Studiu: Frații mai mari sunt mai responsabili

Cristina Călin, redactor
fratii mai mari

Într-o familie în care sunt mai mulți copii, ordinea în care aceștia s-au născut este importantă, mai ales dacă vrem să le determinăm personalitatea. Potrivit unui studiu realizat de YouGov frații mai mari sunt mai responsabili, în cei mai mici sunt mai haioși.

Credința populară conform căreia copiii mai mari au mai multe griji față de cei mai mici are acum și o bază științifică. ”Pe scurt, am reușit să demonstrăm că primii născuți resimt responsabilitățile pe care noi le punem pe umeri, în timp ce mezinilor le lăsăm mult mai mult spațiu să respire”, au scris autorii studiului.

Frații mai mari au mai mult succes

La cercetare au participat aproape 2000 de familii din Marea Britanie care au mai mult de un copil. Ei au fost urmăriți timp de 5 ani pentru a le vedea evoluția. Mai mult de jumătate dintre primii născuți au spus că se simt mult mai responsabili decât frații lor mai mici, în timp ce aceștia au recunoscut că sunt mai preocupați de farse și se simt ca și cum ar fi clovnii familiei. De aceea, mezinii sunt și mai relaxați. Totuși, faptul că sunt mai responsabili îi face pe primii născuți să aibă mai mult succes, să fie mai organizați și să aibă mai multă înceredere în ei.

Psihologul britanic Linda Blair a spus pentru The Guardian că rezultatele studiului trebuie corelate și cu alte aspecte din viața familiei și ale copiilor. ”O fată născută între doi frați va prelua mult din personalitatea primului născut. Un copil care a fost singur la părinți mai mult de 4 ani va avea mult din caracteristicile unui mezin pentru că a fost multă vreme doar el în atenția părinților”, a declarat ea.

Indiferent de dinamica din familie, un lucru este cert: atunci când apare un bebeluș el este în centrul atenției, iar situația persistă mulți ani. Celui mai mare nu-i rămâne decât sp fie mai bine organizat și să învețe să își prioritizeze mai bine viața.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa