20 de povești cu morală pentru copii

Sunt mulți părinți care caută prin librării sau pe internet povești pentru copii cu morală. Și îi felicităm pentru asta. Poveștile cu tâlc sunt amuzante, dar în același timp le oferă copiilor lecții valoroase despre cum să fie mai buni, mai atenți, mai respectuoși etc.

O poveste este, probabil, singurul lucru pe care un copil îl va asculta fără te întrerupă. Deci, atunci când vrei să-i calmezi pe cei mici, să-i determini să se culce la timp sau să stea liniștiți în jurul unui foc de tabăra, ai nevoie de o poveste bună. De aceea, îți oferim mai jos 20 de povești pentru copii cu morală, care îi vor distra pe cei mici, dar îi vor învăța și lecții  de viață. Unele dintre aceste istorioare sunt clasice și binecunoscute, iar altele sunt moderne.

Poveștile clasice sunt cele mai bune. Acestea sunt povești pe care le-am auzit de mai multe ori și chiar le-am spus de mai multe ori. Dar ne place să le auzim și să le spunem copiilor noștri și tuturor celor care doresc să le asculte!

Multe dintre istorioarele de mai jos sunt povești pentru copii cu morală, atribuite lui Esop. Despre acesta se știe că a fost scalv și un bun povestitor și că a trăit în Grecia antică între 620 și 564 î.H. Fabulele asociate cu numele lui au ajuns în epoca modernă printr-o serie de surse și continuă să fie reinterpretate în diferite registre verbale.

Pagina 2 din 4

2. 5. Povești pentru copii cu morală – Broasca țestoasă și pasărea

O țestoasă se odihnea sub un copac în care o pasăre își construise cuibul. Țestoasa i-a spus batjocoritor păsării: „Ce locuință sărăcăcioasă ai! Este făcută din crengi rupte, nu are acoperiș, și arată neterminată. Iar partea cea mai rea este că trebuie să o construieșți singură. Cred că locuința mea, care este cochilia mea, este mult mai bună decât cuibul tău jalnic”.

„Da, este făcută din crengi rupte, arată dezordonat și este deschisă elementelor naturii. Dar am construit-o eu și îmi place”, a spus pasărea.
„Totuși, cred că ești geloasă pe cochilia mea”, a spus țestoasa.
„Dimpotrivă”, răspunse pasărea. „Casa mea are spațiu pentru familia și prietenii mei; cochilia ta nu poate găzdui pe nimeni alcineva în afară de tine. Poate că ai o locuință mai bună, dar eu am un cămin mai bun”, a spus pasărea fericită.

Morala: Mai bine o colibă aglomerată, decât un conac singuratic.

6. Maimuța și crocodilul

O maimuță trăia într-un copac de mango lângă un lac. Ea obișnuia să arunce fructe de mango coapte în lac, și un crocodil le mânca. Crocodilul a devenit un bun prieten al maimuței. Ei vorbeau adesea în timp ce mâncau mango. Crocodilul a luat niște fructe de mango ca să le ducă la casa lui de sub apă, pentru soția sa.
Într-o zi, crocodilul i-a spus maimuței că soției lui i-au plăcut foarte mult fructele de mango și că acum vrea să-i cunoască prietenul. „Te rog, prietene, vino acasă la noi. Vrea să te cunoască. Îți este foarte recunoscătoare”.

Maimuța i-a spus crocodilului că nu știe să înoate. Atunci acesta i-a zis că trebuie să stea pe spatele său și să-l țină. „Ai încredere în mine. Nu te vei îneca”, a spus crocodilul.
Deci, într-o zi, maimuța s-a așezat pe spatele crocodilului și au pornit. În timpul acestei călătorii, crocodilul i-a spus maimuței că soția lui vrea să mănânce inima unei maimuțe. Maimuța s-a speriat când a auzit asta, dar nu și-a arătat frica. Ea i-a spus spus inteligent crocodilului: „Îmi pare rău, prietene, mi-am lăsat inima acasă, în copac. Du-mă înapoi și o voi aduce soției tale.”

Crocodilul, prostănac, înotă înapoi. De îndată ce a ajuns la mal, maimuța a sărit de pe spatele crocodilului și s-a urcat în copac. „La revedere, prietene!” a spus el de sus, „soția ta nu va gusta niciodată inimă de maimuță!”

Morala: Adesea o bună prezență de spirit ne poate salva.

7. Vacile și tigrul

Patru vaci locuiau într-o pădure de lângă o pajiște. Ele erau bune prietene și făceau totul împreună. Pășunau împreună și erau mereu împreună. Din această cauză nici tigrii, nici leii nu au putut să le omoare și să le mănânce.
Dar, într-o zi, vacile s-au certat și fiecare s-a dus să pască într-o altă direcție. Un tigru și un leu au văzut acest lucru și au decis că este o ocazie perfectă pentru a ucide vacile. Și exact așa s-a și întâmplat.

Morala: Împreună suntem mai puternici. Unitatea înseamnă forță.

8. Vulpea și strugurii – fabulă de Esop

Fabula „Vulpea și strugurii” este foarte populară în cultura românească, de aceea nu lispește din seria noastră de povești pentru copii cu morală.
O vulpe a călătorit foarte mult și i s-a făcut foarte foame. A căutat ceva de mâncare, dar nu găsi nimic.

În cele din urmă, a văzut o viță de vie pe care stăteau atârnați câțiva ciorchini de struguri negri copți. Vulpea s-a întins spre ei, dar ciorchinii erau prea sus.

A făcut mai multe sărituri, dar strugurii erau prea departe pentru a ajunge la ei. Când a văzut că nu poate ajunge la ei prin nici un mijloc, a plecat. Pe drum încercă să se consoleze spunându-și: „Strugurii sunt acri și nu sunt la fel de buni precum arată!”

Morala acestei poveșți ne arată că atunci când oamenii nu se pot bucura de ceva la care nu pot ajunge, încearcă să se consoleze cu gândul că acel lucru nu merită atenția lor.

9. Leul și șoricelul

Într-o zi, un leu dormea în casa lui. Un șoricel se juca prin apropiere și, din întâmplare, a alergat peste leu. Acest lucru a făcut ca leul să se trezească. Leul a prins șoricelul și era gata să-l omoare. Șoricelul s-a rugat de el să nu-l ucidă. Leului i s-a făcut milă de șoricel și l-a lăsat să plece.
Câteva zile mai târziu, în timp ce mergea prin junglă, leul s-a prins în plasa unui vânător. El a început să ragă că să iasă din plasă, dar nu a reușit.

Șoaricelul a auzit zgomotul, a alergat la leu și i-a spus: „Te rog, nu mai rage. Te voi elibera.” Apoi a tăiat plasa cu dintii și l-a eliberat pe leu.

Morala: O faptă bună aduce alta. Dar, în acelasi timp, nu subestima pe nimeni niciodată.

Pagina 2 din 4
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()