Studiu: Bunicii trebuie să învețe noile metode de parenting

Cristina Călin, redactor
Bunicii trebuie să învețe

Bunicii trebuie să învețe din nou să crească bebeluși și copii mici. Un studiu realizat de Pediatric Academics Societies și citat de CNN arată că majoritatea bunicilor participanți nu știau care este poziția indicată de somn pentru a evita apariția sindromului morții subite la bebeluși, iar aproape 70 de procente dintre ei încă sunt de părere că rănile trebuie lăsate nebandajate pentru că, spun ei, se vindecă mai repede. 

Bunicii care au în grijă nepoții tind să folosească în relația cu aceștia aceleași metode pe care le-au utilizat atunci când erau părinți, cu toate că asupra multora dintre ele s-a revenit, fiind considerate periculoase pentru cei mici. Printre practicile amintite în studiu se numără culcaltul bebelușilor pe burtă, lăsatul să plângă în pătuț pentru a se obișnui să doarmă singuri sau folosirea băilor foarte reci pentru a scădea temperaturile ridicate.

Bunicii trebuie să învețe noutățile

Bunicii care au grijă de nepoți merg pe premisa că, dacă au reușit să își facă mari copiii, pot folosi aceleași metode și acum, potrivit studiului.  Medicul Andrew Adesman, coordonatorul Departamentului de dezvoltare pediatrică din cadrul Cohen Children’s Medical Center din New York și conducătorul cercetării, spune că acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Unele ghiduri s-au schimbat de acum 20-30 de ani. El dă exemplu scaunelor de mașină care, acum câteva decenii nu erau prevăzute cu sisteme de fixare în 5 puncte așa cum recomandă experții acum. De asemenea, în copilăria noastră, diversificarea se făcea fără prea multe norme și noi ajungeam să consumăm alimente solide la vârste mult prea fragede. Când bunicii de-acum erau părinți, mai nimeni nu-și punea problema că o păturică sau un ursuleț de pluș în patul bebelușului îl poate sufoca sau omorî. Adesman spune că faptul că cineva a crescut un copil nu îl face expert.

Uneori chiar și părinților de azi le este greu să fie la curent cu toate noutățile și ghidurile, bunicilor cu atât mai mult. De cele mai multe ori, ei nu intră în contact cu medicii pediatri sau cu educatorii pentru a se putea informa și, de aceea, informațiile ajung mai greu la ei.

Totuși, mulți părinți nu au alăt variantă, iar buncii rămân singura opțiune pentru a avea grijă de copii atunci când ei sunt la serviciu. Chiar dacă nu au cunoștințe de acordare a primului ajutor, bunicii pot să învețe din programe dedicate.

La studiu au participat 636 de bunici care au trebuit să răspundă la întrebări legate de siguranța copiilor. Majoritatea se ghidează după metodele aplicate atunci când ei au fost părinți. Cercetătorii recomandă ca actualii părinți să le ofere resursele lor de informații și bunicilor pentru a-i ajuta să ia deciziile corecte atunci când este cazul. De asemenea, ei cred că ar fi util ca atunci când copil este dus la pediatru să participe și bunicii, dacă acești au grijă de el, pentru a auzi din gura unui specialist ce trebuie să facă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa