânta

„Părinții trebuie să fie atenți la felul în care le fac instructajul copiilor. E adevărat că trebuie să fie pregătiți pentru situații de urgență, dar există părinți nevrotici și anxioși care, fără să vrea, le transmit această stare copiilor” susține doctor Hafeez. Problema e că dacă aceștia le cer constant copiilor să fie extra-vigilenți, aceștia nu-și vor mai da seama când este o urgență reală. Trebuie să ai încredere că, deși nu va memora pe dinafară planul de evacuare în caz de incendiu, se va descurca și totul va fi bine. Ca să te asiguri de asta, simulează un incendiu o dată pe lună, nu în fiecare seară.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 Sursa: Fatherly.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa