Jucării sigure. 8 sfaturi de care să ţineţi cont când le cumpăraţi

Raluca Dumitrică
jucării sigure

Cum alegem niște jucării sigure? 8 sfaturi care ne ajută să evităm jucăriile nesigure pentru copii

Suntem bombardaţi în magazinele reale şi cele online cu o varietate incredibilă de jucării. Uneori, tânjim şi noi după ele, pentru că nu ne-am bucurat în copilărie de aşa specialităţi. Dacă aveţi tendinţa de a vă năpusti asupra jucăriilor, pentru a cumpăra cât mai multe dintre acestea pentru copiii voştri, ar trebui să ţineţi cont de câteva lucruri în momentul în care puneţi în coşul de cumpărături jucăria aleasă! Iată cum să alegeți numai jucării sigure!

Cum alegeți jucării sigure. Jucăriile nu sunt mereu prietenii copiilor

Jucăriile au o paletă cromatică de vis, scot sunete uimitoare sau fac lucruri nemaivăzute, putând deveni un prieten de nedespărţit. Cu toate astea, nu toate jucăriile care există în comerţ sunt şi cele mai indicate să se afle în preajma celor mici. Pe lângă restrctiile de preţ care, pentru unii părinţi, pot fi cel mai mare impediment în achiziţionarea jucăriilor, siguranţa acestor mici obiecte din punct de vedere al sănătăţii pentru utilizatorii lor este ceea ce ar trebui să primeze. Chiar dacă bugetul nu este unul generos, nu cumpăraţi niciodată o jucărie proastă, doar pentru că este ieftină. Calitatea îndoielnică a acesteia şi eventualele probleme pe care le poate aduce sunt un factor pe care n-ar trebui să-l ocoliţi când cumpăraţi o jucărie.

Piesele mici ale jucăriilor, un real pericol

Jucăriile pentru copii sub 3 ani nu ar trebui să aibă părţi mobile de mici dimensiuni, care să poată fi foarte uşor dezmembrate de cel mic şi, ulterior, înghiţite. Nu subestimaţi puterea de acţiune a unui copil, pentru că, în pofida faptului că jucăria pare de neclintit, două mâini dibace şi o gură cu dinţi puternici pot face o jucărie harcea-parcea extrem de rapid. Aici intră şi jucăriile cu surpiză de la supermarket sau chiar un inofensiv puzzle. Anumite jucării care nu au piese detaşabile au, pe de altă parte, zone care se desprind, pur şi simplu, de pe suprafaţa lor. Păpuşi ale căror poadabe capilare rămân în mână, pluşuri care năpârlesc după prima smotocire, jucării ale căror haine se destramă la câteva zeci de minute după ce le-ai desfăcut din ambalaj.

Aparenţele înşală. Alegeți jucării sigure pentru copii!

Există şi jucării care pot afecta chiar auzul copiilor noştri. Potrivit unui studiu întreprins de un prestigios grup de consumatori din Statele Unite ale Americii, organizaţi sub numele de U.S. Public Interest Research Group (PIRG), anumite jucării prezintă pericole sonore foarte serioase. Pe unele jucării scrie clar că sunt făcute pentru a fi duse lângă urechea copilului, dar acestea au un sonor care depăşeşte 85 de decibeli, nivel ce poate fi dăunător pentru auzul unui copil ce ţine mult timp în apropierea urechii acest dispozitiv muzical.

Chimicalele din jucării sunt un alt pericol pentru sănătate. Jucăriile care reproduc bijuteriile pentru păpuşi şi fetiţe pot conţine un nivel ridicat de plumb şi de cadmiu, ce poate fi extrem de nociv. Studiile întreprinse au demnostrat că acest element chimic poate provoca probleme ale rinichilor, oaselor, aparatului respirator şi chiar cancer. Jucăriile din plastic, la rândul lor, pot conţine ftalati, substanţe chimice care sunt considerate răspunzătoare pentru apariţia unor probleme de dezvoltare fizică şi psihică.

8 sfaturi de care să ţineţi cont ca să fiți siguri că veți cumpăra jucării sigure:

Înainte de a merge la casa de marcat cu jucăriile dorite, iată care sunt cele 8 aspecte de care să ţineţi cont:

Jucării sigure – 1. Verificaţi dacă pe etichetă este specificată grupa de vârstă a viitorului utilizator. Acest lucru este deosebit de util în cazul în care aveţi un copil mai mic de 3 ani, aflat încă în perioada în care ar putea înghiţi părţi din jucărie. Există şi reversul medaliei: pe multe dintre jucăriile destinate chiar bebeluşilor scrie că nu sunt adecvate copiilor mai mici de 3 ani, precizare făcută ca o măsură de precauţie în plus din partea producătorului, în cazul unui accident nefericit.

2. Nu cumpăraţi jucării grele, care îl pot accidenta pe copil.

Jucării sigure – 3. Verificaţi ca jucăriile să aibă aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj instrucţiunile de asamblare şi utilizare, precum şi avertismentele privind potenţialele pericole la folosire.

4. Desfaceti voi întâi jucăriile care sunt în ambalaj şi uitaţi-vă bine la ele pe toate părţile. Unele jucării par sigure la prima vedere, dar prezintă muchii ascuţite în care copiii s-ar putea tăia.

Jucării sigure – 5. Cumpăraţi jucării numai din magazine specializate care emit în momentul achiziţiei documente de cumpărare necesare în cazul unei posibile reclamaţii.

6. Cumpăraţi jucării care să aibă pe ele marcajul CE, indice al siguranţei produsului, conform legislaţiei în vigoare, şi existenţa denumirii şi a coordonatelor sediului producătorului, sau importatorului.

Jucării sigure – 7. Cumpăraţi jucării electrice numai după ce verificaţi starea cablului şi a prizelor, în cazul în care sunt branşate direct la reţea, iar, dacă utilizează un transformator sau un redresor, acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V.

8. Jucăriile care funcţionează cu baterii să aibă compartimentul cu baterii prins cu un şurub ce nu poate fi desfăcut decât de un adult.

Alternative de cumpărături

Când vreţi să cumpăraţi o jucărie, dar aveţi anumite incertitudini cu privire la calitatea ei, puteţi încerca să cumpăraţi jucării din materiale textile, cu umplutură din bumbac sau din materiale naturale. Există astăzi o multitudine de jucării handmade realizate de mici artişti locali, adevărate piese unicat, care sunt o alternativă excelentă pentru copiii voştri. Totodată, nu ocoliţi nici jucăriile din lemn nevopsit sau vopsit cu vopsea pe baza de apă, ecologică şi netoxică, care, deşi ne amintesc cu emoţie de jucăriile copilăriei noastre, sunt nişte jucării extrem de frumoase şi care nu se vor demoda niciodată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa