Jocuri amuzante care ajută la dezvoltarea bebelușului: 0-3, 4-6, 7-9, 10-12 luni

Anca Vlad
bebelus joaca

Notă pentru cei care vor să distreze bebelușii: repetiția e importantă! E posibil ca multe dintre jocuri să nu atragă copilul încă de la început, pentru că atenția bebelușului depinde de vârstă, de temperament și de dispoziție. Iată câteva jocuri amuzante, sugerate de babycenter.com, care ajută la dezvoltarea bebelușului.

Uneori îi poate plăcea un joc timp de 20 de minute, dar de cele mai multe ori vei fi nevoită să schimb jocul la fiecare cinci minute. Îți vei da singură seama cum stau lucrurile dacă e atent la tine, zâmbește sau chiar râde. Dacă însă începe să se foiască, își ferește privirea sau scâncește, atunci e momentul să găsești altceva.

Nu toți bebelușii reacționează la fel la același joc. Nu trebuie să-ți faci probleme, dar dacă te temi că are probleme de dezvoltare, mergi cu el la pediatru.

Jocuri amuzante pentru copii cu vârste de la 0 la 3 luni

bebelușul la 2 luni

Pentru un observator neimplicat, un nou-născut nu face altceva decât să mănânce, să umple scutecul și să doarmă. E normal ca la această vârstă să stea întins și eventual să plângă, așadar cum interacționezi cu el ca să-l distrezi? Cea mai bună soluție e să te folosești de simțurile lui: atingeri, văz (nu uita că la vârsta asta vede doar de aproape), miros și auz. Gustul nu intră încă în discuție . La finalul celor trei luni, bebelușul începe să întindă mâna și să încerce să prindă lucruri și este fascinat de sunete, mirosuri și tipare.

Notă: Ar putea dura câteva secunde până când nou-născutul va răspunde (sau poate nu o va face deloc). Ai răbdare și așteaptă până când îi vei capta atenția.

Revoluția dansului

După-amiezele, când bebelușii devin morocănoși, nimic nu dă rezultate mai bune decât un… dans. Pune muzică și leagănă-l în ritmul ei. Pe măsură ce crește, o să înceapă să-i placă un pic de zgâlțâială (cu măsură!) și scălămbăieli pe muzică (de jazz, de exemplu).

Hai să ne uităm la chestii!

La început, joaca va consta din „prezentarea” unor obiecte. Merge orice ai în casă și nu-l otrăvește, curentează sau rănește. Copiii sunt atrași de linguri, spatule, cărți sau reviste cu poze, sticle cu șampon (nu le lăsa la îndemână, doar arată-i-le!), materiale colorate, fructe sau legume.

Ține un obiect lângă tine și când crezi că e momentul potrivit, scoate-l la iveală, ca un magician: „Uite, pui, un cub!”. Ține obiectul la 20-30 de centimetri în raza lui vizuală și privește-l și tu cu atenție. Hm, începe să ți se pară interesant! Felicitări! Ai început să gândești ca un bebeluș!”.

Încă ceva! Nu te aștepta ca bebelușul să fie atras de cărți la vârsta asta! Vei știi că au început să-i placă după felul cum reacționează când vede cartea preferată. Oricum, ei încă nu rezistă să asculte o poveste întreagă, așa că, la doar câteva luni, îți va lua cartea și o va închide. Nu e nimic anormal în asta. Copiilor le place să se uite la poze și să se cuibărească în brațele tale, dar nu dă doi bani pe povestea în sine.

Călătorie în dulapul lui mami

Nu ai degeaba pierdut o grămadă de timp ca să-ți mărești garderoba. Caută în dulap și scoate puloverul din cașmir, pantalonii preferați din bumbac sau bluza din mătase. Trece ușor materialele peste fața, mânuțele sau picioarele bebelușului. Apoi, pune-le grămadă pe pat sau pe podea și pe micuț deasupra lor. După un timp, va dori să atingă diferitele texturi. Acum însă se va mulțumi să le privească uimit.

Hei! Ce am aici

Vei fi uimită cât de bine vă puteți distra cu lucrurile simple din casă. Iată câteva idei. Leagă o fundă colorată de coada unei linguri de lemn și leagăn-o ușor prin fața bebelușului. Ia o eșarfă delicată și las-o să cadă deasupra lui. Leagă o jucărie de un elastic și las-o să cadă în fața lui (fără să-l atingi!) și exclamă vesel „Boing, boing!”. Nu uita: nu lăsa niciodată la îndemâna copilului eșarfe sau elastice cu care se poate sugruma sau îneca!

Diva!

Poate că ai o voce îngrozitoare, dar copilul nu-și dă seama. Acum e momentul să cânți din toți rărunchii, eliberând soprana din tine. E posibil ca la vârsta asta lui să-i placă orice i-ai cânta, dar există câteva melodii foarte cunoscute, potrivite pentru bebeluși. Dacă nu-ți amintești cuvintele (deși acum găsești textele postate peste tot), poți fredona melodia. Poate că la început vei fi jenată, dar buna dispoziție se va instala odată cu gângurelile fericite ale bebelușului. Dacă vrei să obții reacții, cântă aceeași melodie cu voce groasă, după care pițigăiat. Mai poți cânta șopti la urechea lui sau punându-ți o șosetă pe mână pe post de marionetă.

Jocuri amuzante pentru copii cu vârste de la 4 la 6 luni

La această vârstă, micuțul este ceva mai independent fizic, putând să se răsucească sau chiar să stea în șezut. Tot acum poate mânui obiecte pe care le duce obligatoriu la gură, așa că e foarte important să-l supraveghezi permanent. E posibil să-i placă să fie săltat pe genunchi sau gâdilat, răspunsul lui fiind mult mai evident.

 

Baloane, baloane! O mulțime de baloane!

Baloanele de săpun au ceva magic și, la vârsta aceasta, bebelușul le poate zări de la distanță. Ar fi bine să ai în geantă un tub din care să faci baloane colorate când aștepți autobuzul, de exemplu, și micuțul se foiește și vei vedea efectul magic. Fă baloane în parc și vei atrage copii mai mari care-l vor amuza pe al tău. Fă baloane în baie sau pe balcon, după-amiaza, când bebelușul este morocănos. Baloanele de săpun sunt ieftine, ușor de transportat și incredibil de fascinante.

Stai, că te prind!

Copilul e destul de mare acum ca să poată anticipa și niciunul nu rezistă la „amenințări” urmate de gâdilături, îmbrățișări sau pupici. „Unde-i bebe? Vine la tine și te mănânc!” e una dintre „amenințările” care-i fac să râdă. Mai ales dacă o pui în practică și-i ciugulești degețelele de la picioare. După ce va mai crește, poți adăuga amenințării o urmărire prin casă.

Porcușorul

Atinge-i degețelele de la picioare, începând cu cel mare, și spune-i în același timp o poveste. „Porcușorul acesta a plecat la piață, porcușorul acesta a rămas acasă…”. Joculețul e folositor și atunci când vrei să-i pui șosetele, să-l înalți sau să-i schimbi scutecul. Vă puteți juca așa și în baie, printre baloanele din spumă.

E timpul pentru… burtică

E foarte important ca bebelușul să stea și pe burtă, dar mulți vociferează pentru că nu le place. Ca să-l faci să stea, așază-te cu el pe podea. Întinde-te pe burtă și pune lângă tine un prosop pe care așezi copilul și apoi îl rostogolești cu mișcări line, scoțând sunete amuzante.

Zboară, puiule, zboară!

Acum că-și poate ține capul, e momentul pentru… aruncări în aer. Îl poți ridica la fel ca pe o rachetă, învârti ca pe un elicopter (bineînțeles în timp ce scoți sunetele necesare pentru atmosferă!) sau vă puteți preface că urcați cu liftul, iar butonul de comandă este… năsucul lui.

Jocuri amuzante pentru copii cu vârste de la 7 la 9 luni

Acum, bebelușul stă foarte bine în șezut și e posibil chiar să meargă de-a bușilea. Încurajează fiecare reușită cu aplauze și felicitări. El are o coordonare mult mai bună a mâinilor și începe să descopere lucruri noi.

Ține-l, strânge-l, lovește-l!

Dacă are în mânuță un obiect, îl va lovi de masă. Dacă are două, le va lovi unul de celălalt, le va studia, le va strânge în mână sau le va lovi pe amândouă de masă ca să vadă dacă scot sunete diferite. Ajută-l oferindu-i obiecte care scot sunete interesante: cutii goale, linguri din metal, clopoței. Tot acum i se dezvoltă simțul tactil, așa că va fi încântat să bage mânuța în farfuria cu spaghette sau va trage de lănțișorul de la gâtul mamei.

Sunt stăpânul lumii!

La această vârstă, copiii adoră cauza și efectul. De exemplu, dacă fac așa se stinge lumina și dacă fac așa se aprinde. Poate fi interesant să-i arăți ce se întâmplă dacă apeși pe întrerupător sau pe butonul soneriei de la ușă, dar nu va mai fi la fel de plăcut când va începe să plângă că nu o mai faci.

Cursa cu obstacole

Dacă bebelușul merge de-a bușilea sau chiar în picioare, s-ar putea să-i placă să mute tot ce-i stă în cale: perne, rufe murdare sau… părinți obosiți (pisicile adormite nu sunt indicate). Toate aceste mișcări îi dezvoltă abilitățile motorii.

Variațiuni pe tema… bau-bau

Clasic este jocul în care ții în dreptul feței un prosop, te ascunzi și întrebi unde e bebe. Jocul acesta poate avea o mulțime de variante. Ascunde-te după ușă și strigă-l sau sub masă și când se apropie ieși repede râzând. Poți pune după canapea mai multe căciuli (pălării) și de câte ori te ridici poartă o alta. Pune una dintre ele peste ochii și lasă copilul să o ridice ca să-ți descopere fața.

De-a rostogolul

Copiii mici sunt fascinați de minge și de felul în care se mișcă. Vei obține hohote de râs dacă faci scamatorii sau jonglezi cu mingi, lăsându-le să cadă cu zgomot pe podea, acompaniate de un „ups!”. Rostogolește o minge moale către copil și încurajează-l să o trimită înapoi la tine. Cu puțin noroc, într-o bună zi se va pricepe atât de bine, încât va șuta cu precizie… într-o vază sau oglindă.

Jocuri amuzante pentru copii cu vârste de la 10 la 12 luni

Din punct de vedere al dezvoltării, copilul s-a transformat aproape complet, ajungând la stadiul de țânc. Pentru el sunt foarte importante acum jocurile în care trage, se mișcă sau se cațără. Tot acum va descoperi că-și coorodonează mișcările atât de bine, încât poate prinde eticheta hainei sau răsfoi paginile unei cărți.

Rearanjează și re-rearanjează

Micuțul începe să înțeleagă legătura dintre lucruri, îi place să le stivuiască și să le aranjeze, să umple sau să golească recipiente. Dă-i o cutie ușor de deschis (o cutie de pantofi) și arată-i cum să pună în ea jucării și cum să le scoată. Mai poți lua câteva căni de măsurat (din acelea de plastic) și arată-i cum poate turna apă, nisip sau cereale din una în alta.

Croaziera nesfârșită

Odată ce a prins curaj să stea în picioare, încurajează-l să meargă punând jucăriile preferate la ambele capete ale canapelei. Dă-i exemplu punând una din jucăriile tale preferate – ochelarii de soare – într-un capăt și apoi du-te să-i iei. Încurajează copilul să împingă obiecte prin casă: o jucărie mai mare sau o cutie goală. Evită scaunele pliante de grădină!

Întrece copilul!

La această vârstă, copiii adoră să imite. Încurajează-i acest comportament scoțând sunete amuzante și apoi făcându-i semn să încerce. Te va imita cu propriul glas, pe care tu vei încerca să-l imiți la rândul tău. Poți juca acest joc cu mâinile; ridică-le deasupra capului și leagăne-le.

Băița e amuzantă

Băița nu e mai simplă. Acum, bebelușul vrea să stea în picioare, să plesnească apa, să te tragă de păr sau de perdeaua de la duș. (Avertisment: Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în baie, nici măcar o clipă!). Încurajează distracția, punând în cadă o mulțime de jucării din plastic sau cauciuc care plutesc. În locul jucăriilor poți pune cutii sau sticle din plastic. Poți găuri capacul unei astfel de sticle pe care o umpli cu apă și apoi o lași să curgă ca dintr-o strecurătoare. Lasă-l pe micuț să simtă stropii de apă și, la final, după ce vă jucați, poate că e și el spălat și gata de culcare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa