Copilul cere mereu ceva. Cum gestionez situația?

Ramona Dinescu
copilul cere

Copilul cere tot timpul câte ceva. Fie că ești la magazin, fie că ești acasă, cere, iar, uneori, cererile lui sunt absurde. Uneori poți să spui da, dar uneori răspunsul trebuie să fie nu.

Copilul meu cel mic este unul dintre acești copii care tot timpul cere câte ceva. Nu există dată să intrăm într-un magazin și să nu plângă pentru că vrea ceva. Uneori îi cumpăr, alteori, nu. Dar, indiferent dacă acum îi satisfac o plăcere, cinci minute mai târziu mai cere ceva, cu aceeași intensitate și ardoare, de parcă fără acel ceva nu ar putea trăi.

De ce e important să răspunzi constructiv când copilul cere ceva?

Copiii cer mereu câte ceva. Uneori, e ușor să răspunzi cu da sau nu, de exemplu îți cumpăr sau nu ciocolată. Alteori, sunt cereri mai dificile, cum ar fi „Pot să rămân singur acasă cât timp tu mergi la cumpărături?” sau „Poate veni prietenul meu să doarmă peste noapte la noi?”.

Cum răspunzi când copilul cere

Iată câțiva pași de urmat atunci când răspunzi cererii copilului, indiferent dacă o faci cu da sau nu, după cum susțin specialiștii de la raisingchildren.net.au.

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI, iar cartea o puteți găsi în SHOP Totul despre mame.

1.       Primul răspuns al tău se bazează pe felul în care ți-a fost adresată cererea. Dacă copilul a cerut politicos, felicită-l pentru bunele maniere. Acest lucru transmite mesajul că întotdeauna ești atentă și apreciezi bunele maniere, chiar dacă nu întotdeauna vei spune da.

În cazul în care copilul poruncește, strigă, țipă sau amenință, spune-i că ai aprecia dacă s-ar comporta frumos.

2.       Ascultă. Întotdeauna ascultă ce are de spus. Arată-i că ai auzit și că ai înțeles și, în felul acesta, el va accepta mai ușor răspunsul tău. Astfel poți da dovadă de empatie, chiar dacă nu ai în plan să răspunzi cu da.

3.       Fă o pauză și decide. O scurtă pauză îți va da șansa să te gândești la cerere. De asemenea, îi vei transmite copilului că te gândești la problemă. Apoi pune-ți întrebarea: trebuie să spun nu, sau pot să spun și da. Dacă nu e da, atunci pot să negociez?

Când trebuie să spui nu

A spune nu poate fi dificil pentru că, până la urmă, tot ce vrei este să-ți faci copilul fericit. Însă, uneori, copiii nu pot avea tot ceea ce-și doresc.

–          Dacă decizi să spui nu, oferă-i copilului motivele tale prima dată. Asta îl va ajuta să înțeleagă decizia ta.

–          Nu înseamnă nu, nu poate. Trebuie să fii fermă pentru că data viitoare își va încerca din nou norocul.

–          Ține-te de cuvânt. Dacă te răzgândești, copilul va învăța că „nu-ul” tău nu este final și va argumenta până în pânzele albe pentru a obține ce-și dorește.

–          Oferă-i altceva. Dacă poți, oferă-i altceva în schimbul cererii inițiale.

–          Oferă-i copilului un feedback constructiv. Dacă acceptă nu ca răspuns, apreciază-l și felicită-l. De exemplu: „Mi-a plăcut foarte mult că ai acceptat răspunsul meu și apreciez că ai înțeles motivele mele”.

Cererile copilului în funcție de vârstă

Când știi la ce să te aștepți la vârste diferite ale copilului, vei gestiona mai ușor răspunsurile pe care le dai. Abilitatea copiilor de a înainta o cerere se îmbunătățește pe măsură ce cresc, la fel și aceea de a-și gestiona emoțiile atunci când sunt refuzați.

Adesea, copiii mici comunică ceea ce vor într-un mod simplu. De exemplu, vor scoate zgomote sau vor arăta cu degetul către ceea ce-și doresc. Însă, dacă refuzi, dezamăgirea lor va fi foarte greu de gestionat. Și așa apar tantrum-urile. (Descarcă acum GRATUIT, aici,  capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”.)

La vârsta școlară, copiii au mai multe abilități de limbaj pe care le pot folosi pentru a negocia și pentru a face compromisuri atunci când cer lucruri. În jurul vârstei de opt ani, te poți aștepta la niște argumente convingătoare legate de motivul pentru care ar trebui să-ți lași copilul să facă sau să aibă ceva.

Atunci când îi spui nu unui școlar, va fi dezamăgit, însă sunt puține șanse să facă o criză de isterie așa cum ar face un copil mic. Asta deoarece a învățat să se controleze și să înțeleagă motivele pentru care îl refuzi.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa