5 moduri prin care îți poți învăța copilul să devină imun la bullying!

Ramona Dinescu
bullying

Fenomenul de bullying este de când lumea, însă doar de câțiva ani i s-a dat o denumire. Poate fi tradus ca o hărțuială a unui copil mai slab, timid sau neîncrezător de către unul sau mai mulți copii ce se cred mai puternici decât el.

Din totdeauna, în special în școli, au existat situații în care un copil a fost agresat, hărțuit sau chiar bătut de copiii mai mari sau mai puternici. Nu am pățit-o niciodată și sper ca nici copiii mei să nu treacă prin astfel de situații care sunt mai degrabă umilitoare.

Termenul de bullying a pornit din SUA, locul unde se pare că se întâlnesc tot mai des probleme de acest fel. Conform kidshealth.com, în Europa, 25% dintre școlile publice raportează faptul că bullying-ul printre copii se înregistrează săptămânal dacă nu zilnic. Și 1 din 5 elevi de liceu a mărturisit că a fost supus hărțuirii fizice și emoționale anul trecut. Este un raport îngrijorător. Ceea ce este îmbucurător, însă, este faptul că s-a conștientizat acest aspect atât în interiorul școlilor, cât și în familii, iar cei responsabili de educația copilului fac cât mai multe eforturi pentru a ține la distanță fenomenul.

Noi, părinții, putem lua atitudine și putem să ne pregătim copiii pentru a face față unor situații de bullying. Iată ce recomandă Steven A. Dowshen, un cunoscut specialist în psihologie pediatrică:

1.      Vorbește cu copilul despre bullying

Înainte de a merge la școală sau înainte de a interacționa cu alți copii, copilul tău trebuie să cunoască termenul de bullying. Trebuie să știe că se poate aștepta să apară astfel de situații, iar tu sau un alt membru al familiei puteți împărtăși din experiențele trăite în școală. Dacă copilul deschide discuția și recunoaște că a fost agresat, felicită-l că este foarte curajos dacă a ales să împărtășească această experiență și oferă-i sprijinul tău necondiționat. Indicat este să stai de vorbă și cu învățătorul sau unul dintre cadrele didactice din școală, pentru a afla care este politica școlii și ce se poate face pentru a remedia o astfel de situație.

2.      Înlăturați factorul care declanșează bullying-ul

Indiferent că este vorba despre banii de buzunar sau despre un gadget ce i-ar putea interesa pe copiii care hărțuiesc, poți ajuta la neutralizarea situației prin încurajarea copilului să nu mai aibă astfel de lucruri la el. Își poate lua pachețel de acasă și își poate lăsa acasă gadget-ul preferat.

Mai multe despre cum să-ți crești copilul, găsești în cartea Parenting Necondiționat, disponibilă pe shop.totuldespremame.ro

3.      Învață-l să facă parte dintr-un grup pentru mai multă siguranță

Doi sau trei prieteni care stau împreună în pauză au mai puține șanse să fie agresați decât unul singur care este o țintă pentru bullying. Spune-i copilului să rămână alături de prietenii săi pe drumul de la școală către casă, la toaletă sau în alte locuri favorabile bullying-ului.

4.      Bullying-ul nu reușește în cazul unui copil calm

Dacă un alt copil îl agresează pe copilul tău, cea mai bună apărare este să rămână calm și să ignore remarcile usturătoare, să-i spună primului să înceteze și pur și simplu să-și vadă de drum. Scopul agresorilor este să-i rănească pe ceilalți. Dacă copilul tău demonstrează că nu este ușor de impresionat, va ieși din radarul bully-lor.

5.      Nu vă faceți dreptate singuri

Uneori, a vorbi cu părintele copilului agresiv poate fi o acțiune constructivă, însă, cel mai bine ar fi ca acest lucru să se întâmple în fața unui cadru didactic sau a unei alte persoane care poate media situația.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa