Cearta părinților în fața copilului. Cum îl facem să înțeleagă că nu se ceartă mama și tata, ci soțul și soția

TOTUL DESPRE MAME
ceartă părinți

Într-o familie perfectă, deci utopică, adulții își rezolvă problemele fără tensiuni și reproșuri, iar, dacă totuși există, cearta părinților are loc departe de copii. Dacă motivul disputei este chiar unul legat de copil, de ceea ce a făcut el sau de educația lui, cu atât mai mult discuțiile trebuie să aibă loc în lipsa lui. 

Înainte de a fi mămici (relativ) calme în fața copiilor, am fost iubite și soții pătimașe. Unde ne prindeau nervii și supărările pe partener, acolo răbufneam și spuneam lucrurilor pe nume. Să reacționezi însă la fel de față cu copilul este riscant, pentru că îl pui pe cel mic în mijlocul unui război de care, în naivitatea lui, se va simți vinovat. Pe de altă parte, nici să simulezi că ai o relație perfectă cu soțul/ partenerul nu este corect. Care este, totuși, soluția optimă?

Nu se ceartă mama și tata, ci soțul și soția

”De obicei, când părinții se ceartă, copiii consideră că sunt și ei răspunzători sau parte din conflict. În iluzia atotputerniciei infantile, ei cred că sunt cauza tensiunilor sau că pot fi salvatorii situației neplăcute, de aceea pot avea tendința de a interveni. În general, sentimentul ce îl trăiesc este de anxietate, vinovăție sau responsabilitate”, spune psihologul Laura Maria Lupașcu, fondator si manager www. psihologdeserviciu.ro.

Specialistul consideră că este important ca cei mici să știe că fiecare persoană are, atât în familie, cât și în societate, roluri diferite.  ”Astfel, în orice familie pot exista conflicte între soț/ soție sau între parteneri, care țin de un alt spectru decât de cel în care ei își exercită rolul de mamă și tată. De subliniat că nu se ceartă mama și tata, ci soțul și soția”.

Arată-i că după furtună iese soarele

A-l proteja pe copil de tensiuni și de sentimente contradictorii prea puternice, nu înseamnă că trebuie să simulăm fericirea permanentă în fața lui. Ar fi o minciună și, pe termen lung, copilul ar fi lipsit de o lecție esențială, aceea de gestionare a conflictelor în familie. ”Este inoportun să creăm un mit fals al unei relații perfecte, părinți perfecți sau familie perfectă. În orice familie apar conflicte și copiii merită să învețe de mici că o ceartă face parte din modul în care familiile și oamenii își ajustează anumite comportamente. Important este să li se explice ce s-a întâmplat, să vadă că după furtună vine și soarele și să învețe de mici că există diverse metode de soluționare a problemelor”, mai spune psihologul Laura Maria Lupașcu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa