Ajută-ți copilul să-și clădească stima de sine!

Ramona Dinescu
stima de sine

Stima de sine se poate traduce prin noțiunea de a ne simți bine cu propria persoană, iar acest lucru la copii este ușor vizibil. Copiii au nevoie de stimă de sine pentru a fi mai încrezători și a reuși în viață.

Specialiștii susțin că acei copii care au o bună stimă de sine se simt apreciați și acceptați, se simt încrezători că pot face ceea ce-și doresc, se simt mândri de o treabă bine făcută, gândesc lucruri pozitive despre ei și se simt pregătiți pentru provocările de zi cu zi.

Copiii care nu și-au clădit stima de sine, adesea se autocritică și sunt duri când o fac, se simt nesiguri sau simt că nu sunt la fel de buni ca alți copii, se concentrează mai degrabă pe momentele în care au eșuat, nu în care au reușit și se îndoiesc de capacitățile lor de a face lucrurile bine.

De ce contează stima de sine?

Psihologul D’Archy Lyness susține că atunci când copiii se simt bine cu ei înșiși se setează pentru succes în orice domeniu, de la școală până la prietenii. Sentimentele pozitive precum auto-acceptare sau încredere în sine îi ajută pe cei mici să încerce noi provocări, să treacă mai repede peste greșeli și să încerce din nou. Când intervine și sentimentul de mândrie, copiii sunt dispuși să facă tot ceea ce pot mai bun.

La polul opus, copiii a căror stimă de sine este scăzută se vor simți nesiguri de ei înșiși. Dacă se gândesc că ceilalți nu-i vor accepta, nici nu vor participa. Copiii care nu se așteaptă să facă bine lucrurile, probabil vor evita provocările, se vor da bătuți ușor și nu vor fi în stare să revină asupra greșelilor ca să le corecteze.

O stimă de sine scăzută poate bloca succesul. Îi poate lăsa pe copii în situația de a se confrunta cu stresul de a face față provocărilor zilnice.

Cum se dezvoltă stima de sine?

În mod contrar de cum ar putea crede unii, stima de sine nu vine din faptul că-i spuneam copilului cât este de minunat, special și grozav. Dând un trofeu fiecărui copil, nu-i vom ajuta pe toți să aibă o bună stimă de sine. De fapt, este foarte posibil ca un copil să se simtă bine cu sine chiar și atunci când greșește.

Atunci când copilul a terminat ceva (indiferent dacă a făcut bine sau a greșit), poate vedea faptul că munca sa poate face diferența. A câștiga un premiu poate contribui la stima de sine doar atunci când copilul știe că l-a meritat.

Stima de sine este rezultatul experiențelor ce l-au ajutat pe copil să se simtă capabil, eficient și acceptat.

Atunci când copilul învață cum să facă anumite lucruri pentru el și este mândru de reușita sa, el se simte capabil.

Copiii se simt eficienți atunci când constată că lucrurile bune vin din efort, străduința de a te apropia de un obiectiv și capacitatea de a progresa. De exemplu, atunci când participă la un eveniment de conștientizare socială, copiii se simt bine văzând cât de mult contează eforturile lor.

Atunci când un copil se simte acceptat și înțeles de părinte sau de o altă persoană apropiată, mult mai ușor se acceptă pe sine. Sentimentele lui pozitive despre sine se multiplică atunci când părintele îi recunoaște un comportament bun, îl ajută când are nevoie, îi încurajează și îl susține.

TOP 6. Trăsăturile de care are nevoie copilul tău pentru a învăța bine și a reuși în viață

Cum pot părinții să hrănească stima de sine a copilului?

Stima de sine se dezvoltă în timp. Iată ce pot face părinții:

·         Ajută-ți copilul să învețe să facă lucruri. La orice vârstă, sunt lucruri noi pe care copiii le pot învăța. Chiar și bebelușii pot învăța să țină o cană sau să facă câțiva pași, lucruri care le vor da lor un sentiment de măiestrie și încântare. Pe măsură ce cresc, a învăța cum să se îmbrace singuri, să citească sau să meargă pe bicicletă, sunt oportunități perfecte pentru bazele stimei de sine.

·         Când copilul învață cum să facă lucrurile, arată-i și ajută-l la început. Apoi lasă-l să facă ceea ce poate, chiar dacă va face greșeli. Asigură-te că cel mic are o mulțime de oportunități pentru a învăța, încerca și a se simți mândru. Nu face ca noile provocări să fie prea simple sau prea dificile.

·        Este important să îi arăți copilului că ești mândru de el. Cercetările au arătat însă că lauda excesivă poate avea efecte adverse.

·         Fii un model bun. Atunci când depui efort în activitățile tale zilnice (pregătirea mesei, curățarea casei sau spălatul mașinii), dai un bun exemplu. Copilul tău va învăța să depună și el la rândul său efort pentru terminarea temelor, strânsul jucăriilor sau făcutul patului său. Modelarea unei bune atitudini contează la fel de mult. Atunci când îți îndeplinești sarcinile cu zâmbetul pe buze (sau măcar fără să te plângi sau să mormăi), îți înveți copilul să facă același lucru. Atunci când nu te grăbești și este mândră de un lucru bine făcut, îl înveți pe copilul tău să facă la fel.

·         Fără critici dure. Mesajul pe care copiii îl aud despre ei de la ceilalți se poate ușor traduce în sentimentele pe care le au despre propria persoană. Cuvinte precum ”Ești foarte leneș!” sunt dureroase și deloc motivaționale. Când copiii absorb mesaje negative despre ei înșiși, se simt rău și acționează în concordanță.

·         Concentrează-te pe punctele forte. Dă atenție lucrurilor bune pe care copilul le realizează și bucurați-vă împreună. A scoate în evidență punctele bune este mult mai productiv decât a te concentra pe slăbiciuni, asta dacă îți dorești ca cel mic să aibă o bună stimă de sine și să reușească în viață.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa