10 povești cu animale sălbatice

Mihaela Călin

Ți-am pregătit 10 povești cu animale sălbatice pentru copii. Cei mici sunt întotdeauna fascinați să vadă animale, acesta fiind, probabil, motivul pentru care multe cărți pentru copii, emisiuni de televiziune și filme au drept protagoniști animale.

Poveștile cu animale sălbatice pot fi folosite pentru a-i învăța pe cei mici diferite aspecte ale vieții. În timp ce unele mesaje sunt simple și sincere, altele sunt intense și nu pot fi predate direct, de aceea scriitorii apelează la personificarea animalelor. S-a demonstrat științific că folosirea animalelor permite scriitorilor să spună o poveste puternică menținând totuși distanța emoțională.

V-am pregătit o listă cu 10 povești cu animale sălbatice, pe care copiii le vor adora. Iar cel mai bun lucru este că aceste povești cu animale sălbatice vin și cu o lecție de morală!

Vulpea și capra

Într-o zi, mergând singură prin pădure, o vulpe ghinionistă cade într-o fântână. Pentru că nu reușește să iasă singură, speră să treacă cineva prin zonă ca să o ajute. O capră care trece pe acolo, vede vulpea și o întreabă de ce se află în fântână. Vulpea, vicleană, răspunde, „va fi o mare secetă, iar eu stau aici ca să mă asigur că voi avea apă”. Capra, naivă, crede și sare în fântână. Atunci vulpea urcă rapid pe capră și folosindu-se de coarnele acesteia ajunge sus, lăsând capra în puț.
Morala: Să nu ai încredere în sfatul unui om aflat în necaz.

Iepurele și câinele de vânătoare

Aceasta este una dintre acele povești cu animale sălbatice care aduc o lecție de morală valoroasă. Într-o zi, un câine de vânătoare puternic vâna un iepure. După ce l-a alergat mult timp, câinele a obosit și a renunțat să mai vâneze. O turmă de capre care urmărea vânătoarea batjocorește câinele, spunând că micul iepure este mai bun decât un câine atât de puternic. La auzul acestor vorbe, câinele răspunde: „Iepurele fugea pentru viața sa, eu alergam doar pentru o cină. Aceasta este diferența dintre noi.”
Morala: Interesul te îndeamnă la acțiune.

Leul și porcul mistreț

Era o zi fierbinte de vară. Un leu și un porc mistreț ajung în același timp la un ochi de apă că să bea. Ei încep să se certe și să se bată pentru că fiecare voia să bea primul. După un timp, obosesc și se opresc ca să-și tragă sufletul, când observă vulturii care îi urmăreau de sus. Atunci își dau seama că vulturii așteptau ca unul sau amândoi să cadă răpuși, iar ei să sărbătorească. Atunci leul și porcul mistreț decid că este mai bine să fie prieteni decât să se lupte și să devină mâncare pentru vulturi. Ei beau apă împreună și pleacă fiecare pe drumul său.
Morala: Cei care se luptă sunt adesea urmăriți de alții, care vor să profite de înfrângerea lor.

Povești cu animale sălbatice – Un măgar în pielea unui leu

Într-o zi, un măgar a dat din întâmplare peste pielea unui leu, pe care vânătorii o lăsaseră să se usuce. El a pus-o pe el și a mers așa spre junglă, înfricoșând animalele și oamenii de pe drum. Măgarul era foarte mândru de el însuși și a început să ragă de încântare. Imediat toată lumea și-a dat seama că era un măgar în pielea leului. Atunci animalele i-au dat măgarului o bătaie bună pentru a-l înspăimânta. Apoi vulpea a venit la măgarul rănit și i-a spus: „Am știut că ești tu din cauza vocii tale.”
Morala: hainele fine pot deghiza un om, dar cuvintele prostești vor dezvălui întotdeauna nebunul.

Vulpea și barza

A fost o dată o vulpe, care era foarte prietenoasă cu o barză. Într-o zi, vulpea a invitat barza la cină, dar s-a gândit să-i joace o festă. Așadar vulpea i-a pus berzei în față o farfurie plată, cu puțină supă în ea. Vulpea putea mânca ușor din farfuria plată, în timp ce berzei îi era greu să bea supa cu ciocul lung. Barza a decis să întoarcă bunătatea și a invitat vulpea la cină unde a servit supă într-un borcan cu gâtul lung și gura îngustă. De data aceasta, barza a mâncat bine, iar vulpea a murit de foame.
Morala: Un rău făcut merită răsplătit cu un alt rău.

Vulturul și săgeata

Așezat pe o stâncă înaltă, un vultur își urmărea viitoarea pradă pe pământ. Un vânător, care stătea în spatele unui copac a văzut vulturul și l-a țintit cu o săgeată. În timp ce vulturul se prăbușea pe pământ, cu rana plină de sânge, el vede că săgeata era făcută din propriul său penaj și își spune: „Vai, sunt străpuns de o săgeată făcută chiar din penele mele.”
Morala: Adesea dăm dușmanilor mijloacele necesare pentru distrugerea noastră.

Vulpea fără coadă

Într-o zi, o vulpe își prinde coada în capcana unui vânător. Întră în panică și încearcă să se elibereze trăgând de coadă foarte tare. În încercarea sa își pierde complet coada. Fără coadă, vulpea se simte rușinată să dea ochii cu celelalte vulpi. Pentru că îi era teamă că celelalte surate vor râde de ea, vulpea vine cu un plan. Ea solicită o întâlnire și le spune celorlalte vulpi că ar trebui să-și taie toate cozile, deoarece sunt inutile, iar inamicul le prinde mai ușor tocmai din cauza cozilor stufoase. La aceasta, șeful vulpilor a răspuns: „Nu cred că ne-ai fi cerut să scăpăm de cozile noastre grațioase, dacă nu ai fi pierdut-o pe a ta”.

Morala: Nu asculta sfatul celui care caută să te coboare la nivelul său.

Povești cu animale sălbatice -Iepurele prostuț

Când o nucă îi cade în cap, un iepure prostuț crede că îi cade în cap cerul și fuge cât poate de repede. Pe drum spune tuturor celorlalte animale că cerul se prăbușește, iar frica se răspândește în junglă. Leul, regele junglei, vede haosul. Când analizează situația, leul constată că era doar o nucă, iar iepurele este prostuț.
Morala: Fii atent în cine ai încredere sau ai putea fi păcălit.

Vulpea și cioara

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute povești cu animale sălbatice cu morală.
O vulpe vede în vârful unui copac o cioară care avea în plisc o bucată de brânză. Se hotărăște să obțină brânza pentru ea însăși. Se duce lângă copac și începe să laude cioara spunându-i că sigur ea poate să cânte mai bine decât un cuc. Auzind acest lucru, cioara se umflă în pene de mândrie și încearcă să cânte. Dar când deschide gura ca să cânte, bucata de brânză cade la pământ. Vulpea ia brânza și fuge în pădure.
Morala: Să nu ai încredere în lingușitori.

Cioara și ulciorul

Într-o zi, o cioară foarte însetată găsește un ulcior cu puțină apă în el. Dar nu putea ajunge la apă cu ciocul. După ce s-a gândit puțin, ciorii i-a venit o idee. A strâns câteva pietre, una câte una, și le-a pus în ulcior, până când apa a urcat. Cioara a băut apa fericită și a zburat.
Morala: Conform proverbului: puțin câte puțin face bolul plin.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Sursa povești si foto: www.momjunction.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa