3 lucruri care contează mai mult decât disciplina în parenting

disciplina

Multe cărți și articole dezvăluie ce ar trebui și ce nu ar trebui să faci pentru a-i disciplina pe copii, de parcă ar fi cel mai important aspect când vine vorba de creșterea copiilor.

Cu toate că acțiunile pe care le faci atunci când îl disciplinezi pe cel mic sunt importante, sunt lăsate în afara discuției câteva elemente importante de parenting. Atunci când ne concentrăm prea mult pe modificările de comportament, este ușor să pierdem imaginea de ansamblu și să ne gândim că disciplina este cea mai importantă.

Mulți părinți cred că esența parenting-ului este disciplina. Dar asta nu ține de parenting. Conceptul acesta nu se referă la a-i spune copilului ce să facă atunci când nu se poartă conform unor reguli create de adulți, ci la asigurarea condițiilor în care cel mic poate atinge potențialul său maxim. Mai jos, ți-am pregătit trei aspecte care au un impact important în ceea ce privește creșterea copiilor.

Ce este mai important decât disciplina?

 

Relația cu copiii

Relația pe care o ai cu copiii este cel mai important element al parenting-ului. Valoarea pe care i-o dăm legăturii noastre determină cât de mult ne ascultă copiii, dacă ne acceptă limitele și valorile și dacă vor să coopereze. Relația dintre părinți și copii stabilește un exemplu pentru relațiile viitoare – este prima relație care le modelează legăturile umane posibile. Dacă aveți o relație sănătoasă, bazată pe încredere, empatie, respect și compasiune, înseamnă că ai stabilit standarde bune. O relație bazată pe intimidare, control, constrângere sau frică scade standardele unei relații acceptabile.

Pentru a construi o relație grozavă cu cel mic:

– petreceți timp împreună, cu activități alese de cel mic. Intră în lumea sa și descoperă-i secretele.

– ascultă-l mereu pe cel mic.

– ține-ți promisiunile. Arată-i că poate avea încredere în tine.

– arată-i compasiune și empatie, mai degrabă decât emoțiile care te fac să te simți inconfortabil.

– încurajează-l.

– arată-i respect.

– folosește o disciplină pozitivă.

Cultura familiei

Cultura de familie este experiența de familie pe care o creezi. Este un amalgam de credințe, atitudini, valori, obiceiuri, tradiții și multe altele. Cultura familiei tale este esențială pentru copil, fiind lumea în care crește. Această modelează viitorul adult.

Relația cu partenerul

Copiii tăi se uită și învață diferite lucruri din modul în care interacționezi cu soțul / partenerul tău. Voi sunteți prima interacțiune pe care o are cu o relație romantică și se va modela de multe ori după ce a văzut în fața sa, în fiecare zi. De aceea, ar fi recomandat să-i arătați direcții de genul: argumente constructive, împărțirea sarcinilor și șefiei în casă, concentrarea pe lucrurile pozitive, flirtul nevinovat și empatie.

Alfie Kohn se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()