Iren Arsene: “Cred că în noi, adulții, stă responsabilitatea de a aduce lectura aproape de sufletul copiilor”

Adriana Moscu
iren-arsene-totul-despre-mame
Iren Arsene

Iren Arsene, fondatoarea Editurii Curtea Veche Publishing ne vorbește despre programul național „Cărțile Copilăriei” și despre importanța lecturii în viața celor mici

Se descrie ca fiind un fel de fashion designer care trasează liniile modei în materie de carte și, uneori, spune că este responsabilă cu voia bună. De 20 de ani se implică în activitatea editorială și crede despre proiectele editurii Curtea Veche Publishing și ale Asociației cu același nume că au forma trăirilor sale, că au exprimat și continuă să reflecte multe dintre sentimentele, ideile și dorințele sale.

Acum, spre exemplu, își dorește ca editura să pună din ce în ce mai mult accentul pe proiecte dedicate copiilor, care să îi atragă spre lectură. Așa a prins contur programul național de lectură „Cărțile Copilăriei”, dar și NARATIV, Festivalul de lectură dedicat copiilor între 8-14 ani, care se va desfășura în București, în incinta Librăriei Cărturești Verona, între 21-27 septembrie și unde toate activitățile vor fi gratuite. 

TOTUL DESPRE MAME: Vorbiți-ne despre programul național de lectură „Cărțile Copilăriei”. Cum a apărut ideea?

Iren Arsene: În fiecare țară există o linie de recomandare care vine spre părinți și care sugerează, pe grupe de vârstă, ce lecturi obligatorii ar trebui să urmeze copiii pentru a asigura o bună dezvoltare în viitor. În România, un astfel de proiect național nu există, ci sunt mai degrabă recomandări de lecturi obligatorii, dar care nu s-au schimbat de foarte mult timp și nu sunt direcționate pe grupuri de vârstă. Cred că prima întâlnire a micului cititor cu un autor sau cu o carte trebuie să fie pe înțelesul lui, să urmeze anumite etape din viața sa. Într-un fel înțelegi lucrurile în clasa a III-a și în alt fel în clasa a VII-a, când începi să privești puțin mai extins un subiect sau o poveste, urmând ca mai apoi să fii capabil să citești marile romane ale literaturii universale. Tot acest proces de parcurgere și înțelegere a unui text trebuie să se realizeze treptat și din plăcere. Așa am ajuns la concluzia că trebuie să punem la dispoziția celor mici o bibliografie pe trepte, astfel încât până termină liceul să aibă șanse, sau cel puțin părinții să știe că au oferit aceste cărți copiilor lor, de a deveni tineri cititori capabili să-și aleagă toată viața lecturile.

TOTUL DESPRE MAME: Cărțile pe care le propuneți pentru acest program de lectură au fost reunite sub colecția „Cărțile Copilăriei” apărută la Curtea Veche Publishing. Dar cum a apărut ideea înființării Asociației Curtea Veche, în ce moment s-a simțit nevoia de a realiza acest pas?

Iren Arsene: De multă vreme ne plângem noi, editurile, că piața nu crește sau că nu sunt destule librării, organizații sau campanii care să se dedice în scopul promovării lecturii. Am ales să fac ceva în acest sens, să mai adăug o piatră de temelie în scopul pe care mi l-am propus când am pornit la drum cu editura Curtea Veche și să înființez un ONG, Asociația Curtea Veche, care să pregătească noile generații de cititori.

România  se  află  la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitori – fapt statistic ce ne îngrijorează și care ne motivează să acționăm pe termen lung. Astfel, văzând numărul mic de adulți care citesc, am considerat că trebuie să ne gândim la viitor și să ne adresăm celor mici pe care să-i învățăm cum să citească în așa fel încât, mai târziu, când vor crește mari, să fie adulții care vor putea lua decizii conștiente în viață.

TOTUL DESPRE MAME: Care credeți că sunt principalele neajunsuri cu care se confruntă exercițiul lecturii în rândul copiilor din zilele noastre? De ce ajunge lectura mai greu către sufletul copiilor? Este vorba despre concurența care vine dinspre sursele digitale sau mai este și altceva?

IREN ARSENE: Cred că deseori copiii sunt bombardați cu informații pe care nu mai știu să le prioritizeze sau să le perceapă prea bine. Cu siguranță surse digitate au și ele rolul lor, dar ca să poți să citești zilnic jumătate de oră este nevoie de un efort constat care cu timpul să se transforme într-o nevoie. Cea acută de lectură, cunoaștere, libertate în exprimare și imaginație.

Consider că adultul este de cele mai multe ori de vină dacă un copil nu citește pentru că, în definitiv, acesta are răspunderea de a îi forma acest obicei. În alte țări există programe de lectură ce vizează chiar primele săptămâni după ce se naște copilul, este extraordinar să ne gândim că în Franța, spre exemplu, mămicile citesc copiilor încă din prime zile după naștere, în spital. Dacă luam procentual câte mame citesc copiilor în Franța și câte mame citesc în România, diferența este enormă. Cred că în noi, adulții, stă responsabilitatea de a aduce lectura mai aproape de sufletul copiilor.

TOTUL DESPRE MAME: Ce considerați  că ar trebui să facă cei mari (părinții, dascălii și cei implicați în lumea cărții) pentru a-i convinge pe cei mici să citească?

IREN ARSENE: În primul rând, să citească ei. Nu poți să spui că tu citești și copilul să nu vadă nicăieri în casă sau în jurul adultului o carte. Este la fel precum a spune: “Nu fuma!”, în timp ce fumezi.

Există multe tehnici prin care copilul poate să învețe cum să citească. Prin programul național de lectură „Cărțile Copilăriei” am dezvoltat un ghid gratuit, disponibil pe site-ul Asociatiei Curtea Veche, ce conține o serie de tehnici și metodologii prin care părinții și profesorii îi pot atrage pe cei mici spre lectură: jocuri de rol, cluburi de lectura, dramatizări, jocuri interactive. Odată ajuns obicei de citit în familie, este ca și cum ne spălăm pe dinți zilnic. Lectura poate deveni un element de igienă spirituală pentru toată viața.

TOTUL DESPRE MAME: Sunteți o femeie de carieră. Când copilul dumneavoastră era mic, cum ați reușit să echilibrați pasiunea pentru munca dumneavoastră cu viața de familie?

IREN ARSENE: Editura pe care am înființat-o a evoluat odată cu viața mea și este o parte din familia mea. Copilul meu a trăit în acest spațiu plin de cărți, a fost implicat în viața mea profesională încă de mic și cred că acest lucru l-a ajutat să-și descopere talentul de regizor. Cred că investiția pe care o facem în copii este cea mai mare din viața noastră și dacă nu le acordăm atenția cuvenită la momentul potrivit, dacă nu le oferim resursele pentru dezvoltare, nu ne putem numi oameni de succes oricât de bine ne-am situa pe planul carierei.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat ați da unui copil a cărui pasiune nu este lectura, de ce să citească?

IREN ARSENE: Pentru că așa se dezvoltă ca om, așa își îmbogățește spiritul și intelectul, așa își pregătește un viitor bun. Există studii care demonstrează că nu există altă variantă prin care evoluția umană să fie asigurată, dacă nu prin citit, informare și continuă dezvoltare. Tot ceea ce știm noi despre lume a fost scris în cărți, acestea sunt instrumentele care transformă, transmit, înmagazinează și fac umanitatea să fie cum este.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat ați da unui dascăl care trebuie să-i determine pe elevi să îndrăgească lectura?

IREN ARSENE: Cred că este absolut necesar, ca model pentru elevii săi, să citească, să aibă o metodă, să găsească forma potrivită adaptabilă fiecărei situații de comunicare. De cele mai multe ori dascălii caută motive explicative la faptul că elevii nu citesc: tablete, televiziuni etc. Dar dacă ar face un pas în spate pentru o privire de ansamblu, și-ar da seama că nu trebuie decât să încerce să colaboreze cu cel mic, să îl atragă cu o serie de tehnici psiho-pedagogice teatrale care există și se utilieaz oriunde în lume. Cred că doar copiii care nu știu să citească nu vor citi, iar dacă asta se întâmplă este pentru că adultul nu a încercat să iasă din zona de confort a vechilor concepții privind lectura.

TOTUL DESPRE MAME: Pe dumneavoastră cum v-a împlinit lectura? Povestiți-ne despre experiența proprie.

IREN ARSENE: Experiența mea începe undeva în copilărie când am împrumutat primele cărți din biblioteca școlii.  Atunci am trăit un moment magic. Îmi aduc și acum aminte prima poveste citită. Un alt moment important privind lectura a fost când am început să citesc și în altă limbă decât cea maternă. Cred că este foarte important să citești și în alte limbi.

Fără cărți n-aș fi putut evolua, n-aș fi putut înțelege, n-aș fi putut avea o mulțime de informații, trăiri, stări, o mulțime de lucruri, calitatea vieții pe care o am.

Cartea este pentru mine un sprijin, un instrument care mă ajută să trec peste foarte multe lucruri, inclusiv peste boală. Cu siguranță au și un rol terapeutic pe care l-am simțit pe pielea mea.

TOTUL DESPRE MAME: Care este cartea pe care orice mamă ar trebui să o parcurgă? Dar cartea pe care ar trebui să o parcurgă orice copil?

IREN ARSENE: Nu cred că există cărți unice în felul acesta. Fiecare dintre noi caută și primește un răspuns de undeva. Consider că orice mamă trebuie să citească suficiente cărți ca să primească răspunsul căutat și ca să poate recomanda în jurul său. Nu cred că există o singură rețetă sau o singură recomandare pentru că avem cu toții un bagaj diferit sau o nevoie diferită.

Trebuie să citiți orice apare în domeniul de care sunteți interesate și tot ceea ce nu știți. Poate o mamă știe să alăpteze, nu știe cum trebuie să iubească sau cum trebuie să administreze medicație. Pentru fiecare nevoie primești un răspuns cu ajutorul cărților, trebuie doar să cauți ce te interesează cu adevărat.

TOTUL DESPRE MAME: În perioada 21-27 septembrie, organizați Festivalul de Lectură. Cum a venit ideea organizării unui festival de lectură? De ce credeți că este necesar?

IREN ARSENE: NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii este un proiect care a luat naștere aproape din nimic. Smaranda, colega noastră ce dezvoltă proiecte educaționale, știa că există la ARCUB o posibilitate de finanțare pentru proiecte culturale. Am verificat data de depunere a dosarelor, am scris repede toate ideile pe foaie și, împreună cu celelalte departamente, am ajuns să propunem două personaje, Nara și Tiv, care îi vor conduce pe copiii și părinții bucureșteni către un festival dedicat poveștilor și lecturii, imaginației și cunoașterii, cărților copilăriei.

TOTUL DESPRE MAME: Cum se pot înscrie participanții?

IREN ARSENE: Programul evenimentului este extrem de bogat în activități gratuite (ateliere de storytelling, rime și ghicitori, spectacole lectură, seminarii și workshopuri pentru părinți și profesori etc.). Există, bineînțeles, un număr limitat de participanți, dar abia ce am început înscrierile așa că vă invit să aflați toate detaliile de pe site-ul dedicat: www.narativ.ro. Vă așteptăm cu drag să descoperim împreună bucuria lecturii!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa