Antonia Noël: „Când voi fi mare, voi avea dialog”

TOTUL DESPRE MAME
Antonia Noël

Antonia Noël se consideră o femeie de acţiune şi, tocmai de aceea, când a descoperit metoda prin care vorbesc se poate transforma în comunic, a căutat aplicabilitatea imediată în relaţiile cu cei din jur. Simte că şi-a ales cea mai frumoasă profesie din lume pentru că o ajută să crească zi de zi.

Antonia Noël este consultant în Comunicare Relaţională, trainer de dezvoltare personală, formator în Metoda de Comunicare ESPERE® acreditat de Institutul ESPERE Internațional din Paris şi mama unui băieţel de opt ani. Susţine ateliere şi seminarii pe tema Comunicării şi a Relaţiilor Interumane, consiliază cadre didactice, angajați, părinţi şi cupluri.

Totul despre mame. Antonia, povesteşti pe site-ul tău că în copilărie ţi-ai spus: Când voi fi mare, voi avea dialog”. Cum ai conştientizat că aveai nevoie să comunici altfel decât o făceau apropiaţii tăi?

Antonia Noël. Fraza Vreau să am dialog a fost realmente o inscripţionare mentală pe care mi-am făcut-o în urma a ceea ce vedeam la părinţii mei. Felul în care ei „comunicau” de cele mai multe ori nu mi-a fost benefic în copilărie. Percepeam discuţii sau conflicte care îmi făceau rău. Nu vreau sa reproduc aceeaşi schemă, mi-am spus, ca o formă de autoapărare pe care mi-am găsit-o, neştiind că parcursul profesional mă va duce pe această cale.

Totul despre mame. Ştiu că ai locuit 11 ani în Franţa. Cum a arătat drumul tău înainte de a descoperi comunicarea la nivel profund?

Antonia Noël. La plecarea din România, eram studentă la Jurnalism la Sibiu. Mi-am continuat studiile în Franţa,  la Universitatea din Nancy urmând un program de Mediere culturală şi Comunicare şi mai apoi obţinând diploma de jurnalist la Universitatea din Tours. În jurnalism mi-am satisfăcut dorinţa de a merge spre oameni şi de a crea ceva frumos. Chemarea era însă mult mai profundă şi anume de a construi acel dialog visat în copilărie.

Ca jurnalist, am lucrat la Radio France Internationale, am fost editor de ştiri la Canal France International, am redactat numeroase articole pentru presa scrisă. Mai târziu, am trecut în domeniul comunicării, însa la acea parte comunicării legată de imagine, de strălucire, şi am devenit director de marketing pentru o casă franţuzească de modă.

Totul despre mame. De ce ai simţit nevoia unei schimbări profesionale?

Antonia Noël. După ce am rămas însărcinată nu m-a mai tentat domeniul acesta cu paiete. În 2006 am simţit nevoia să mă întorc acasă, la rădăcini, aș spune… A fost un proces de întoarcere spre mine însămi, de fapt. Cred că acel dialog profund pe care îl căutam încă din copilarie mă îndemna să vin acasă, să vorbesc în limba maternă. Cred de altfel că îţi poţi exprima sentimentele în cuvintele oricărei limbi, dar eşti mult mai autentic în propria limbă.

Totul despre mame. Cum ai făcut trecerea către comunicarea interpersonală?

Antonia Noël. Nimic nu e întâmplător, toate etapele pe care le-am parcurs m-au adus unde sunt astăzi. La întoarcerea în țară am lucrat într-o multinaţională ca director de comunicare. A fost o experiență interesantă şi utilă, ca toate celalalte, dar mi-am dat seama că nu era ceea ce căutam. Nu căutam imagine, marketing, manipulare, ci comunicare autentică: de la om la om.

Totul despre mame. Cum ai descoperit metoda ESPERE, această „pedagogie a comunicarii cu efect terapeutic” cum o numeşti tu, şi ce a însemnat acest moment pentru tine?

Antonia Noël. Întâmplător, am aflat că venea în România Aleth Naquet, psiholog şi formator care pregătea formatori în metoda ESPERE. La început nu m-am dus cu gândul să devin formator, ci ca să aflu mai multe despre mine. Au fost patru ani de formare şi o adevărata revelaţie. Am avut şansa să fiu formată și de creatorul metodei, psihosociologul francez Jacques Salomé, autorul a peste 70 de cărţi în domeniul comunicării şi al relaţiilor interunane.

Era prima dată când mă puneam sub semnul întrebării. Până atunci tratam lipsa comunicării sau conflictele fie acuzându-l pe celălalt, fie încercând să-i înţeleg comportamentul construind întregi scenarii. Consumam o energie fantastică ocupându-mă de jumătatea de relaţie care aparținea celuilalt, fără să fi învăţat ABC-ul comunicării: cum să mă ocup de mine, ocupându-mă de jumătatea mea de relaţie. Metoda asta m-a ajutat să descopăr că în procesul comunicării suntem întotdeauna trei: eu, tu şi relaţia dintre noi. Când încep să înţeleg importanţa relaţiei şi să-i acord atenţie, ies din acea dualitate distructivă „cine e mai important, eu sau el?” şi-mi concentrez energia pe jumătatea de relaţie care îmi aparţine. Aşadar, dacă o relaţie e defectuoasă (cu soţul, cu copilul) am 50% şanse să o ameliorez. E fantastic, nu? Când am descoperit acest lucru mi-am spus: „Wow, deci practic am o mega putere de care nu am fost conştientă până acum”.

Totul despre mame. Cum a primit băieţelul tău genul acesta de a aborda comunicarea şi relaţiile?

Antonia Noël: A fost o şansă extraordinară să cunosc această metodă când baieţelul meu era încă mic. Am pus-o în practică imediat, pentru că, aşa cum spun şi cursanţilor mei, „cuvintele sunt necesare ca să comunici, dar nu sunt suficiente”.  Când eram în procesul de formare ni s-a spus: „Mergeţi acasă şi vă faceţi atâtea etichete câte roluri credeţi că aveţi în diversele momente ale zilei”. Eu lucrez foarte mult de acasă şi mi-am făcut ecusonul „Profesionistă” pentru momentele astea; „Antonia”, când sunt eu cu mine şi citesc o carte; „Soţie”, când sunt eu cu partenerul meu de viaţă şi nu discutăm probleme legate de copil. Copilul a primit extraordinar de bine ecusoanele şi a vrut să aibă şi el.  Pentru că are două prenume, şi-a făcut două ecusoane, unul cu Alexandre, unul cu Thomas, apoi ne-a anunţat: „când sunt Thomas, sunt indisponibil”. Adică a reuşit să simbolizeze prin ecuson nevoia lui de intimitate. Dacă îşi pune ecusonul acela (deşi nu şi l-a mai pus de mult), pentru mine poate fi un semn că am fost prea intruzivă şi nu i-am dat spaţiu suficient. Într-o zi lucram la calculator, a deschis uşa, a observat ce făceam şi mi-a spus: „Ah, eşti profesionistă? Scuze, revin mai târziu.”

Metoda asta îi dă şansa copilului să fie autonom, să fie reponsabil şi capabil să-şi exprime sentimentele sau trăirile. Scopul nostru ca părinţi este să creştem nişte adulţi, nu să creştem nişte copii mari. Viaţa lor le aparţine, copiii sunt singurele fiinţe în care investim (timp, energie, sentimente, resurse inimaginabile etc) pentru ca într-o zi să plece de lângă noi .

Totul despre mame. Ai simţit nevoia să dai mai departe din ce ai învăţat. Cum ai făcut trecerea la formare? 

Antonia Noël. La sfârşitul lui 2010 m-am hotărât să-mi axez activitatea pe întreprinderi pentru că am descoperit o mare nevoie de a comunica altfel în organizații. Am întâlnit oameni cu funcţii înalte care nu cunoşteau ABC-ul relaţionării şi tocmai de aici apăreau cele mai multe probleme. Comunicarea este seva întreprinderii. Degeaba ai specialişti cu competenţe înalte dacă între ei nu se ţese acea pânză de păianjen, formată din relaţiile interumane, care susţine întregul.

Am observat că mulţi adulţi profesionişti aveau probleme personale care nu se puteau rezolva în timpul training-ului şi mi-am spus că e timpul să fac workshop-uri deschise publicului larg. Probabil tot vechea promisiune din copilărie m-a determinat să mă aplec mai întâi asupra relaţiei părinte-copil. Consider că degeaba încercăm să ne ducem copiii la cele mai înalte şcoli şi să le oferim orice din punct de vedere financiar, dacă vin acasă şi modelul comportamental al părinţilor lasă de dorit. Cred că nu e suficient să educăm copiii, ci să începem să descoperim cum e să ne creştem pe noi mai întâi, ca să-i putem creşte pe ei într-un mod constructiv şi adaptat lumii de azi.

Dorinţa mea este să am un impact pozitiv şi constructiv şi să las ceva mai multă energie pe planeta decât cea primită la naştere. Aşa că, prin aceste ateliere, conferinţe, seminarii pe care le susţin, le dau părinţilor o cale să vadă că se poate şi altfel decât în sistemul anti-comunicaţional în care am crescut noi. Fără pedepse, fără recompense, fără frică şi ameninţări. Dacă părinţii înţeleg şi aplică aceste câteva elemente cheie, vor creşte generaţii mult mai frumoase. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa