Proverbe despre lăcomie- la ce vârstă copiii să le știe

Geo Mihalcea
Proverbele despre lăcomie te vor ajuta să crești un copil cu simțul măsurii.

Proverbe despre lăcomie. Lăcomia este un subiect care a dat naştere multor proverbe şi zicători populare. Le poți folosi, în viața de zi cu zi, pentru a-i forma copilului tău deprinderi pozitive de comportament cu cei din jur. Chair dacă parentingul evoluează, e minunat dacă poți împleti metodele noi, cu unele vechi de când lumea!

Ce înseamnă să îl înveți pe copil să nu fie lacom? În primul rând să aibă măsură în tot ceea ce face: în cât mănâncă și bea, cât de multe jucări își dorește, cât de mult este dispus să împartă cu cei din jur ceea ce este al său. Şi de această dată puterea exemplului este miraculoasă. Dacă voi aveți simțul măsurii şi el va fi la fel!

Aceste valori se transmit în familie, prin faptul că sunteţi laolaltă, mâncaţi laolaltă, vă distraţi laolaltă şi câteodată munciţi laolaltă. Chiar dacă voi vă străduiţi să-i vorbiţi despre echilibru, dar în fapt vă comportaţi – cu el sau/şi cu ceilalţi – în mod contrar, ceea ce i se va întipări celui mic în minte şi în suflet va fi fapta şi nu cuvântul vostru. Fiţi, aşadar, consecvenţi în tot ceea ce spuneţi şi în tot ceea ce faceţi.

Iată câteva proverbe despre lăcomie și care ar fi vârsta potrivită la care le-ai putea folosi pentru prima oară:

 

Proverbe despre lăcomie potrivite la 2-3 ani

„Lăcomia strică omenia”

Deoarece la această vârstă nu sunt încă formate toate conexiunile nervoase şi senzaţiile sunt nestructurate, copiii nu înţeleg ce se întâmplă cu ei. Este nevoie de tine să-i scoţi din confuzie şi să pui ordine. Explică-i că poate obţine jucăria dorită ca urmare a unui comportament frumos, nu ţipând şi tăvălindu-se pe jos.

Informaţiile de acest gen trebuie repetate de multe ori pentru a ajunge să fie pe deplin înţelese. Lăcomia se învață ușor, mai greu cu dreapta măsură și cu un compartament…omenos!

Îţi trebuie răbdare, pentru că orice acţiune în forţă este din start sortită eşecului. Cel mai adesea dă rezultate metoda distragerii atenţiei. Între două ţipete arată-i un avion pe cer sau propune-i să număraţi câte maşini galbene trec pe stradă sau să căutaţi jucăria lui preferată. Folosește în contexte adecvate acest proverb și-n timp cei culege roadele!

 


„Nu se mulţumeşte nici în car, nici în căruţă, nici în sanie, nici în teleguţă.”

Acum ai să cunoşti cu adevărat sensul expresiei „l-a luat pe NU în braţe”. Este vârsta la care începe să se joace cu adevărat cu ceilalţi copilaşi, să socializeze cu ei. Până acum el doar se juca în legea lui, alături de copilaşii din parc, de exemplu.

Este vârsta emoţiilor în stare brută, când trebuie să-l ajuţi să înţeleagă ce simte, când este dependent de încurajarea adulţilor din jurul lui. Utilizând în joacă acest proverb, copilul va învăța în timp că nemulțumirea permanentă nu-i face bine nici în plan familial, nici în cel social în general!

Simțul măsurii este dobândit de la vârste fragede, chiar și cu ajutorul proverbelor.

Proverbe despre lăcomie potrivite la 3-4 ani

Lacomului, cât să-i dai, el nu zice ba.”

La această vârstă, copilul nu are un vocabular suficient de dezvoltat pentru a explica unui adult ce-l deranjează, ce-l nelinişteşte, ce-l face să ţipe, ce-l frustrează. Ceea ce nouă ni se pare iraţional, este de fapt un proces prin care copilaşul trece pentru a învăţa să-şi stăpânească emoţiile.

Face lucruri interzise pentru a provoca o reacţie a părinţilor, reacţie din care micuţul vrea să înţeleagă regulile lumii în care trăieşte. Lăcomia crește odată cu puiul tău, dacă nu intervii încă de mic.Învață-l să merite ceea ce primește, nu-l copleși cu daruri și atenții în fiecare zi, evident că nu va zice niciodată „ba”, dacă tu-l înveți așa!


„Lacomul mai mult pierde şi leneşul mai mult aleargă.”

În jurul vârstei de 4 ani, copilul tău a făcut un mare pas către independenţă. Nu se mai ţine de fusta ta în parc, îi este suficient să te ştie undeva pe aproape, pe o bancă. Ştie să explice, să ceară, să vorbească politicos, să povestească întâmplări.

Te vei înţelege mai bine cu el pentru că este perioada când vrea să fie apreciat, lăudat, vrea să placă. Este capabil să înțeleagă semnificația unul astfel de proverb, mai ales dacă exe folosit în contexte adecvate.

 

Proverbe despre lăcomie potrivite la 4-6 ani

„Găina vecinului totdeauna-i curcă”

Chiar dacă ți se pare că acum e mai măricel, nu uita că este foarte importantă calitatea timpului pe care o petreci cu copilul tău. Staţi împreună la masă de câte ori aveţi ocazia şi vorbeşte despre lucrurile care-l preocupă.

Laudă-l când merită şi încurajează-i iniţiativele bune. Este bine să punctezi şi greşelile pe care le face, va învăţa să şi le accepte fără a mai face crize de plâns. Învață-l să aprecieze ce are și să nu se mai frământe că amicii lui au jucării mai multe, mai scumpe ori mai frumoase.

 

„Nu mai poate să mănânce, dar nu se-n-dură să plece.”

Este un proverb potrivit pentru copii care nu prea au limită la mâncare! Nu uita că atunci când ajung mari, oamenii mănâncă, în general, prea mult. Consecinţele: obezitate, hipertensiune arterială, ateroscleroză. Alarmează-te mai degrabă dacă voinicul tău se îndoapă ca un purcel şi adună şunculiţe pe burtică.

Atâta timp cât se dezvoltă normal, este vesel şi are poftă de joacă, năzdrăvanul este sănătos tun, deşi se hrăneşte cu te miri ce şi… cât. Nu pentru că mănâncă mult creşte un copil, ci tocmai fiindcă este încă atât de mititel are nevoie de mâncare puţină.

Cine nu se mulţumeşte cu puţin, pierde cel mult.”

Aproape de 6 ani este  momentul conştientizării sale ca persoană distinctă, ca entitate. Îi place să fie întrebat, consultat în legătură cu hotărârile care se iau în familie sau măcar să i se comunice acelea la care nu poate participa.

Atât cât se poate, ia în considerare gusturile şi preferinţele lui. Proverbul acesta este ideal ca cel mic să învețe de la o vârstă fragedă că fericirea stă în lucruri simple, mărunte uneori, că trebuie să aprecieze ceea ce are, să înțeleagă că are de pierdut dacă adoptă o altă atitudine.

 

 

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa