Șeful Departamentului de Dezvoltare Vaccinuri de la GSK, despre mituri și adevăruri în vaccinare

TOTUL DESPRE MAME

Pot fi vaccinurile responsabile de autism sau dermatită atopică, cât de periculos este aluminiul din vaccinuri, există un risc mai mare de efecte adverse pentru că un vaccin protejează dintr-o singură înțepătură de mai multe boli, nu doar de una singură, cum se întâmpla la începuturile vaccinării?

A răspuns la toate acestea îngrijorări ale mamelor dr. Emmanuel Hanon, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Vaccinuri de la GlaxoSmithKline (GSK), într-un interviu exclusiv pentru cititoarele Totul despre mame. GSK deține în Belgia una dintre cele mai mari fabrici de vaccinuri din lume, pe poarta căreia ies zilnic 2 milioane de doze ce ajung în 150 de țări, înclusiv în România.

Fabrica de vaccinuri a GSK din Belgia ocupă suprafața a 17 stadioane de fotbal
Fabrica de vaccinuri a GSK din Belgia ocupă suprafața a 17 stadioane de fotbal

Totul despre mame: Una dintre fricile multor mame care au dubii când trebuie să își imunizeze copiii este că acum există vaccinuri care dintr-o singură înțepătură protejează de mai multe boli. Crește riscul de efecte adverse atunci când un vaccin are astfel de caracteristici, respectiv când un vaccin protejează de 4-5 boli dintr-o înțepătură?

Emmanuel Hanon, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Vaccinuri GSK: Vaccinul pe care îl folosim la copil conține opt fragmente diferite de virusuri si bacterii care sunt injectate pentru a face sistemul imunitar să reacționeze. Oamenii sunt îngrijorați că sunt prea multe. Însă, realitatea este că dacă contactezi o adevărată infecție bacteriană vor fi mii de bacterii în corpul tău, nu doar opt. Nu există dovezi că este prea mult pentru sistemul imunitar, pentru ca el este mult mai elaborat și mai capabil să facă față unei agresiuni cu mult mai mari. Constant trăim cu trilioane de bacterii la care răspundem.

„Oamenii se uită doar la riscuri si efecte adverse, dar uită ca vaccinarea protejează de boli extrem de grave”

Totul despre mame: Există medici care recomandă ca acei copii care au dermatită atopică să nu fie imunizați, iar multe mame care au copii cu diferite probleme ale pielii ezită când trebuie să îi vaccineze. În ce măsură dermatita atopică înseamnă și contraindicație de vaccinare?

Dr. Emmanuel Hanon, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Vaccinuri GSK: Dermatita atopică are o componentă alergică. Însă, trebuie spus că sunt din ce în ce mai multe probleme cu alergiile la copii (și în contextul creșterii numărului de cezariene). În același timp cu folosirea vaccinurilor, bolile care amenințau viața copiilor au dispărut datorită vaccinurilor – oamenii văd acum boli mai ușoare precum dermatita atopică și sunt tentați să asocieze vaccinarea și problemele la nivelul pielii.

Din cunoștințele mele, nu există o legătură demonstrată cauzală între vaccinare și apariția dermatitei atopice. Dacă mamele cred că există o asociere, datoria autorităților publice dar și a companiilor precum GSK este să pună la dispoziție informațiile pe care le au. De altfel, cei care ne dau autorizarea ne obligă să punem pe prospect dacă există dovezi privind astfel de efecte adverse.

Multi oameni nu mai văd bolile de care vaccinurile protejează.

Dacă este o boală de care trebuie să vaccinezi este tetanosul. Este o boală oribilă – dacă ai tetanos trebuie să stai într-o cameră întunecată, orice zgomot te poate ucide. Oamenii au uitat de toate astea, se uită doar la riscuri si efecte adverse, dar uită că vaccinarea protejează de boli extrem de serioase și grave. Faptul că în România sunt 62 de copii morți din cauza rujeolei și 16.000 de îmbolnăviri este o dramă. Eu nu spun că vaccinurile nu au efecte adverse. Se întâmplă ca uneori cineva să reacționeze mai mult după vaccinare, dar a muri este altceva decât un efect advers. Să nu uităm că vaccinurile au doua tipuri de efecte pe care trebuie să le avem în vedere: 1. asigură protecție individuală 2. asigură protecție colectivă și previne individul să propage virusul protejându-i inclusiv pe cei care nu pot fi imunizați.

Totul despre mame: Vorbiți-ne de legătura dintre autism și vaccinare. Spre exemplu, în SUA, în familiile în care există copii cu autism, există tendința ca schemele de vaccinare pentru frații lor (care nu au diagnostic de autism) să fie modificate în sensul ca perioada de timp în care se face imunizarea să fie prelungită. În ce măsură sunteți de acord cu o astfel de recomandare?

Dr. Emmanuel Hanon, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Vaccinuri GSK: Este un pic la fel ca situația cu dermatita atopică și vaccinarea – părinții sunt tentați de a asocia lucruri, însa singura modalitate de a dovedi este să ai un grup în care ai copii vaccinati și alt grup cu copii nevaccinati. Când am lansat un nou vaccin în 2018 ne-am luat angajamentul să demonstrăm că acest vaccin nu creează noi boli – e responsabilitate noastră ca și companie. Din cunoștințele mele nu facem cercetări legate de autism și calendarele de vaccinare, însă autoritățile au puterea să ne forțeze să o facem dacă este relevant și problema este legitimă. Aș spune că în cazul autismului este mai degrabă o legătură genetică ce trebuie investigată.

Studiul făcut în urmă cu 20 de ani care pretindea a fi o legătură între vaccin și autism s-a dovedit o o fraudă stiințifică.

„Nu a venit nimeni la noi să ne ceară «Înlăturați aluminiul din vaccinuri»”

Totul despre mame: Aluminiul din vaccinuri reprezintă un alt motiv de teamă când vorbim de vaccinare. Ce este de fapt acest aluminiu și ce reacții adverse poate avea?

Dr. Emmanuel Hanon, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Vaccinuri GSK: Avem vaccinuri cu aluminiu, dar si fără aluminiu. Se folosește atât în vaccinurile pentru copii, cât și în cele pentru adulți.

Sărurile de aluminiu au fost de fapt primele inovații în domeniul vaccinării în anii 20 ai secolului trecut – atunci au fost inventate. S-a observat ca sărurile de aluminiu nu doar sterilizează vaccinul, dar și ajută sistemul imunitar să răspundă la fragmentele de agenți patogeni din vaccinuri. De atunci, sute de milioane de copii au primit vaccinurile.

Efecte adverse cunoscute ale aluminiului pot fi reacțiile locale (roșeață). În rest, sunt speculații universale că ar putea cauza alte boli. De fapt, pentru orice boală pe care o face un copil există tentația de o asocia cu folosirea vaccinurilor.

Ce facem noi în această situație? Avem un sistem de farmacovigilență în care se raportează orice efecte adverse apar. Spre exemplu, ne-am luat angajamentul când am primit aprobarea pentru vaccinul lansat în 2018 să facem testări pe scară largă ca să demonstrăm că acest vaccin nu creează alte boli.

Thimerosal era o substanță pe care o foloseam în trecut în vaccinuri – este un antiseptic folosit pentru a preveni infectarea vaccinului și a fost de asemenea asociat cu aceste boli –  autoritățile au venit la noi și ne-au spus – trebuie să îl înlăturați din vaccinuri și am făcut-o, l-am eliminat din majoritatea vaccinurilor. Acum nu a venit nimeni la noi să ne ceară „Înlăturați aluminiul!”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa