Jocuri care dezvoltă inteligența copiilor, pe vârste

Ramona Dinescu
copil mama joaca cuburi

La categoria jocuri pentru copii sunt mii de produse în librării, magazine de jucării și pe site-urile de specialitate. Dar, oare pe care să le alegem?

Orice părinte vrea ca al său copil să crească cât mai sănătos, atât din punct de vedere fizic cât și psihic și cu toții ne străduim să le oferim cele mai bune variante în acest sens. O parte importantă a dezvoltării copilului o constituie joaca și de aceea investim o mulțime de bani în jocuri și jucării. Recunosc că, deși am băieți, întotdeauna mi s-a părut inutil să dau banii pe puști, pistoale și mașinuțe, deși a trebuit să le cumpăr și pe acestea la un moment dat, și, în schimb, am ales să investesc în cât mai multe jucării educative și jocuri care dezvoltă inteligența copiilor.

Ca părinte care a trecut de două ori prin aceste încercări, pot recomanda o serie de jocuri ce dezvoltă inteligența copiilor, clasificate pe categorii de vârstă. Sunt convinsă că nu le-am descoperit pe toate, așa că orice recomandare din partea voastră îmi va fi de un real folos. Înainte de toate, pot spune cu mâna pe inimă că eu cred că dacă copilul nu ar avea nimic altceva în afară de Lego, nu ar suferi la capitolul joacă. Însă, pentru că are nevoie de diversitate, am încercat să fac și alte alegeri interesante.

Mai trebuie să spun că fiecare tip de joc are rolul său și orice copil trebuie să aibă:

–          Puzzle deoarece acestea solicită raționamentul și coordonarea ochi-mână, lucru care contribuie foarte mult la dezvoltarea cerebrală.

–          Jocuri de construit, iar aici intră și Lego necesită îndemânare, coordonare și raționament, dezvoltă simțul practic, estetic și necesitatea de a urma anumiți pași pentru obținerea unui rezultat.

–          Jocurile de masă (board games) le solicită creativitatea, imaginația, perspicacitatea, capacitatea de a găsi soluții rapid.

–          Jocurile video au și ele rolul lor și fiecare copil ar trebui să aibă acces, oricât ne-am dori să-i ținem cât mai departe de ecrane. Dacă este controlat conținutul jocurilor video, cei mici au foarte multe de învățat din ele.

–          Mai sunt jocurile ce pot fi aplicate în aer liber, însă pe acestea nu le poți cumpăra, le poți doar inventa și te poți folosi de anumite accesorii ca să le pui în practică. Important de reținut este că mișcarea în aer liber ajută la oxigenarea creierului.

Jocuri care dezvoltă inteligența 0-12 luni

Pe cât pare de dificil să alegi jocuri ce dezvoltă inteligența potrivite unui bebeluș, pe atât este de ușor. Bebelușii au nevoie înainte de toate să-și dezvolte cele cinci simțuri, așa că orice jucărie muzicală, orice chestie care foșnește, fâșâie, este interesantă la pipăit, la gustat, sau seamănă cu o oglindă poate fi un joc ce dezvoltă inteligența. Unui bebeluș îi mai poți oferi cuburi din lemn pentru construit și orice presupune forme sau culori pentru a se adapta.

Poți încerca primul lui puzzle: http://www.elefant.ro/jucarii/puzzle-lemn-vehicule-ii-piese-384830.html

Jocuri care dezvoltă inteligența 1-3 ani

La această categorie de vârstă sunt foarte multe produse, însă, personal voi recomanda doar câteva, testate de copiii mei și care eu cred că dau rezultate:

Joc creativ magnetic – Orașul http://www.elefant.ro/jucarii/joc-creativ-magnetic-orasul-319750.html

Acest joc conține 42 de piese din lemn, cu magnet pe spate ce se lipsesc de frigider sau de orice altceva metalic. Interesant este că poți face oricând o nouă poveste aranjând piesele în altă ordine.

Joc de memorie – În Pădure http://www.elefant.ro/jucarii/joc-memorie-in-padure-iiivi-piese-377070.html

Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru un joc de memorie. Dacă ți se pare că cele 32 de piese sunt prea multe pentru cel mic, puteți juca cu mai puține perechi. Emoția descoperirii pieselor potrivite va fi maximă.

Baby puzzle D-Toys animale favoritehttps://www.emag.ro/baby-puzzle-d-toys-animale-favorite-2-3-4-piese-5947502871255/pd/DFGRQYBBM/

Trebuie să existe un puzzle pentru fiecare vârstă.

Jocuri care dezvoltă inteligența 3-4 ani

Plastilină inteligentă: https://www.emag.ro/set-plastilina-inteligenta-modelabila-6-culori-360-g-2combo-6mskw/pd/DRWMP9BBM/

Nici o casă fără plastilină, asta e clar, dar nici fără plastilină inteligentă care nu se usucă niciodată, nu face mizerie niciodată, poți modela forme și detalii surprinzătoare, nu pătează și nu este toxică.

Tablă de scris, autocolant https://www.emag.ro/tabla-de-scris-si-creta-eosette-ext110/pd/DQQHK7BBM/?X-Search-Id=91ad6a22b1d54aa08d7e&X-Product-Id=16651663&X-Search-Page=1&X-Search-Position=3&X-Search-Action=view

Aceasta pare să fie invenția secolului după părerea mea, mai ales în cazul acelor copii loviți de creativitate pe pereții din casă. Este ieftină, dar face toți banii. Se face puțină mizerie de la praful de cretă, dar asta e cea mai mică problemă.

BigJigs Numaratoare cu discuri coloratehttp://www.toyz.ro/jucarii-educative-copii/bigjigs/numaratoare-cu-discuri-colorate/
Este varianta mea preferată de jucărie: este din lemn, este colorată, copilul învață să numere, să asocieze cifrele cu punctele și își dezvoltă inteligența.

Jocuri care dezvoltă inteligența 5-7 ani

 

Monopoly Junior https://www.emag.ro/joc-monopoly-junior-a6984278/pd/DQJQ6BBBM/

Este un joc grozav ce îi stimulează pe cei mici în foarte multe feluri. Copiii mei pot sta ore întregi la masa de joc și, chiar dacă ne certăm la un moment dat, căci fiecare vrea să câștige, eu sunt extrem de mulțumită: învață să numere, să socotească, să negocieze, să aprecieze valoarea banilor, a proprietății, să fie adevărați lideri.

Domino pentru copii http://www.toyz.ro/jocuri-educative/bigjigs/domino-pentru-copii/

Șah și Damehttp://www.elefant.ro/jucarii/set-jocuri-sah-si-dame-319761.html

O cutiuță elegantă din lemn în care sunt piese de șah și dame, foarte mici. Este primul pas spre învățarea sportului minții.

Mai sunt multe alte jocuri însă ar trebui să fac un roman de recomandări. După 8 ani, sky is the limit, pentru că există atât de multe jocuri ce merită încercate că nu vei știi de unde să alegi. Mi-ar plăcea mult să primesc și eu recomandări din partea voastră, căci cu siguranță mai avem multe de jucat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa