9 metode prin care să-l înveți pe copil să nu se mai smiorcăie

Anca Vlad
să nu se mai smiorcăie

La scurt timp după ce învață să formeze propoziții, cei mici parcă au o setare ascunsă care îi determină să se smiorcăie din orice. În timp ce unii copii scapă de acest obicei prin clasa întâi sau a doua, la alții durează mai mult. Cei mai mulți părinți le cer copiilor să înceteze cu smiorcăiala sau se enervează când îi aud că fac așa. E greu de crezut că asta va împiedica un copil să se smiorcăie dacă e indispus, frustrat, obosit, înfometat sau nu se simte bine, susține psihologul Guy Winch pe psychologytoday.com. Acesta îți oferă o metodă simplă prin care să-ldezveți pe copil de acest obicei.

În timp ce țâncii nu știu să-și controleze smiorcăielile, un copil de 3-4 ani ar trebui să știe să spună ce dorește fără să plângă. Întrebarea e cum îi faci să-și schimbe tonul vocii?

Din fericire, există un truc simplu cu ajutorul căruia părintele îl poate dezobișnui pe copil să se smiorcăie. Deși mulți părinți sunt conștienți de această tehnică, de cele mai multe ori dau greș atunci când încearcă s-o aplice pentru că nu se supun acestei condiții cruciale în trasarea unor limite – 100% consecvență.

Iată câțiva pași prin care să-l înveți pe copil să nu se mai smiorcăie:

  1. Ori de câte ori copil îți cere ceva pe o voce plângăcioasă, răspunde-i zâmbind (ca să vadă că nu ești nervoasă): „Îmi pare rău, dar vocea ta e plângăcioasă și urechile mele nu funcționează cum trebuie la smiorcăieli. Te rog frumos, să-mi spui din nou ce-ți trebuie cu vocea ta de fetiță/băiețel”.
  2. Dacă repetă dorința pe același ton plângăreț, du-ți urechile pâlnie la ureche și spune zâmbind. „Of, îmi dau seama că spui ceva, dar urechile mele nu funcționează. Te rog, poți folosi vocea de fetiță/băiețel?”.
  3. Dacă repetă întrebarea pe un ton normal, răspunde-i: „Acum te aud. Îți mulțumesc că ai folosit vocea de fetiță/băiețel” sau „Urechile mele sunt foarte fericite când îți aud vocea”.
  4. Dacă începe să plângă, liniștește-l astfel: „Vreau să te aud. Chiar vreau, dar urechile mele au nevoie de ajutor. Ele sunt obișnuite cu vocea băiețelului/fetiței”. Dacă micuțul își schimbă tonul cât de puțin și pare să facă un efort în această direcție, întoarce-te la pasul 3. Scopul e să-i modelezi treptat comportamentul.

Premise importante ca să-l înveți pe copil să nu se mai smiorcăie:

  1. Această tehnică e bine să fie aplicată împreună cu partenerul (dacă ai unul) și va da rezultate numai în condițiile în care există 100% consecvență până cânt copilul va renunța să se mai smiorcăie. Cu cât sunteți mai consecvenți, cu atât se vor schimba mai repede lucrurile.
  2. Pentru a evita o înfruntare a voințelor, folosește un ton lejer și încurajator.
  3. Pe măsură ce copilul se dezobișnuiește de smiorcăit, continuă să păstrezi un ton egal în așa fel încât vocea lui să devină din ce mai puțin plângăcioasă.
  4. Cu cât mai calm și mai degajat e răspunsul tău cu atât îi va fi mai ușor copilului să se concentreze pe mesaj. Dacă, dimpotrivă, observă că smiorcăiala lui atrage o reacție, nu va renunța prea curând la acest obicei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa