Ce sunt mucii, hârtia igienică sau dinţii de lapte? Ce spun copiii, ce variantă au adulții

Raluca Dumitrică
replici haioase copii

Replici haioase copii. Voi știți ce sunt mucii sau mamiferele? Ieri am primit întrebarea „mami, ce sunt mamiferele?” Iar eu, ca la şcoală, am rostit rapid: „mamiferele sunt animale care nasc pui vii”. În mai puţin de trei secunde a venit replica fetiţei: „aha, înseamnă că există şi taţifere, adică animale care nu nasc deloc, da?”

Întrebări de oameni mari, răspunsuri de oameni mici

După acest episod, a urmat o învălmăşeală de întrebări, puse nu doar de una, nici de două, ci de toate trei fetele mele. Iată câteva dintre răspunsurile mele, dar vă rog să fiți foarte atenți al răspunsurile lor:

Dacă și tu vrei să știi ce să îi spui unui copil care este tot timpul pregătit să îți pună întrebări citește și Cum să crești un copil energic. 

Replici haioase copii. Ce sunt dinţii de lapte?

Varianta copiilor: Oamenii care au dinţi de lapte mici au băut puţin lapte când erau bebeluşi, în timp ce oamenilor cu dinţi mari le-a plăcut laptele foarte mult şi de asta le-au crescut dinţii atâta. Şi dinţii de lapte cad când nu mai bem lapte deloc, aşa că eu de mâine nu mai vreau să beau niciun pahar cu lapte. Nici cerelale cu lapte nu mai vreau să mănânc, pentru că trebuie să-mi mai cadă nişte dinţi şi nu vreau să rămân ultima din clasă cu toţi dinţii în gură.

Varianta adulţilor: Dinţii de lapte sunt dinţii care preced dentiţia permanentă. Ei încep să se formeze când bebeluşul este în burtică şi sunt mici pentru că se încadrează în dimensiunea gurii unui copil. Cu ajutorul lor, copiii pot să transforme alimentele în bucăţi miniaturale, ca să le poată mânca cu uşurinţă, dar dinţii sunt de mare ajutor şi în vorbire. Dinţii definitivi vor fi mai mari şi mai puternici, pentru că trebuie să îi ajute pe oameni să mănânce tot restul vieţii, aşadar trebuie să fie rezistenţi şi să se potrivească cu dimensiunile gurii unui adult.

Replici haioase copii. Ce sunt mucii?

Varianta copiilor: Mucii ajung în nasul nostru noaptea, când suntem răciţi. Şi pe urmă vin oamenii buni şi ne iau mucii şi ne facem bine. Cel mai rău este când mucii sunt atât de mulţi, că niciun om bun nu poate să îi scoată din nas. Atunci trebuie să luăm pastile, dar pastilele tot de la oameni buni sunt, nu? Eu cred că părinţii sunt uneori şi răi. Pentru că mi-au dat pastile de muci cu gust oribil. Niciun om bun nu e atât de rău la suflet încât să ne dea pastile care nu sunt dulci ca bomboanele.
Câteodată, eu mai mănânc mucii, dar nu ştiu de ce fac asta. Cred că de foame câteodată. Sau altădată de sete, dar nici eu nu mai ştiu exact.

Varianta adulţilor: Mucii nu sunt altceva decât nişte secreţii ale nasului pe care acesta le produce cu rol de apărare a organismului. Ei sunt ca un scut care împiedică viruşii să intre în corp şi să ajungă, prin inspiraţie, în plămâni.

Ce este hârtia igienică?

Varianta copiilor: Hârtia igienică este o hârtie moale, cu miros frumos, care ne ajută să fim curaţi la fund. Uneori, ea se mai lipeşte de fund, dar se poate şi scoate ca să nu te scarpini pe urmă.
Hârtia igienică este bună pentru multe lucruri: să te ştergi, să sufli nasul în ea sau să împachetezi cu ea crutoanele de la supa pe care o mâncăm la grădiniţă.
Eu, odată, am pus hârtia igienică pe capacul de la coşul de gunoi şi hârtia care era udă s-a uscat, aşa că am folosit-o din nou şi data următoare. Asta înseamnă că am reciclat, cum ne-a zis doamna la şcoală?

Varianta adulţilor: Nu e nicio dilemă, hârtia igienică e… hârtie igienică! Ca şi restul hârtiei, ea este făcută din celuloza care se găseşte în lemn, iar noi o folosim ca să ne curăţăm zona intimă atunci când mergem la toaletă. Putem spune că este unul dintre produsele utile şi cu multiple întrebuinţări, care ţine de igiena corporală a unei persoane.

Ce sunt unghiile şi părul?

Varianta copiilor: Unghiile au fost inventate ca să le putem noi colora: cu ojă, când ne lasă mama, sau cu carioca, dacă mama nu ne lasă să luăm ojă.
Unghiile ne cresc câteodată ca să ne putem scarpina mai bine. Şi noi trebuie să le tăiem ca să nu ajungem în Cartea Recordurilor cu cele mai lungi unghii din lume.

Părul este ca o căciuliţă care ne ţine cald sau care ne enervează că ne intră în ochi şi mie nu-mi plac clamele.
Părul este mai scurt iarna şi mai lung vara pentru că vara avem multe petreceri la care mergem şi trebuie să ne facem codiţe ca să fim drăgălaşe.
Eu nu vreau să mă mai tund deloc, pentru că vreau să fiu ca Rapunzel.

Varianta adulţilor: Unghiile şi părul sunt o prelungire a pielii noastre şi sunt ambele făcute din cheratină. Rolul unghiilor este de a proteja partea din capătul degetelor, adică extremităţile acestora, şi de a ne ajuta să facem tot felul de lucruri pe care, altfel, le-am duce la bun sfârşit cu multă dificultate. Câteodată au şi rol de apărare, dar şi de unealtă personală.
Părul de pe cap are rolul de a proteja scalpul împotriva unor leziuni şi împotriva razelor soarelui, iar unii specialişti ne spun că are şi funcţie estetică.

Dacă și tu vrei să știi ce să îi spui unui copil care este tot timpul pregătit să îți pună întrebări citește și Cum să crești un copil energic.  Cartea poate fi cumpărată de AICI

Voi ce explicații amuzante auziți de la copiii voştri?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa