Semnificaţia desenelor

TOTUL DESPRE MAME

Primele desene – oglinda personalității native 

La copiii foarte mici, de până la 3 ani, analizați în primul rând punctul din care începe desenul. Copiii foarte mici încep de obicei desenul din partea centrală a foii, exprimând astfel caracterul lor încă puternic egocentric și fericirea de a fi în centrul atenției. Atunci când copilul așază creionul la marginea foii, primim un indiciu că s-ar putea simți înstrăinat sau inhibat, ca atunci când este împiedicat să exploreze și să se manifeste liber. Când desenul începe din partea stângă a foii, copilul trăiește poate nostalgia după vremuri mai fericite (ca de pildă perioada când era în pântecul mamei). Dacă desenul începe din partea dreaptă, avem de a face cu un copil deschis, prietenos, dornic de cunoaștere și de socializare.

De asemenea, la copiii mici, este foarte interesant să urmărim felul în care aceștia ocupă spațiul foii. Copiii care, prin gesturi ample și rotunde, desenează tot spațiul foii, trecând și în afara acesteia, sunt expansivi, extrovertiți, veseli, dinamici, generoși. Sunt dornici de afirmare, puternici și sociabili și au nevoie să fie înconjurați de oameni (și mai ales copii) de la care să primească aprobare. Copiii care desenează, cu gesturi reținute, semne, puncte în spații restrânse au un fond constitutiv mai sensibil. Sunt copii mai timizi, introvertiți, care se simt în siguranță în spații protejate. Nu le place să iasă în evidență și nu țin neapărat să socializeze, iar părinții ar trebui să le respecte personalitatea și ritmul, fără a-i forța să se împrietenească și să se joace cu alți copii. Atunci când desenul începe în partea de sus a foii, avem de obicei de-a face cu copii cu imaginație bogată, visători. Desenele care încep din partea de jos a foii aparțin de obicei acelor copii pentru care rădăcinile sunt foarte importante; aceștia vor avea mai mare nevoie de a fi alături de părinți și de a se bucura de căldură și intimitate în familie.

 

Desenele copiilor mai mari de 3 ani și testul familiei

Odată cu creșterea copiilor, se dezvoltă și capacitățile lor de exprimare grafică. De la linii întrerupte, cercuri și puncte, copiii ajung încet-încet la figuri de oameni și animale, copaci, case și elemente ale naturii. Toate acestea ne vorbesc despre felul în care copilul vede viața, despre modul în care percepe lumea și despre cum privește relațiile din familia sa. Figura umană oferă foarte multe indicii despre personalitatea copilului, iar varianta mai complexă – reprezentarea familiei – vorbește despre un întreg univers afectiv și emoțional.

Deși tot ceea ce desenează copilul are o simbolistică bogată și poate spune o poveste complexă, reprezentarea familiei este totuși cea mai relevantă. Familia este pentru copil cel mai important lucru din viața sa, un univers la scară mică în care el experimentează dragostea, siguranța, afecțiunea, ierarhiile, comunicarea, împlinirea nevoilor de bază. Felul în care copiii desenează familia este plin de indicii subtile – nimic nu este întâmplător.

Înainte de a-l ruga pe copil să deseneze familia, puneți-i la îndemână următoarele: un creion negru, o gumă de șters, culori (albastru, verde, roșu, galben, mov, maro și negru) și câteva foi albe. Rugați-l apoi pe copil să deseneze o familie din imaginația lui și, dacă dorește, să o coloreze la sfârșit. Când desenul este gata, rugați-l pe copil să vă vorbească despre desen, să vă spună cine este reprezentat în fiecare figură.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa