Statul vrea să deschidă un cont pentru fiecare copil din România. Banii pot fi luați din cont doar la majorat

Guvernul vrea să deschidă automat la Trezorerie un cont pentru fiecare copil din România care nu a împlinit încă 18 ani. Dacă părinții depun în cont minimum 1.200 de lei, statul dă o primă de 600 de lei și o dobândă de 3%.

Inițiativa aceasta este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență care a fost trimis la avizare la Consiliul Economic și Social și reprezintă o nouă formă de economisire pe termen lung. Dacă este aprobat, prima de la stat ar urma să intre în conturi începând 2019. Proiectul se numește gRowth- Contul individual de economii Junior și fiecare minor are dreptul la un singur astfel de cont. Sumele depuse anual de părinți nu pot depăși 10.000 de euro, iar dacă părinții depun o sumă mai mică de 1.200 de lei/ an statul nu acordă prima, dar adaugă dobânda de 3%.

Un cont pentru fiecare copil pentru a asigura bani de studii

 

Proiectul de OUG mai prevede că orice minor are dreptul la un singur cont individual de economii Junior şi că în cont se pot depune, de către reprezentantul legal al minorului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei. Inițiativa aceasta ar urma să îi ajute pe tinerii care termină liceul să își continue studiile universitare având deja o sumă de bani pe care să se poată baza sau să se descurce singuri, cu banii lor, până când pot intra pe piața muncii.

Deschiderea contului pentru fiecare copil se face automat, nu este nevoie ca părinții sau aparținătorii legali să facă vreo cerere în acest sens. Banii pot fi retrași din cont când copilul împlinește 18 ani sau mai devreme dacă suferă de o boală care îi pune viața în pericol și necesită tratament în străinătate.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()