Subiectele și baremele de corectare pentru simularea pentru Bac la Limba română

Theodora Fintescu, redactor

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele de corectare pentru simularea pentru Bac la Limba română, examen susținut de elevii de clasa a XII-a și cei de-a XI-a. Examenul a durat trei ore, iar scopul lui este de a-i pregăti pe elevi cu testarea din vară și de a-i ajuta să evalueze nivelul la care se află.

Elevilor de clasa a XII-a li s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări cu referire la un text la prima vedere aparținându-i lui Ion Barbu, să comenteze două strofe ale lui Tudor Arghezi ”evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice” și să realizeze un eseu cu tema “particularități de construcție a unui personaj într-un roman interbelic”.

La clasa a XI-a, cerințele au fost următoarele: o serie de întrebări cu referire la un text scris de Ioan Slavici, prezentarea ”perspectivei narative” dintr-un fragment de Cella Serghi și un eseu despre particularitățile unei comedii studiate.

La clasa a XI-a se testează modelul de grilă

Notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog dacă elevii doresc acest lucru. Rezultatele vor fi analizate de fiecare școală în parte, iar profesorii le vor discuta cu elevii și părinții. ”Vor fi discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

La elevii de clasa a XI-a se va testa un nou model de examen: la Matematică și Istorie, 30% dintre subiecte vor fi de tip grilă, pentru a elimina subiectivismul în notare. Dacă se dovedește eficientă, această schimbare ar putea fi implementată și în examenul real de Bacalaureat.

Iată subiectele și baremele de corectare pentru subiectele primite de elevi la proba de simulare pentru Bacalaureat, Limba română:

Calendarul Simulării pentru Bacalaureat 2019 este următorul:

  • 18 martie 2019: probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 19 martie 2019: probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 20 martie 2019: probă scrisă – Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 21 martie 2019: probă scrisă – Proba la alegere a profilului şi specializării- se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a
  • 29 martie 2019: aflarea rezultatelor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa