Jocuri care dezvoltă inteligența copiilor, pe vârste

La categoria jocuri pentru copii sunt mii de produse în librării, magazine de jucării și pe site-urile de specialitate. Dar, oare pe care să le alegem?

Orice părinte vrea ca al său copil să crească cât mai sănătos, atât din punct de vedere fizic cât și psihic și cu toții ne străduim să le oferim cele mai bune variante în acest sens. O parte importantă a dezvoltării copilului o constituie joaca și de aceea investim o mulțime de bani în jocuri și jucării. Recunosc că, deși am băieți, întotdeauna mi s-a părut inutil să dau banii pe puști, pistoale și mașinuțe, deși a trebuit să le cumpăr și pe acestea la un moment dat, și, în schimb, am ales să investesc în cât mai multe jucării educative și jocuri care dezvoltă inteligența copiilor.

Ca părinte care a trecut de două ori prin aceste încercări, pot recomanda o serie de jocuri ce dezvoltă inteligența copiilor, clasificate pe categorii de vârstă. Sunt convinsă că nu le-am descoperit pe toate, așa că orice recomandare din partea voastră îmi va fi de un real folos. Înainte de toate, pot spune cu mâna pe inimă că eu cred că dacă copilul nu ar avea nimic altceva în afară de Lego, nu ar suferi la capitolul joacă. Însă, pentru că are nevoie de diversitate, am încercat să fac și alte alegeri interesante.

Mai trebuie să spun că fiecare tip de joc are rolul său și orice copil trebuie să aibă:

–          Puzzle deoarece acestea solicită raționamentul și coordonarea ochi-mână, lucru care contribuie foarte mult la dezvoltarea cerebrală.

–          Jocuri de construit, iar aici intră și Lego necesită îndemânare, coordonare și raționament, dezvoltă simțul practic, estetic și necesitatea de a urma anumiți pași pentru obținerea unui rezultat.

–          Jocurile de masă (board games) le solicită creativitatea, imaginația, perspicacitatea, capacitatea de a găsi soluții rapid.

–          Jocurile video au și ele rolul lor și fiecare copil ar trebui să aibă acces, oricât ne-am dori să-i ținem cât mai departe de ecrane. Dacă este controlat conținutul jocurilor video, cei mici au foarte multe de învățat din ele.

–          Mai sunt jocurile ce pot fi aplicate în aer liber, însă pe acestea nu le poți cumpăra, le poți doar inventa și te poți folosi de anumite accesorii ca să le pui în practică. Important de reținut este că mișcarea în aer liber ajută la oxigenarea creierului.

ÎnapoiPagina 1 din 4

1. Jocuri care dezvoltă inteligența 0-12 luni

Pe cât pare de dificil să alegi jocuri ce dezvoltă inteligența potrivite unui bebeluș, pe atât este de ușor. Bebelușii au nevoie înainte de toate să-și dezvolte cele cinci simțuri, așa că orice jucărie muzicală, orice chestie care foșnește, fâșâie, este interesantă la pipăit, la gustat, sau seamănă cu o oglindă poate fi un joc ce dezvoltă inteligența. Unui bebeluș îi mai poți oferi cuburi din lemn pentru construit și orice presupune forme sau culori pentru a se adapta.

Poți încerca primul lui puzzle: http://www.elefant.ro/jucarii/puzzle-lemn-vehicule-ii-piese-384830.html

ÎnapoiPagina 1 din 4
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()