Cât de bun este sucul de fructe pentru copii?

Ileana Mirescu

Sucul de fructe este un aliment valoros! La diversificarea alimentatiei bebelusului, care se face la varsta de 6 luni, unul dintre primele alimente care se obisnuieste sa fie introdus este sucul de fructe.

Este un lichid, ca si laptele, iar copiii par sa il inghita usor, fara eforturi suplimentare. Mamele sunt fericite, copilul lor trece intr-o noua etapa, creste mare.

Considerat ca un aliment valoros pentru copii, sucul de fructe este in atentia tuturor parintilor. Parintii copiilor mai maricei, care nu sunt atrasi de fructe, incearca sa-i convinga sa bea suc,  in locul fructelor pe care le refuza.

Totusi, cat de bun este sucul de fructe pentru copii? Si in ce cantitate?

Academia Americana de Pediatrie avertizeaza asupra tendintei parintilor de a oferi cantitati mari de sucuri de fructe copiilor. Pe langa vitaminele si mineralele benefice copiilor, consumul sucurilor de fructe poate afecta negativ de sanatatea copiilor sau le poate induce comportamente alimentare nedorite.

La sugari, exista riscul ca sucul de fructe sa inlocuiasca o parte a laptelui, ceea ce priveaza copilul de proteinele, grasimile si mineralele precum fierul, calciul si zincul, care se gasesc in lapte si nu in sucurile naturale. Din acest motiv, pediatrii recomanda ca, pana la varsta de 6 luni, copilul sa consume exclusiv lapte.

Contactul prelungit al dintilor cu carbohidratii din sucuri conduce la aparitia cariilor dentare.

Un biberon sau o canita cu capac, lasata la indemana copilului mic, din care sa poata bea la discretie, pe tot parcursul zilei, prelungeste durata in care sucul de fructe intra in contact cu dintii copilului. Tot in scopul prevenirii aparitiei cariilor este recomandat ca acesta sa nu consume suc de fructe inainte de culcare.

Citește cartea ”Diversificarea naturală, cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați” și află cum ar trebui să pornim pe drumul alimentației celor mici. Aceasta este disponibilă AICI.

Copiii tind sa bea o cantitate mai mare de suc de fructe, decat sa manance o cantitate echivalenta de fruct intreg. Dat fiind faptul ca parintii nu stabilesc limite ale consumului de suc, copiii pot ajunge sa consume suc de fructe in exces, ceea ce cauzeaza diaree si malnutritie. Un studiu a aratat ca micutii in varsta de doi ani, care consuma suc de fructe in exces, tind sa fie mai scunzi, aceasta diferenta fiind pusa pe seama faptului ca sucul de fructe a inlocuit alte alimente din dieta.

Fibrele din pulpa fructului sunt importante pentru organism, iar consumul exclusiv al sucului il va priva pe copil de  acestea.

Consumul sucurilor imbuteliate nepasteurizate este periculos pentru copii, datorita riscului de infestare cu Salmonella sau E. coli.

Majoritatea sucurilor naturale imbuteliate de pe piata sunt pasteurizate, pentru a distruge bacteriile. In general, sucuri imbuteliate nepasteurizate se gasesc la targurile agro-alimentare, in piete sau in unele magazine. Nu este vorba despre sucurile consumate imediat dupa stoarcere, care au aceeasi prospetime ca fructul.

In alimentatia multor copii, sucurile inlocuiesc aproape integral fructele intregi si acest lucru le influenteaza comportamentul de consum. Consumul fructului intreg presupune spalarea sau decojirea, muscatul si mestecatul, pe cand consumul sucului presupune, mai ales la copii, doar desfacutul sticlei si bautul. Copilul isi va forma obisnuinta consumului sucurilor si nu a consumului fructelor intregi. Pentru ca bauturile racoritoare, care nu contin integral fructe si care sunt mai putin hranitoare, sunt asemanatoare ca gust bauturilor de fructe integrale, ulterior copiii vor fi predispusi si la consumul acestora.

Multi parinti se plang ca copiii lor nu mananca fructe, in conditiile in care ei insisi nu le mananca. “Mananca, ca pentru tine am luat” este un indemn si un repros frecvent auzit. Copiii mici imita comportamentele alimentare ale parintilor, inca din primul an de viata. Faptul ca parintele mananca fructe in fata sa face fructele mai atragatoare pentru copil decat insistenta verbala a parintelui. Chiar parintele poate ajunge sa manance mai sanatos daca va incerca sa ofere un exemplu copilului, urmandu-si, astfel, propriul indemn.

5 recomandari pentru consumul sucurilor

1. Sucul de fructe nu trebuie introdus in alimentatia copiilor inaintea implinirii varstei de 6 luni.

2. Copiiilor mici nu ar trebui sa li se dea sa bea suc din biberoane sau din canite cu capac, care sunt usor de transportat de catre cei mici si care le permit sa bea sucul putin cate putin, pe tot parcursul zilei si nu este indicat consumul sucului de fructe inainte de culcare.

3. Consumul sucului de fructe trebuie limitat la 120 -180ml/zi pentru copiii cu varste intre 1 si 6 ani. Pentru copiii cu varste intre 7 si 18 ani, consumul trebuie limitat la 240-360 ml/zi sau doua gustari de fructe intregi.

4. Copiii ar trebui incurajati sa consume fructe intregi si nu suc de fructe.

5. Bebelusii, copiii si adolescentii nu ar trebui sa consume suc nepasteurizat si care nu este proaspat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa