Proverbe despre adevăr. Sau cum să crești un copil onest folosind expresii de pe vremea bunicii

Geo Mihalcea
Proverbele despre adevăr și minciună te vor ajuta să crești un copil onest

Proverbe despre adevăr. Bine… despre şi minciună -sunt pline de învăţăminte încât pot fi pentru noi lecţii de viaţă pe care să ni le însuşim imediat ce le citim. Copiii sub 6 ani au obiceiul să inventeze tot felul de „poveşti“. Le este greu să facă diferenţa între realitate şi fantezie, creaţiile lor fiind dovada unei imaginaţii bogate. Totuşi mulţi părinţi se întreabă: Care este graniţa între fantezie şi minciună? Când şi cum trebuie să intervin?

Dacă tot vrei să intervii, trebuie să o faci cu blândețe, iar folosirea proverbelor în viața de zi cu zi poate fi o metodă eficientă! Sunt 3 situații în care copilul se simte nevoit să mintă. Descoperă care sunt acestea și ce „cuvinte magice” te pot ajuta!
Din proverbele ce urmează te vei convinge de ce este bine să fii întotdeauna sincer şi cât de mult rău poate aduce minciuna în viaţa omului.

De ce mint copiii?

Există mai multe motive care-i determină pe cei mici să mintă:

  • Teama de a nu-i dezamăgi pe părinţi
  • Încercarea de a scăpa nepedepsit
  • Nevoia de a i se acorda mai multă atenţie
  • Imitarea comportamentului adulţilor
  • Încercarea de a evita situaţiile stresante

Situaţii posibile, soluţii concrete

Desigur, faptul că te minte îţi dă multă bătaie de cap. Nu ştii cum să faci să-l dezveţi fără să-l pedepseşti şi fără să-l ameninţi. Până acum, de multe ori, mami ţi-a demonstrat că o explicaţie bine gândită, adecvată vârstei copilului şi prezentată cu blândeţe este soluţia cea mai potrivită în relaţiile dintre copii şi părinţi.

Proverbe despre adevăr potrivite pentru copiii care mint să nu-și supere părinții

Situaţie În general, puiul tău nu-ţi creează probleme, într-un cuvânt e un copil bun. Ştii că se străduieşte să nu te dezamăgească fiindcă îi place când te mândreşti cu el. Şi totuşi, uneori îl mai prinzi cu câte o minciună. E clar că îţi ascunde adevărul tocmai din dorinţa de a nu te supăra.

Soluţie Ajută-l să înţeleagă că tu preţuieşti adevărul şi îţi plac oamenii cinstiţi. Fii blândă cu el dacă îşi recunoaşte greşeala şi spune-i: „Ce bine că mi-ai spus exact cum s-a întâmplat. Oricum eu ştiu întotdeauna când cineva spune adevărul, iar greşelile le pot ierta, dar minciunile nu.“ În acest mod copilul va pricepe că pentru tine adevărul are o valoare deosebită, că micile lui nereuşite nu-l fac să scadă în ochii tăi şi nu te va mai minţi, ca să nu te dezamăgească.

Proverbe potrivite:

  • Adevărul pluteşte ca untul de lemn.
  • Cine spune adevărul nu poate să mulţumească pe toată lumea.
  • Nu poţi să ascunzi nici focul, nici adevărul.
Folosește proverbe în viața de zi cu zi. Reprezintă o metodă de educație distractivă!

Proverbe potrivite pentru cei care vor să scape de pedeapsă

Situaţie Eşti o fire impulsivă şi ai tendinţa să faci din ţânţar armăsar. Pentru orice fleac recurgi la măsuri „represive“. Cel mic vine de la grădiniţă fără creioanele colorate pe care i le-ai cumpărat de curând şi-ţi spune că i le-a furat cineva. N-are cum să fie adevărat, dar nu staţi prea bine cu banii, iar el ştie cât te-ai supărat când şi-a uitat în parc jucăriile şi cum a fost pedepsit să stea închis în casă două zile.

Soluţie Vrei să nu te mintă? Controlează-te! Oricât de grea ar fi viaţa ta, el este mic şi nu trebuie să crească chinuit. De câte ori nu ai pierdut sau uitat şi tu vreun obiect, mare cum eşti? Cu cât vei reacţiona mai aspru la micile lui greşeli, cu atât se va ascunde mai mult de tine, va încerca să dea vina pe alţii. Astfel personalitatea lui în formare va avea mult de suferit. Învaţă-l să preţuiască tot ce îi oferi cu atâta trudă, dar nu-i lua copilăria!

Proverbe potrivite:

  • Adevărul umblă cu capul spart.
  • De la adevăr până la minciună e un lat de palmă.
  • Minciuna se afundă ca plumbul şi iese ca frunza.
  • Cine umblă cu traista de minciuni n-o duce mult.

Proverbe despre adevăr potrivite pentru copiii care imită minciuna părinților

Situaţie Nu de puţine ori, fără să ţii cont că este şi cel mic de faţă, ai minţit. Vei spune că-i vorba de o „minciună convenţională“. Erai obosită şi nu aveai dispoziţie s-o asculţi pe pisăloaga de vecină. A fost mai simplu să-i spui copilului să facă linişte ca ea să creadă că nu-i nimeni acasă. Îţi aminteşti când l-ai rugat pe soţul tău să-i dea un telefon mamei sale ca să te scuze că eşti răcită şi nu poţi trece pe la ea? Voiai să mergeţi mai degrabă la plimbare, în parc. În fond, era duminică şi aveai chef de altceva. Prin urmare să nu te miri dacă într-o dimineaţă, când cel mic va avea chef să doarmă mai mult şi să nu se ducă la grădiniţă, îţi va spune că-i este rău şi-l doare burtica.

Soluţie Fii tu însăţi un exemplu şi spune adevărul! Altfel, „convenţională“ sau nu, minciuna va deveni alternativa comportamentală pentru cel mic, căci nici nu-ţi închipui ce mare este puterea exemplului matern. Fii sinceră cu el şi spune-i că aştepţi din partea lui aceeaşi sinceritate. Mai târziu vei fi mândră de relaţia deschisă şi sinceră pe care ai reuşit s-o construieşti cu copilul tău.

 Proverbe potrivite:

  • Minciuna a umblat cât a umblat, până i s-a înfundat.
  • Minciuna poate până la un loc.
  • Minciuna are picioare scurte.

 Dacă, indiferent de metodele pe care le-ai aplicat, copilul continuă să te mintă, n-ar strica să consulţi un psiholog. Împreună veţi găsi o soluţie pentru a îndrepta comportamentul celui mic de timpuriu.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa