Hernia ombilicală la copii dispare de la sine în 90% din cazuri. Simptome și tratamente posibile

Geta Roman, director editorial

Există tratament pentru hernie ombilicală? Hernia ombilicală este prezentă la 10 până la 20 la sută dintre copii, însă puţini ajung la chirurg. Acest tip de hernie este o umflătură în zona buricului, care se vede mai ales atunci când bebeluşul plânge.

Multe hernii trec de la sine: în 90 la sută din cazuri, hernia dispare în primele 12-18 luni de viaţă. Numai dacă hernia se măreşte cu vârsta şi nu este reductibilă, este posibil ca pediatrul să recomande operaţia care se face sub anestezie generală. Mai jos, un ghid detaliat legat de simptomele și tratamentele posibile pentru acest tip de hernie.

Despre hernia ombilicală poți citi mai multe în Cartea bebelușului. 

Ce este hernia ombilicală?

Hernia ombilicală apare când intestinele, grăsimea sau fluidele împing printr-un punct slab sau deschidere din mușchii abdominali ai copilului. Astfel apare o umflătură lângă sau chiar în ombilicul copilului. Poate arăta ca și cum buricul copilului este umflat, inflamat. Mulți copii au hernie ombilicală la naștere. Hernia nu este dureroasă și nici gravă, adesea trecând fără niciun tratament.

Cauzele herniei ombilicale

Inelul muscular și alte țesuturi care se formează în locul în care vasele de sânge din cordonul ombilical intră în corpul fătului este cunoscut ca inelul ombilical.Acest inel în general se închide înainte de a se naște copilul. Dacă nu se închide, țesuturi pot ieși prin deschidere, dând hernie.

Care sunt simptomele?

O hernie ombilicală poate fi decoperită după ce cordonul ombilical cade, la câteva săptămâni după naștere. Mulți copii însă fac hernie după ce cresc.

Când un copil are hernie:

  • Se observă o umflătură ușoară sub pielea buricului.
  • Doctorul poate împinge o parte din umflătură înapoi în abdomen.
  • Umflătura poate fi mai vizibilă când copilul stă așezat sau în picioare sau încordează mușchii abdominali în timpul activităților zilnice ca plânsul, tușitul, sau mișcarea intestinelor.

Hernia ombilicală poate avea dimensiuni variate, însă foarte rar depășește doi centrimetri și jumătate. Majoritatea copiilor nu au dureri. Apelați la medic dacă copilul vomită, are dureri sau buricul infamat.

Hernia ombilicală, o problemă specifică nou-născuților

Cum e diagnosticată hernia?

În mod normal, doctorul poate diagnostica hernia după cum arată buricul copilului. Dacă acesta are hernie doctorul verifică mărimea și forma și încearcă să împingă hernia înapoi. Doctorul va consulta regulat copilul pentru a vedea dacă hernia se închide. Așa că este important sp mergeți la controale regulate cu copilul.

Există tratament pentru hernie ombilicală

În general, hernia ombilicală se închide de la sine înainte de vârsta de un an. Dacă nu se închide până la vârsta de 5 ani, atunci probabil copilul are nevoie de operație. Poate fi cazul de operație înainte de vârsta de 5 ani dacă:

  • Hernia este mare și nu dă semne de închidere până la doi ani.
  • Felul în care arată îl deranjează pe copil.

Dacă copilul are dureri, buricul inflamat sau alte semne că o parte din intestin e prins în hernie (hernie încarcerată) tratamentul chirurgical este necesar de urgență. Această problemă este destul de rară. În cadrul intervenției, se face o mică incizie în buric iar bucata de intestin care iese în afară este reintrodusă în cavitatea abdominală. Intervenţia chirugicală este destul de uşoară, cei mai mulţi copii putând pleca acasă în aceeaşi zi.

Uneori sunt necesare mai multe operații pentru a îmbunătăți aspectul buricului ( de exemplu, dacă hernia a fost foarte mare sau dacă există un surplus de piele ).

Complicațiile operației de hernie sunt foarte rare. Doctorul vă poate spune la ce să vă așteptați și ce să urmăriți. Asigurați-vă că mergeți la toate controalele pentru ca doctorul să se asigure că hernia se vindecă bine.

Medic pediatru: „Recomand gimnastica şi masajul”

„Pentru tratarea herniilor ombilicale recomand gimanstica şi masajul în sensul acelor de ceasornic pentru tonifierea muşchilor abdominali. Nu recomand însă să se pună un ban pe hernie sau nişte aparate speciale care se găsesc acum în farmacii. Gimnastica de susţinere a muşchilor abdominali se face prin ridicarea picioarelor deasupra abdomenului, prinderea copilului de mânuţe şi stimularea lui să se ridice (face abdomene)”, recomandă medicul pediatru Rodica Nanu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa