Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Ileana Mirescu
scris pe
adaptare la grădiniță
Anxietatea de separare se manifestă atât la părinți, cât și la copii/ Shutterstock

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult.

Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes, iar la trei ani şi jumătate chiar am reuşit. A fost un proces de adaptare la grădiniță lung, dar din care am învățat multe.

Recent, am avut un debut spectaculos cu grădiniţă-creşă la un an şi patru luni. Sunt, aproape fără voia mea, expertă în dus copilul la grădiniţă, cunosc toate tehnicile de acomodare şi tehnicile de negociere cu personalul grădiniţei care, din păcate şi de cele mai multe ori, refuză acomodarea blândă şi îţi zice Lăsaţi-l, doamnă, că mai mult rău îi faceţi, lăsaţi-l să plângă că ne ocupăm noi!

Dacă eşti un părinte pe care un astfel de sfat mai degrabă îl alarmează decât să îl liniştească, află că nu eşti singurul. Epoca mamelor care îşi înghit lacrimile la uşa grădiniţei ascultând urletele sfâşietoare ale copilului ar fi trebuit să ia sfârşit demult. Există metode de adaptare blândă a copilului la grădiniţă, metode care sunt benefice nu numai pentru copil şi părinte, ci şi pentru personalul grădiniţei.

Iată câțiva paşi prin care poți face procesul de adaptare la grădiniță mai blând, atât pentru copilul tău, cât și pentru tine

Ca să-l faci să se simtă în siguranță, nu îi îndeplini cerințele cu care ați stabilit că nu sunteți de acord – dulciuri la orice oră, desene animate în exces, jucării noi cumpărate prea des etc. Nu îl vei ajuta să se simtă în siguranță, ci îi vei distrage pe moment atenția de la emoțiile dureroase pe care le simte. Deși e greu pentru restul familiei să accepte aceste emoții, acesta este singurul lucru de care copilul are cu adevărat nevoie: să fie ascultat, înțeles și acceptat indiferent de ce simte.

Şi părinţii trebuie să se treacă prin faza de adaptare la grădiniţă

Chiar dacă un părinte ştie că este momentul potrivit pentru ca puştiul său să înceapă grădiniţa şi chiar dacă îşi doreşte acest lucru, durerea separării şi îngrijorarea sunt uneori trăite mai intens de părinte decât de copil. Pentru a ne putea ajuta copiii să se adapteze grădiniţei şi separării de părinţi şi casă trebuie să lucrăm întâi cu propriile noastre temeri şi emoţii.

Dacă sentimentele tale faţă de începerea grădiniţei sunt negative şi încărcate de teamă, copilul va trebui să înfrunte atât propria suferinţă cât şi pe a ta! Cercetează-ţi emoţiile legate de acest moment. Discută despre ele cu partenerul tău, cu o prietenă sau cu o mămică care a trecut deja prin asta.

Poți chiar să îi spui și copilului că și ție îți va fi dor de el cât timp vei fi la serviciu și el la grădiniță. Poți să cumperi două inimioare mici de pluș (sau alt material) și fiecare să țină câte una. Spune-i că te fiecare dată când simte că îi este foarte dor o poate pupa și tu o să simți și o să faci și tu același lucru.

Pregăteşte-l din timp pentru grădiniţă

Începe cu câteva săptămâni înainte să îi povesteşti ce înseamnă grădiniţa, câţi prieteni îşi va face acolo, la ce activităţi şi jocuri interesante va participa.

Îi poţi arăta o carte sau un desenat animat care are drept subiect mersul la grădiniţă. Noi am folosit cu succes un episod din Petit Ours Brun. Dacă nu găseşti o carte la îndemână, poţi inventa chiar tu o poveste de culcare cu personajele lui preferate. Noi i-am inventat pe elefantul Fane care a fost liniştit în privinţa grădiniţei de prietena lui cea mai bună, maimuţica Cici.

Mergi cu el în vizită la grădiniţă

Dacă grădiniţa o permite este foarte bine ca integrarea să se facă treptat, iar prima vizită este doar pentru familiarizare cu locul, educatoarea şi noii colegi. Este foarte important să îi arăţi copilului câtă încredere ai în personalul grădiniţei. Dacă tu nu ai încredere, el cum s-ar putea simţi în siguranţă?

Caută viitori colegi de grupă cu care s-ar putea împrieteni înainte de a începe grădiniţă

Un prieten printre noii lui colegi ar putea face minuni pentru acomodarea copilului. Din acest motiv, sistemele alternative (spre exemplu Waldorf ) încurajează integrarea fraţilor în aceeaşi grupă de grădiniţă. Fratele cel mic se va adapta cu siguranţă mult mai uşor dacă fratele sau sora mai mare este alături de el.

Dezvoltați ritualuri de rămas bun

Ele ajută copilul să știe la ce să se aștepte, să se simtă mai încrezător. Alegeți un ritual și respectai-l zilnic. Faceți același lucru, în aceeași ordine, în fiecare zi. Rutina te ajută și pe tine, nu doar pe el. Mai ales că, dacă el e bine, și tu ești bine! O mângâiere, o îmbrățișare și până numărați la 3 să fii deja la ușă!

Stai cu el în primele zile şi observaţi împreună ce fac ceilalţi copii şi educatoarea

Dacă vrea să participe şi el la activităţi cu atât mai bine. Prezenţa ta acolo îi va da curajul necesar pentru a se aventura în colectivitate. Dacă copilul tău merge la creșă, legea este de partea ta. Conform modificărilor legislației, din anul școlar 2022-2023, părintele are dreptul să îi fie alături copilului înscris la creșă o perioadă de adaptare. Această perioadă este de 10 zile lucrătoare, prevede noua lege despre adaptarea la creșă.

Când îl laşi pentru prima oară singur, asigură-l în mod repetat şi cu fermitate că te vei întoarce

Dacă este destul de mare să înţeleagă, spune-i exact după cât timp te vei întoarce. Folosește mai degrabă repere de timp pe care le poate înțelege. Nu îi spune că vei veni la ora 5, pentru că lui nu îi va spune nimic această cifră. Mai degrabă spune-i că te vei întoarce după ce doarme de prânz sau după ce va lua gustarea. În felul acesta copilul va putea să urmărească ce se întâmplă în funcție de activitățile care se desfășoară la grădiniță.

Petrece timp de calitate cu copilul

Atât cât stați împreună, asigură-te că petreci timp special cu copilul. Astfel, el va ști că este foarte important pentru tine, iar tu îți vei redobândi încrederea în relația cu el. Folosește orice ocazie pentru a te conecta fizic. Râdeți mult împreună. Faceți mișcare. Jucați-vă.

Procesul de adaptare la grădiniță în mod treptat este diferit pentru fiecare copil

Fiecare copil are ritmul lui. Pentru unul câteva zile sunt suficiente pentru acomodare şi poate trece direct la programul lung, cu somn. Altul va avea nevoie de părinte alături de ele pentru mai multe zile, poate chiar şi săptămâni. În acest caz, programul scurt poate fi o variantă iniţială mai puţin dificilă.

Adepţii adaptării treptate la grădiniţă susţin că avantajele se văd pe termen lung. Copiii se bucură autentic de experienţa colectivităţii, se simt stimulaţi şi în siguranţă şi chiar se îmbolnăvesc mai rar.

Deşi în alte ţări acomodarea treptată este norma, în majoritatea grădiniţelor româneşti, orice fel de sistem de acomodare blândă este întâmpinat cu reticenţă.

Personalul grădiniţei, chiar şi la multe din cele private, nu este foarte receptiv la dorinţa părintelui de a participa la câteva ore împreună cu copilul. Din fericire, dacă ai posibilitatea să alegi o grădiniţă privată, ai posibilitatea să alegi un loc unde dorinţele şi nevoile tale şi ale copilului tău sunt respectate.

Tu cum ai vrea să se desfăşoare acomodarea copilului tău la grădiniţă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa