5 obiceiuri zilnice care ajută la construirea unei relații solide cu copilul

Theodora Fintescu, redactor
construirea unei relații solide

Părinții sunt și ei oameni. Sunt zile când nu putem face mai mult decât să le împlinim copiilor nevoile de bază: să îi hrănim, să îi spălăm, să păstrăm un ton încurajator, să îi îmbrățișăm și să îi culcăm la o oră atât de rezonabilă încât să o putem lua de la capăt a doua zi. Atunci când mai ai timp să te conectezi cu copilul tău și să ”pui umărul” la construirea unei relații solide cu acesta?

Dat fiind că cel mai greu pe lumea asta este să crești copii – și că majoritatea facem asta în timpul liber, după o zi de muncă – singura modalitate de a menține o legătură apropiată cu cei mici este să creăm obiceiuri zilnice de conectare, sugerează Laura Markham în cartea sa ”Părinți liniștiți, copii fericiți (Cum să înlocuim țipetele cu conectarea)”.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Care sunt acele obiceiuri zilnice care ajută la construirea unei relații solide?

Laura Markham te sfătuiește să creezi mici ritualuri de reconectare pe tot parcursul zilei, mai ales în momentele de separare, care ajută la construierea unei relații solide cu copilul.

Îmbrățișările fac minuni

De exemplu, planifică-ți câte cinci minute de îmbrățișări cu fiecare copil, primul lucru când vă treziți, pentru a vă reconecta și a ușura tranziția către programul din acea zi, înainte de a-i solicita copilului să își activeze „funcția executivă”. (Mulți părinți folosesc televizorul pentru această tranziție, ceea ce produce o și mai mare deconectare, copilul necesitând, astfel, și mai mult timp, iar părintele ajungând să fie frustrat.)

12 îmbrățișări pe zi, cam de atât este nevoie. Această legătură părinte–copil este instinctuală și, pentru majoritatea copiilor, depinde de apropierea fizică de părinte. Conform bine-cunoscutei afirmații a terapeutei de familie Virginia Satir, „Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire; de opt pentru întreținere și de douăsprezece 68 Părinți liniștiți, copii fericiți îmbrățișări pe zi ca să creștem”. Îmbrățișează-ți copilul dimineața, de fiecare dată când spui „bună‟ sau „la revedere‟ și cât mai des cu putință între aceste momente. Stai alături de fiecare copil pentru a vorbi și a vă îmbrățișa în fiecare seară înainte de culcare. Este la fel de important pentru un copil de nouă ani, cum este și pentru unul de trei. Dacă nu acceptă atât de multe îmbrățișări, mângâie-l în fiecare zi pe spate.

Reîncarcă-ți copilul emoțional înainte de a începe o activitate pe care el o va resimți ca deconectantă – ora de culcare, grădinița sau chiar cumpărăturile ori prepararea cinei.

Închide dispozitivele electronice atunci când interacționezi cu copilul

De ce să faci asta? Tu, părintele, este și făuritoul amintirilor copiilor tăi, așa că, probabil, te vei bucura să știi că aceștia își vor aminti întreaga viață că erau suficient de importanți pentru părinți  încât aceștia să își închidă telefoanele mobile atunci când erau împreună.

”Serile sunt pentru familie. Termină cu lucrul înainte de cină, astfel încât să îți poți dedica seara familiei. Închide-ți telefonul și computerul. Luați cina împreună, fără să fiți întrerupți de telefoane sau de televizor. Lasă bunele maniere pe locul doi și creează o atmosferă caldă, care să îi includă pe toți”, sunt sfaturile Laurei Markham.

Timpul Special: 10-20 de minute în fiecare zi cu fiecare copil separat și mai mult la sfârșit de săptămână.

Decideți cu rândul ceea ce veți face, iar atunci când este rândul tău, reține-ți impulsul de a structura timpul prin activități. În schimb, jucați jocuri terapeutice sau de-a luptele, pentru a ajuta copilul să descarce prin râs anxietățile și să se apropie de tine.

Când vă reconectați fizic, concentrează-ți conștient atenția asupra copilului. Altfel, vei începe inevitabil să te gândești la întâlnirea pe care tocmai ai avut-o sau la ce trebuie să cumperi de la magazin. Până la restabilirea conectării, redu la minim orice ar putea să te distragă. Dacă oprești radioul atunci când copilul urcă în mașină, vei avea mai multe șanse de a vă conecta și de a auzi ce s-a întâmplat la ora de sport. Când unul dintre voi sosește acasă, nu răspunde la telefon în timp ce vă salutați, chiar dacă nu vă revedeți decât după o separare de rutină.

Ingredientul esențial pentru părinții liniștiți și copiii fericiți

Adaptează-te la starea de spirit a copilului

Este foarte puțin probabil ca stările voastre de spirit să fie sincronizate după ce ați petrecut timp separat. Pentru a vă reconecta, va fi nevoie să îți adaptezi starea de spirit la cea a copilului.

Conectează-te la nivelul lor.

Începeți cu o îmbrățișare de salut, stabiliți contactul vizual, iar apoi rămâneți, fizic, în spațiul lor, până ce ați refăcut conectarea caldă dintre voi. Este ușor cu un copil de doi ani, dar este oare cel de opt ani atât de preocupat, încât să nu se poată conecta? „Proslăviți-i” în joacă piciorul cu un masaj și va începe cu siguranță să vă povestească ce a făcut astăzi. Poți face din asta un obicei prin care va rămâne dispus să vă vorbească și în adolescență.

Nu lăsa micile disensiuni să se acumuleze

Relația părinte–copil trebuie să fie înconjurată de o atmosferă plăcută. Copiii trebuie să fie convinși până în măduva oaselor că părinții îi adoră și se bucură de compania lor. Dacă nu te simți așa, obține orice tip de susținere necesară pentru a rezolva situația într-un mod pozitiv. Dacă alegi să te retragi (cu excepția momentelor în care o faci temporar și strategic), atunci când copilul pare a-și dori să te îndepărteze, faci întotdeauna o greșeală. Orice dificultate este o ocazie de a vă apropia, oferind înțelegerea care să îi dea copilului sentimentul că este văzut, auzit și acceptat cu adevărat.

 Reține raportul de 5 la 1

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a prevedea ce cupluri vor divorța: acelea care nu au cel puțin cinci interacțiuni pozitive pe zi, raportat la fiecare interacțiune pozitivă. După câte se pare, menținerea acestui raport este o asigurare eficientă pentru orice relație, inclusiv acelea dintre părinți și copii. Când remarci că interacțiunea dintre tine și copil este dificilă, amintește-ți că trebuie să găsești cinci ocazii de conectare în viitorul apropiat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa