Școala în septembrie. Elevii învață prin rotație și se pot juca în curte doar în grupuri de 3. Masca, obligatorie pentru profesori

Theodora Fintescu, redactor
școala în seăptembrie
Întoarcerea la școală în septembrie presupune respectarea unor reguli fără precedent.
Pandemia de coronavirus schimbă radical școala românească. Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat noile reguli de organizare, menite să prevină infectarea și răspândirea coronavirusului. Până în toamnă, recomandările mai pot fi modificate, în funcție de evoluția pandemiei și chiar de experiența celorlalte state în care elevii frecventează cursuri în această perioadă.

 

UPDATE, ora 10.10, miercuri, 17.06.2020: La scurt timp după publicarea acestui articol, MInisterul Sănătății a trimis un comunicat prin care precizează că aceste recomandări, deși publicate pe site-ul ministerului și trimise deja școlilor, reprezintă un document mai vechi, care nu mai este valabil în contextul epidemiologic actual. Iată comunicatul:

În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale“.

Conform datelor de până acum, anul școlar 2020- 2021 va începe în 14 septembrie, așa cum prevede structura anului școlar.

Unii învață online, alții la școală

Din septembrie, conform noilor recomandări, numărul maxim al elevilor într-o clasă va fi de maximum 15-20, în așa fel încât, între ei să poată fi păstrată o distanță de 1,5 m. În funcție de particularități, această distanță poate fi ușor redusă, atâta timp cât se păstrează regula ca în fiecare bancă să stea doar un elev. Practic, elevii din clase vor fi împărțiți în două și vor veni la școală pe rând, alternativ, pentru a se asigura un timp de expunere cât mai mic pentru fiecare elev. Predarea se va face față în față pentru o grupă de elevi și online pentru cealaltă grupă.

Experimentele, prezentate video

Elevii vor sta la școală maximum 4 ore și este de rpeferat ca una dintre aceste ore să se desfășoare în aer liber, în curte, în măsura în care se poate face acest lucru. Se reduce și timpul alocat fiecărei materii, care va fi de maximum 30 de minute, iar schimbarea claselor în fucnție de materia predată va fi interzisă. Astfel, orele de laborator se vor face tot în sala de clasă, iar experimentele la științe, care presupun interacțiune între elevi, sunt interzise. Se recomandă ca acestea să fie prezentate elevilor în format video.

Elevii vor fi încurajați să se spele în pauze pe mâini, câte 20 de secunde fiecare, și tot în pauze este obligatorie purtarea măștilor. Recomandarea INSP este ca profesorii să poarte mască pe toată perioada cursurilor, iar elevii, doar în pauze. Școlile trebuie să se organizeze în așa fel încât elevii din clase diferite să nu interacționeze în spațiile comune: accesul și plecarea la și de la școală se vor face în momente diferite și se vor stabili culoare de la care elevii nu au voie să se abată. De asemenea, se vor stabili reguli care să împedice aglomerarea la poartă, atunci când copiii sunt aduși sau preluați de către părinți.

Pregătiți-vă copiii din timp pentru noua organizare a școlii

În fiecare dimineață se va face triaj epidemiologic. În curte, activitățile trebuie organizate în așa fel încât între elevi să existe o distanță de 1,5 m, iar copiii se pot juca împreună respectând regula: maximum 3, din aceeași clasă, evitându-se atingerile reciproce și sporturile sau jocurile care presupun apropiere fizică.

INSP recomandă părinților să le explice copiilor noile reguli și importanța respectării lor. Iată sfaturile specialiștilor:

  • Vorbește cu copilul tău despre cum acesta se poate proteja pe el, dar și pe cei din jur împotriva infecției cu noul coronavirus.
  • Explică-i copilului că, chiar dacă școala se redeschide, viața de zi cu zi nu va fi la fel ca înainte, deoarece trebuie să avem grijă de noi și să evităm răspândirea infecției.
  • Acordați atenție stării mentale a copilului și discutați cu el despre orice modificări ale stării lui emoționale.
  • Învață-ți copilul cum să se spele pe mâini corespunzător și vorbește cu acesta despre cum respectăm sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare și la păstrarea distanței.
  • Roagă-ți copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la școală, când se reîntoarce acasă, înainte și după utilizarea toaletei și ori de câte ori este necesar.
  • Însoțiți copilul doar până la intrarea în spațiile exterioare ale școlii. Evitați contactul la mai puțin de 1,5 m cu alte persoane la intrare în școală.
  • Asigurați-vă să fie copilul îmbrăcat corespunzător, inclusiv în eventualitatea petrecerii unei părți din timp în aer liber, amintiți-vă de crema cu protecție solară, dacă vremea este bună.
  • Sfătuiți-vă copilul să nu consume în comun mâncarea sau băuturile și să nu schimbe cu alți elevi obiectele de folosință personală (atenție la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc). De exemplu, nu oferiți nimic de mâncat sau de băut întregii grupe sau clase la ziua de naștere sau cu alte ocazii.
  • Curățați sau dezinfectați zilnic acasă aparatele electronice ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse).
  • Acordați atenție deosebită semnelor de boală. Dacă copilul prezintă cel mai mic semn de boală, atunci rețineți copilul acasă. Copilul se poate reîntoarce la școală numai după ce acesta nu am mai prezentat simptome timp de 48 de ore sau la recomandarea medicului.
  • Dacă sunteți bolnav, rămâneți acasă și nu duceți copilul la școală.
  • Dacă copilul se îmbolnăvește în timpul programului la școală, luați-l imediat acasă și contactați medicul de familie sau serviciile de urgență, după caz.

Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică în varianta integrală sunt disponibile AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa