28 întrebări pentru copii isteți

Geo Mihalcea
Întrebările pentru copii isteți sunt o metodă simplă pentru stimularea gândirii logice.

Întrebări pentru copii isteți. Mintea unui copil trebuie mereu antrenată și stimulată să găsească răspunsuri, să fie atentă la detalii, să privească dincolo de evidențe. Îți propunem un set de 28 întrebări de perspicacitate, unele mai simple, altele mai complicate! Îndeamnă-ți copilul să fie curios de mic!

 

Familia este cea dintâi şi principala sursă de informare pentru copil. Este mediul care îi oferă afecţiune şi securitate, ceea ce-l încurajează pe micuţ să-şi culeagă informaţiile prin intermediul acesteia. Oricât de dificile ne par a fi  anumite răspunsuri, este de preferat să găsim o cale de a le formula şi de a le comunica celui mic.

Nu trebuie să uităm faptul că această curiozitate este firească şi înlesneşte accesul către cunoaştere, că este important să o cultivăm şi nu să-i limităm copilului accesul către informaţia de care are atâta nevoie pentru a se dezvolta. Odată manifestat interesul către un anumit subiect de discuţie, îl poți antrena într-un demers menit să-i satisfacă nestâpănita sete de cunoaştere.

 

Ce poate câştiga un copil curios? 

  • îşi aprofundează şi îmbogăţeşte cunoştinţele despre mediul înconjurător, dar şi despre comportament;
  • îşi formează capacitatea de a-şi ordona reprezentările, de a stabili noi legături, de a face noi sistematizări;
  • îi creşte posibilitatea unei exprimări corecte;
  • îşi dezvoltă capacitatea de concentrare pentru a asculta răspunsurile, de a înţelege sensul explicaţiei;
  • îşi dezvoltă anumite calităţi morale: stăpânirea de sine, răbdarea, politeţea, curajul.

 

Întrebări pentru copii isteți.E bine să ai un copil curios!

 

1.Ce trebuie spart înainte de a fi folosit? (Un ou)
2. Trăieşte iarna, moare primăvara şi creşte cu rădăcinile în sus. Ce este? (țurțurele)
3. Cum poate sta un om 8 zile fără să doarmă? (doarme noaptea)
4. Sunt plini de chei, dar nu pot deschide nicio uşă. Ce sunt? (pianul)
5. Sunt mai uşor decât o pană, şi cu toate acestea nici cel mai puternic om nu poate să mă ţină mai mult de 5 minute. Ce sunt? (respiraţia)
6. Ce apare o dată într-un minut, de două ori într-un moment şi niciodată în 100 de ani? (litera M)
7. Ce devine mai ascuţit pe măsură ce îl foloseşti? (creierul)

8. Apar noaptea fără să fie chemate şi dispar ziua fără să le fure nimeni. Ce sunt? (stelele)
9. În pădure aveau casă doi pitici. Într-o zi ploioasă au intrat să se adăpostească o pupăză, o broscuţă, un şoricel, o veveriţă şi o ciocănitoare. Câte fiinţe s-au aflat în căsuţă? (5, piticii nu erau acasă)
10. Un vânător zăreşte într-o poieniţă 2 porci mistreţi.Împuşcă unul. Câţi porci mistreţi au rămas în poieniţă? (unul, cel împuşcat)
11. Într-o cameră erau 10 baloane umflate. Două s-au dezumflat.Câte baloane au rămas? (10, 8 au rămas umflate, 2 sunt dezumflate)

12. O carte are 100 de pagini. Citesc 20 de pagini.Câte pagini are cartea? (100, câte am spus la început!)
13.Câte pâini a cumpărat Emanuel, dacă alaltăieri a cumpărat două, ieri a cumpărat trei, astăzi una şi mâine va cumpăra una? (6 pâini)
14. Într-o zi, 2 dintre cei 7 colegi care stau în acelaşi bloc, au lipsit de la şcoală. Câţi elevi au fost la şcoală în acea zi? (5 elevi)

Vrei să crești un copil genial? Ascute-i mintea cu întrebări pentru copii isteți!

Întrebări pentru copii isteți. Stimulează-i capacipatea de concentrare pe detalii!

  1. Andrei şi Andreea sunt fraţi gemeni. Andrei măsoară 1 metru şi 30 centimetri, iar Andreea are cu 10 kilograme mai multe decât Andrei.Cine e mai uşor? Care e mai înalt? (Andrei este mai ușor, de înalt…nu se ştie cine este!)
  2. De pe o sârmă au zburat 6 păsări.Câte păsări erau pe sârmă dacă acum au rămas 2? (Simplu, 8!)
  3. Pe fiecare creangă a unui copac stau câte 3 ciori.Câte ciori vor cădea dacă se rup 2 crengi? (Nici una, căci vor zbura toate)
  4. Horaţiu şi Ruxandra au câte 2 mere. Fiecare mănâncă câte o jumătate de măr.Câte mere întregi au? (2 mere)

 

19. Bucur are 16 timbre pe care le împarte în mod egal prietenilor lui. Câţi prieteni are, dacă fiecare a primit câte 2 abţibilduri? (Are 8 prieteni.)
20. Darius avea în penar 6 creioane. Câte creioane a pierdut dacă are acum în penar 2 pixuri, 3 creioane şi 6 carioci? (3 creioane)
21. Mihai are 10 creioane roşii, 2 stilouri, 3 pixuri şi 4 creioane galbene.Câte creioane are? (14 creioane în total).
22. La ora de educaţie fizică învăţătoarea le-a cerut celor 24 elevi să se aşeze în linie. Fiecare elev trebuia să spună o calitate colegului din dreapta lui. Câte calităţi s-au spus? (23 de calități)

23 . Pe o sârma sunt 10 ciori. Împuşc o cioară. Câte ciori au mai rămas pe sârmă? (Nici una, fiindcă au zburat toate din cauza zgomotului)
24. Mama a copt 20 de cornuleţe, din care a mâncat 2. Dă fiecărui copil câte 3 cornuleţe. Câţi copii are mama? (6 copii)
25. În grădină sunt 4 intervale între rândurile de porumb. Câte rânduri de porumb sunt? (5 rânduri)


26. Într-o casă locuiesc împreună 2 mame, 2 fiice, o bunică şi o nepoată. În total sunt 3 persoane. Cum explicaţi? (Erau bunica, mama şi fiica.)
27. Două trenuri pleacă la ora 7:00 din staţii vecine, unul spre celălalt pe aceeaşi linie de cale ferată. Cum de nu se ciocnesc? (Unul pleacă la 7 dimineaţa şi celălalt la 7 seara, sau în zile diferite)
28. Ne-am aşezat la masă: bunica, doi nepoţi şi o vecină. Câţi am stat la masă? (4, un nepot povesteşte)

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa