Ce e moda pentru copii? Ne adaptăm sau ne opunem?

Ruxandra Rusan
moda copii

Se apropie cu pași tiptili școala. Începe iar vria, însă înainte de toate, încep cumpărăturile pentru școală. De la rechizite, la haine. Și lucrurile nu sunt tocmai simple pentru că și copiii vor să fie “la modă”. Dar ce e moda pentru copii?

Se exprimă prin haine

Destul de repede, copiii noștri încep să observe ce se întâmplă în jur. Ce e la modă. De la jocurile pe calculator la bloggerii pe care îi urmăresc. De la sporturile pe care le aleg, la hainele pe care le poartă. Și care nu se potrivesc mereu cu gusturile noastre. Așa au intrat în dulapul fiului meu tricouri cu desene mega colorate, cu skate-uri, cu cranii, cu biciclete de trick-uri. Ultima lovitură am primit-o de la materialele cu “purici”. Mi-a și stat inima-n loc cînd l-am auzit că vrea așa ceva. Cum adică cu “purici”?! Am aflat că se referă la un soi de picățele mici care dau senzația, pe material, de “purici” din aceea ca pe televizor. Am respirat ușurată, însă nu a durat prea mult senzația de ușurare. Niciun tricou cu “purici” nu e redus. Toate sunt la preț întreg pentru că, evident, se poartă. Cântărind în mîini un tricou de bumbac 100%, plăcut la atingere și un tricou cu “purici” (cam plăsticos și de două ori mai scump), am aflat că este foarte important să-l luăm pe cel de-al doilea. “Așa poartă TOATĂ lumea!” Mai exact, copiii cool, cu care e bine să semeni. Pentru că sunt prietenii tăi și hainele exprimă asta.

Bun, dar ce e moda pentru copii?!

În primul rînd, apartenență la un grup. Un tricou arată despre tine o groază de lucruri. Ce te joci, ce îți place, cum ești. Factorul de decizie în moda pentru copii este complex. Avem de-a face cu un amalgam de influențe, de la televizor la internet. Dacă youtuber-ul X apare cu o șapcă Y, este clar că așa își vor dori și follower-ii lui. Așa că drumul la Mall va fi unul țintit, iar cumpărăturile nu mai au de-a face prea mult nici cu ce este util din punctul tău de vedere, ca părinte, nici cu prețul respectivei haine. Mai mult decât la orice altă vârstă, copiii au nevoie să facă parte dintr-un grup și oricât ai vrea să le cultivi personalitate și individualitatea, acestea sunt aspecte pe care le vor prețui mai târziu. Cea mai aprigă nevoie (și dorință) este ca hainele să exprime apartenență. Mai este și cântărețul Z, mai avem și puștiul cool cu care ar vrea să semene copilul și gata, lista de haine de cumpărat e bătută-n cuie.

Ne adaptăm sau ne opunem?

Mereu mi-a plăcut să aleg cu grijă “nu”-urile. Le-am folosit doar când a fost nevoie cu adevărat tocmai ca să aibă greutate. Un copil care aude prea des “nu”, învață să supraviețuiască cu “nu”-uri cu tot. Dacă ne temem să îi lăsăm să exploreze sau să testeze, să greșească și să încerce din nou, avem toate șansele să creștem copii temători sau copii care ne ignoră. Un “nu” folosit în situații care chiar îl impun (“nu” mergem cu mașina fără centură) va suna altfel dacă e precedat de “da”-uri de câte ori sunt posibile. Așa că hainele copilului le va alege copilul. El le poartă, pe el îl definesc și, nu în ultimul rând, îl ajută să se integreze și să se exprime. N-am uitat până-n ziua de azi cum am purtat bocanci negri, din piele, într-o vară toridă la Festivalul Medieval din Sighișoara. A fost greu? Da. A fost incomod? Da! A meritat (pentru că așa purtam noi, rockerii)? DA. De aceea, scot cardul în ciuda rațiunii și plătesc, cu un oftat, tricoul cu “purici”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa