Să nu facem promisiuni deşarte

promisiuni

Să nu facem promisiuni pe care nu le putem ține!

Nimic nu e mai iritant și mai dureros decât o persoană care face promisiuni și nu se ține de cuvânt, iar în cazul copiilor, este și mai dureros. E ca și cum le-am desconsidera sentimentele, iar pe noi ne-am pune într-o lumină proastă, căci ar însemna să nu avem caracter.

Copiii, indiferent de vârsta lor, pot fi dezămăgiți dacă le facem promisiuni deșarte, așa că haideți să nu le facem promisiuni pe care nu le putem ține. Uneori, adulți fiind, ne mințim singuri crezând că sunt prea mici ca să înțeleagă. Niciodată nu sunt prea mici pentru a înțelege și știți care este partea proastă? Că ei înțeleg altfel. Și vă dau un exemplu: părinți cu o situație financiară precară, unul dintre ei se hotărește să plece în străinătate pentru a munci. Credeți că un copil de numai 3-4 ani sau chiar mai mare de atât va înțelege că nu a avut încotro? Nu! Va înțelege că nu-i pasă suficient de mult și că l-a părăsit. Și cam atât.

Să nu-i promitem ce nu-i putem da. În general, copiii cer lucruri, ceea ce nu e un lucru rău. Până la urmă, ei sunt micii exploratori care au nevoie de lucruri noi, în fiecare zi, pentru aventuri memorabile. Rău ar fi să le promitem că le vom oferi ceea ce au cerut și să nu ne putem ține de cuvânt. Decât să facem asta, mai bine îi explicăm ca unui om mare care ne sunt posibilitățile și-i putem facem o surpriză plăcută atunci când buzunarul o să ne permită.

Când ești părinte, e ușor să te ia gura pe dinainte și să faci promisiuni pe care să le regreți 10 minute mai târziu, așa că haideți să urmărim acest ghid de evitare a promisiunilor pe care nu le putem respecta:

1. Gândește-te la ce te-a rugat: când copilul îți cere să păstrezi un secret, pune-te în locul lui. Ce ai face tu în calitate de adult dacă ți-ai împărtăși un secret pe care apoi nu vrei să-l mai afle și altcineva? Dacă piticul ți-a împărtășit un secret (indiferent cât de amuzant sau prostesc ți se pare), înseamnă că are încredere deplină în tine. Nu-i distruge încrederea.

2. Spune-i adevărul: când nu poți face un lucru, cel mai bine este să-i spui adevărul. Nu-l amăgi pentru că, la un moment dat, nu va mai avea încredere în tine.

3. Oferă-i o soluție: dacă te roagă ceva și nu-i poți oferi, propune-i o cale de mijloc. De exemplu, atunci când insistă să vă jucați împreună, dar ai ceva urgent de făcut: propune-i să aștepte până în momentul în care vei putea face asta, însă atunci când vine momentul, ține-te de cuvânt.

Pentru ca un copil să cunoască valoarea cuvântului, noi suntem cei care trebuie să fim un exemplu demn de urmat. De asemenea, este important să fim politicoși și sinceri față de copii.

P.S. Nu uitați! Respectați-vă copiii dacă vreți să primiți respect!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa