Îndatoririle nașilor. Ce au de făcut la botez și după

Anca Vlad

Care sunt îndatoririle nașilor? Pentru că sunt considerați părinții spirituali ai copilului este importantă relația dintre ei și fin, la fel de importantă ca aceea dintre părinți și copii. Este indicat să alegi nașii dintre persoanele credincioase și nu pe criteriul finanțelor și al cumetriilor.

Conform doxologia.ro, nașii intr-o familie de ortotocsi trebuie să fie ortodocși. Niciunul dintre nași nu poate fi de altă confesiune, chiar dacă Botezul se săvârșește în rit ortodox. Tot aici se spune că naşii trebuie aleşi pentru credinţa şi viaţa lor morală. Nu poate fi naş cel care trăieşte necununat, cel care este de altă credinţă sau este ateu. Se pare că nici cupluri aflate în stadiu de prietenie nu pot fi nașii aceluiași copil, deoarece după botez ei se înrudesc spiritual și nu se mai pot căsători. Poate năși doar unul dintre ei, iar celălalt să participe la slujbă ca toți ceilalți invitați.

Conform Canoanelor Bisericii, copilul trebuie să fie botezat în parohia din care urmează să facă parte şi din care deja fac parte părinţii sau naşii lui. Preotul are dreptul să refuze botezul pentru cei care nu participă la slujbele Bisericii şi nu se împărtăşesc cu Sfintele Taine. Părinţii şi naşii de botez care nu fac parte din nici o parohie şi nu se împărtăşesc trebuie mai întâi să-şi îndrepte propria viaţă şi abia apoi pot cere botezul copilului lor. „Dacă un orb va călăuzi pe un alt orb, amândoi vor cădea în groapă” (Matei 15:14). De aceea, în mod normal, nu pot fi admişi la Tainele Bisericii părinţii sau naşii care trăiesc necununaţi sau continuă să săvârşească păcate grave, incompatibile cu statutul de creştin ortodox.

Îndatoririle nașilor. Apropierea de fin

Înainte de botez, e bine ca nașii să meargă în vizită la viitorul fin, pentru ca acesta să-i cunoască, să se obișnuiască astfel cu prezența lor. Slujba botezului poate fi obositoare pentru micuț și dacă e deja obișnuit cu prezența nașilor, acestora le va fi mai ușor să-l liniștească.

Nașii trebuie să-și iubească sincer finul și să fie convins că se va preocupa de binele lui și în viitor. În timpul slujbei, preoții îi vor îndruma la tot pasul, așa că nu trebuie să-și facă griji că nu se vor descurca. Chiar și când vine vorba despre „Crez” sau „Tatăl nostru” este ajutat de aceștia, repetând cuvintele preotului.

Îndatoririle nașilor. Obligații și ritualuri

Nașii trebuie să plătească slujba de botez, să cumpere lumânarea de botez pentru copil (lumânarea trebuie să fie împodobită cu flori vii și să aibă fundă roz pentru fetiță și albastră pentru băiețel), hăinuțe noi, fașă și pânză. Aceasta trebuie să fie o pânză de aproximativ doi metri, albă, necusută, netivită, nebrodată. Ea simbolizează viața copilului. În afară de această pânză, nașa trebuie să cumpere un prosop și săpun alb pentru ca preotul să se spele pe mâini. Se obișnuiește ca nașii să-i ofere finului o iconiță. În unele regiuni ale țării, pentru fetiță se cumpără cercei, iar pentru băiețel — un lănțișor.

Tot nașa e cea care stinge lumânarea de botez de tocul ușii, nu înainte de a face semnul crucii cu focul acesteia. În unele zone, această lumânare se păstrează în casă, în altele se duce la biserică ca preotul să o aprindă la slujba de Paști. Numai după ce nașa a făcut semnul crucii la ușă, bărbații au voie să intre în casă.

Naşii trebuie să fie alături de finul lui ori de câte ori este nevoie, nu atât material, cât spiritual, iar finul, la rândul lui, trebuie să-i asculte și să-i respecte ca pe părinții săi biologici.

Citește și:

Botezul la ortodocși. Ce semnifică și care sunt etapele importante

 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa