Lecție de prim ajutor ce ar trebui să fie citită de toți părinții

Ruxandra Rusan
lecție de prim ajutor bebeluș
În acest articol îți prezentăm o lecție de prim ajutor pe care ar trebui să o citească toți părinții! E simplu să-ți spui „mie nu mi se poate întâmpla”.

E simplu să-ți spui „mie nu mi se poate întâmpla”. Însă lucruri rele se întâmplă în fiecare zi, iar când viața unui copil depinde de tine devine obligatoriu să înveți care sunt reacțiile sau gesturile care fac diferența între un final fericit şi unul dramatic. Prietenii noştri de la MaiMultVerde ne-au propus o lecție de prim ajutor pe care o considerăm MaiMult decât bine-venită!

Când vorbim despre copii, riscurile de accidente sunt în creștere. La ei, curiozitatea şi dorința de a explora sunt mai puternice decât instinctul de conservare. Ne luăm măsuri de precauție, însă nu putem fi niciodată 100% siguri că am eliminat orice risc. Avem cu toții datoria să învățăm ce putem face în primele clipe în cazul în care copilul ajunge într-o situație limită. Sunt acele momente de aur când, dacă ştii cum să acționezi, poți realmente să îi salvezi viața. În loc să intri în panică şi să priveşti neputincios ce se întâmplă, ai în minte această lecție de prim ajutor. Iată:

Lecție de prim ajutor – Blocarea căilor aeriene

În cazul copilul se îneacă cu un obiect sau un aliment, manevra Heimlich se poate dovedi salvatoare. Aceasta se adaptează la vârsta copilului. Dacă obstrucția este severă şi copilul nu poate respira, primul lucru este să suni la 112 iar apoi să-i acorzi primul ajutor. Dacă micuțul tuşeşte, plânge dar poate respira, trebuie să încerci să deblochezi căile respiratorii. Ține telefonul la îndemână şi fii pregătită să apelezi 112 dacă nu reuşeşti!

Pune bebeluşul pe antebraț, iar cu celălalt antebraţ aşază-l cu faţa în jos, cu capul mai jos decât restul trunchiului. Cu degetele arătător şi mijlociu îi sprijini pomeţii obrajilor sau bărbia cu palma. Cu podul palmei libere aplică cinci lovituri între omoplaţi (lovituri interscapulare).

Lecție de prim ajutor – Compresiuni toracice

Susţii capul copilului şi îl întorci cu fața în sus sau îl prinzi între antebrațe.
Din nou, capul trebuie să fie mai jos decât restul trunchiului.
Se efectuează cinci compresiuni toracice externe, scurte și rare. Repetă secvenţele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice până când reuşeşti eliberarea căii aeriene. Stai cu copilul până când soseşte ajutor calificat.

Lecție de prim ajutor – Arsuri

Arsurile pot fi de mai mai multe feluri: termice, chimice, solare etc. E uşor să intri în panică atunci când se întâmplă aşa ceva. Însă câteva reguli de bază pot ajuta la diminuarea efectelor pe care le poate avea o arsură. Din nou, este extrem de important în acest caz să ajungem cu copilul la medic pentru că numai acesta poate decide cât de gravă este situația şi care sunt remediile potrivite. Ca regulă generală, nici o arsură nu se tratează după ureche sau cu leacuri băbeşti! În cazul arsurilor termice, primul gest este să ții rana sub jet de apă rece. Când poartă o haină, nu încerca să dezlipeşti materialul textil de pe arsură! După ce ai ținut arsura sub apă rece, aplică comprese reci, însă nu pune niciodată gheață direct pe piele, ci peste compresa rece.

Lecție de prim ajutor – Hemoragii

La vederea sângelui, mulți adulți îşi pierd cumpătul. Însă dacă ştii ce ai de făcut, îți va fi mai uşor să te aduni. Cel mai important este să încerci să opreşti hemoragia. Aplică o compresă sterilă sau cât mai curată şi pune presiune pe locul vătămat. Dacă sângele trece prin pansament, nu îl dezlipi ci vino cu altul peste. În cazul unei muşcături de animal, spală rana cu apă şi săpun, aplică o compresă sterilă sau cât mai curată şi du copilul de urgență la medic! Hemoragiile nazale nu sunt, de regulă, periculoase. Copilul se pune cu capul aplecat în față, iar cu degetele se presează nasul la întâlnirea dintre partea osoasă şi cea cartilaginoasă a piramidei nazale. Ține apăsat uşor până la oprirea hemoragiei.

Lecție de prim ajutor – Intoxicații

Din păcate, curiozitatea infinită a copiilor îi poate pune în situații deosebit de periculoase. Medicamente colorate vesel, detergenți frumos mirositori… toate acestea îi pot tenta. Prima regulă este să ții orice substanță periculoasă în locuri inaccesibile pentru copil. Chiar şi cei mai măricei, cărora li s-a explicat că nu au voie să bage în gură respectivele substanțe pot ceda ispitei. Dacă totuşi copilul ingerează ceva periculos, sună de urgență la 112. Dă-i copilului să bea multă apă – nu lapte sau substanțe uleioase! – şi ia cu tine, la spital, recipientul din care copilul a consumat ceva pentru ca medicul să se lămurească mai uşor despre ce substanță toxică este vorba.

Lecție de prim ajutor – Trusa de prim ajutor

Este bine să o avem toți în casă şi în maşină, dar şi în geanta pe care o luăm la noi când ieşim cu copiii chiar şi într-o banală plimbare în parc (cu câteva obiecte de strictă necesitate în caz de nevoie, desigur). Cum este foarte probabil să nu ai nevoie de ea perioade lungi de timp, verifică din când în când termenul de expirare al celor incluse.

Iată ce trebuie să cuprindă:

–       Comprese sterile de tifon sau tampoane de vată setrile;

–       Faşă de tifon;

–       Bandaje adezive de diferite dimensiuni şi forme;

–       Bandaj elastic;

–       Foarfecă;

–       O loțiune dezinfectantă;

–       Analgezice (potrivite vârstei copilului);

–       Antialergice (de exemplu în cazul unei înțepături de insectă sau în cazul declanşării unei crize de alergie);

–       Antiinflamator (pentru loviri sau contuzii).

 

Lecţia de prim ajutor este un program ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD.

În proiect sunt incluse site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicaţiile pentru smartphone-urile şi tabletele dotate cu sistemele de operare Android şi iOS, cursruile d eprim ajutor organizate pentru publicul larg şi emisiunea Lecţia de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 şi prezentată de Dana Rogoz şi Dragoş Bucurenci.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa