Finlanda a redus la jumătate cazurile de bullying. Iată cum a reușit

Anca Vlad
Finlanda a redus la jumătate cazurile de bullying

Deși pare că e problemă cauzată de tehnologie și progres, în realitate bullyingul e atemporal și te-ai confruntat cu el și tu și părinții și bunicii tăi. Probabil că nu există nicio țară care să nu fi încercat să-l stopeze. Conform datelor furnizate de sharelby.com, Finlanda a redus la jumătate cazurile de bullying.

Bullyingul este mult mai generalizat decât s-a crezut inițial. Studiile arată că între un sfert și o treime dintre elevi reclamă că au fost intimidați în școală. Mulți dintre copiii agresați sunt abuzați sau chinuiți chiar și săptămâni la rând și, ca rezultat, riscă probleme fizice sau mentale.

În realitate, bullyingul este unul dintre cele mai mari obstacole pe care trebuie să-l depășească un elev în școală și liceu. Pentru unii, aceasta pare o problemă de nerezolvat. Din fericire, sistemul de învățământ din Finlanda îi contrazice.

Responsabilii din sistemul de învățământ finlandez consideră că bullyingul poate fi prevenit

Educatorii au creat un program de prevenție a bullyingului cunoscut sub numele de KiVa (prescurtare de la kiusaamista vastaan, care înseamnă „împotriva bullyingului”). Programul urmează să fie implementat la nivel national și e menit să educe elevii în așa fel încât să înțeleagă care sunt consecințele bullyingului, dar și să ia atitudine împotriva acestui comportament.

KiVa își propune să pregătească elevii să intervină în cazurile de bullying, chiar dacă profesorii sau tutorii nu sunt de față. Programul este prezentat în cadrul orelor la clasă și chiar în unele jocuri video. Sunt făcute simulări pe calculator în așa fel încât copiii să vadă variate situații de bullying.

Modele care le permit elevilor să decidă singuri cum reacționează atunci când sunt martori la o scenă de bullying

Educatorii cred că-i pot învăța pe elevi cum să facă față bullyingului fără ajutorul unui adult. Conform Upworthy, Jaana Juvonen, professor la UCLA, evaluează un program asemănător care să poată fi implementat în SUA. „Principala noastră misiune este să arătăm cei mai chinuiți sunt copiii – care sunt intimidați de câteva ori pe săptămână – pot fi ajutați, învățându-i pe cei care asistă la astfel de scene să intervină și să ia atitudine”.

Joanna Alanen, managerul proiectului international KiVa, a descris programul: „De exemplu, elevii care sunt martorii unui incident trebuie să decidă ce vor face: ori apără victima, ori fac altceva… Oricare va fi alegerea lor, vor exista consecințe care vor conduce la alte situații”.

KiVa pare să aibă un succes zdrobitor

Conform profesorului Juvonon, programul de prevenire a bullyingului a redus la jumătate șansele ca un elev să fie intimidate. Acesta rezultate uimitoare vor avea efecte benefice pe termen lung pentru sistemul de educație și comunitățile finlandeze.

Programul a atras atenția și mulți oficiali au decis să-l adopte și să-l implementeze în școlile din țările lor. În Italia, Olanda și Marea Britanie a fost deja implementat, iar în Statele Unite este evaluat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa